2012-03-24 10:39:07
Φωτογραφία για Οι ευκαιρίες επιβίωσης του δολοφόνου της Τουλούζης
Η διεύθυνση της γαλλικής αστυνομίας, που ειδικεύεται στις ριψοκίνδυνες αποστολές, η Raid, «έδωσε ως το τέλος ευκαιρίες επιβίωσης στον πολιορκημένο δολοφόνο των επτά ανθρώπων, Μοχάμεντ Μέραχ, όμως εκείνος επέδειξε πρωτόγνωρη συμπεριφορά» δηλώνει σήμερα στο Γαλλικό πρακτορείο ο επικεφαλής της, Αμορί ντ Οτκλόκ, που επιμένει ότι αν κάποιος επιτέθηκε πρώτος, αυτός είναι ο Μέραχ.

«Μάς δήλωσε: είμαι μουτζαχεντίν, θέλω να πεθάνω με το όπλο στο χέρι, θα με σκοτώσετε, είμαι πολύ περήφανος και νοιώθω τιμή μου να πολεμώ την Raid, θέλω να σκοτώσω όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς», προσθέτει ο ντ Οτκλόκ.

«Εκτιμώ», σημειώνει ο ντ Οτκλόκ, «ότι ο Μέραχ παρέτεινε σκόπιμα τη διαπραγμάτευση, αφού έμενε για ώρα σε ανάπαυση, προετοιμάζοντας έτσι καλύτερα την τελική αναμέτρηση μαζί μας».

«Φθάνοντας στις τρείς το ξημέρωμα Τετάρτης στο διαμέρισμα του Μέραχ, δεχθήκαμε με κλειστή την εξώπορτα πυρά από το εσωτερικό του. Άφησα διαπραγματευτή στην εξώπορτα να του μιλά έως την αυγή. 'Ομως διέταξα να ρίχνονται χειροβομβίδες κρότου, περιοδικά, ώστε να μη μπορεί να κοιμηθεί ο Μέραχ.


Στις 22.30 της Πέμπτης έγινε, τελικά, η έφοδος από τους ενόπλους μας. Μέσα στο διαμέρισμα, η διάταξη των επίπλων καθυστέρησε πολύ την προέλασή μας, την έκανε να είναι ένα μπέρδεμα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αντιληφθήκαμε τον Μέραχ μόλις μια ολόκληρη ώρα αργότερα, χωρίς να έχουμε τη βεβαιότητα ότι η τοποθεσία δεν είχε παγιδευτεί με εκρηκτικά. Καταρτίσαμε, τότε, το σχέδιο εγκλωβισμού του στο μικρό αποχωρητήριο-λουτρό και καθώς εμείς είχαμε φορέσει αντιασφυξιογόνες μάσκες, θελήσαμε να τον εξουδετερώσουμε μέσω των πολλών δακρυγόνων, όμως εκείνος για ώρα αντεπεξερχόταν.

'Οταν περάσαμε στο λουτρό-αποχωρητήριο, ενώ μας πυροβόλησε, διέταξα να ρίξουμε χειροβομβίδα αμυντικού χαρακτήρα, ώστε να εκφοβιστεί, να είναι δυνατόν να συλληφθεί ζωντανός. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν ανταποδώσαμε αρχικά τα συνεχιζόμενα πυρά του, αν και μέλη της Raid βρέθηκαν αντιμέτωπα με βλήματα προς την κατεύθυνσή τους, τραυματίστηκαν από θραύσματα.

'Ομως κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναδεί, ο Μέραχ αρχίζει να πυροβολεί αριστερά, δεξιά, μπροστά του, πίσω του, επιχειρεί να φθάσει στο μπαλκόνι του, ένας καταδρομέας τραυματίζεται στο λαιμό, πέφτει πίσω, προσγειώνεται στο γκαζόν.

Τότε, λοιπόν, έλαβαν θέσεις στο στηθαίο του μπαλκονιού μερικοί αστυνομικοί ελεύθεροι σκοπευτές, από τις ενισχύσεις. Ο Μέραχ θέλοντας να κάνει επίθεση, περνά ένα χέρι του πάνω από το στηθαίο, οπότε οι αστυνομικοί τον εξουδετερώνουν. Τον ωθούν να πέσει στο έδαφος, πριν ο Μέραχ να πέσει κατά γης, ενδέχεται να είχε σκοτωθεί. 'Επεσε μπροστά μου ακριβώς.

Εκτιμώ τελικά ότι την επιχείρηση αυτήν ούτε επιτυχία, μα ούτε αποτυχία μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε. Φρονώ ότι κάναμε τη δουλειά μας, όσο πιο θαρραλέα, όσο πιο ευσυνείδητα μπορούσαμε, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές μας», καταλήγει ο ντ Οτκλόκ.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ