2012-12-01 19:44:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Πάρα τις κακές καιρικές και... οικονομικές συνθήκες χιλιάδες κόσμου απ' όλη την Ελλάδα έσπευσαν στον Άγιο Ανδρέα
Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών στον απόηχο των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων για την Εόρτιο μνήμη του Πολιούχου των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα.

Όπως ανέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, προιστάμενος του ιερού ναού του Αγ. Ανδρέα και τελετάρχης των εκδηλώσεων για 18η χρονιά, φέτος, ο απολογισμός είναι θετικός. Καρ’ αρχάς, αυτό που διαπιστώθηκε ήταν όπως είπε, ότι κάθε χρόνο οι προσκυνητές προσέρχονται στον Άγιο Απόστολο Ανδρέα με όλο και περισσότερη ευλάβεια και εμπιστοσύνη σε Εκείνον.

Σίγουρα κατά κοινή παραδοχή, η προσέλευση των πιστών ιδίως από τις πιο μακρινές περιοχές ήταν μικρότερη σε σύγκριση με πέρυσι και άλλες χρονιές και αυτό οφείλεται στις κακές καιρικές συνθήκες με την δυνατή βροχή και τον αέρα την παραμονή του εορτασμού στις 29/11 (έβρεχε καθόλη τη νύχτα) αλλά και στην οικονομική κρίση και στο κόστος της μετακίνησης και της βενζίνης που ανάγκασε κάποιους που θα ήθελαν να έρθουν για προσκύνημα, να μην μπορέσουν.


«Η ικανοποίηση για την ευλάβεια και πίστη του κόσμου θεωρώ ότι κορυφώθηκε ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, κατά την αγρυπνία που κράτησε έως τις 2 περίπου τα ξημερώματα όταν και διαπιστώθηκε πυκνή πραγματικά προσέλευση νέων ανθρώπων που συνέρρεαν για να προσκυνήσουν με σεβασμό την Τιμία Κάρα του Αγίου Ανδρέα», ανέφερε χαρακτηριστικά o π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι για τους επτά προσκεκλημένους αρχιερείς, ανάμεσα τους και ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος που έκανε και το κήρυγμα ανήμερα του εορτασμού το πρωί, μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας, παρέθεσε ένα λιτό γεύμα στο ξενοδοχείο Patras Palace ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος. Ο κ. Χρυσόστομος όπως και το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ναού του Αγίου Ανδρέα έμειναν ικανοποιημένοι από την επιτυχή ολοκλήρωση των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή του Αγίου και Προστάτου των Πατρών Αγίου Ανδρέα.

Σημαντικό επίσης ήταν αυτό που είπε και ο κ. Χρυσόστομος ότι ανήμερα του εορτασμού χθες Παρασκευή ανέτειλε μία μέρα σχεδόν ανοιξιάτικη με ήλιο που επέτρεψε να πραγματοποιηθεί η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας του Αγίου. «Ευχαριστούμε τον Άγιο Θεό και τον Απόστολο Ανδρέα που άνοιξαν τον ουρανό και έτσι έγινε η λιτανεία και όλα όπως έπρεπε και ήταν στο αρχικό πρόγραμμα διότι σε περίπτωση βροχής η λιτανεία αναγκαστικά θα ματαιωνόταν. Ευχαριστούμε το Θεό που δια πρεσβειών του Αποστόλου Ανδρέα και με τις ευχές του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσοστόμου, εορτάσαμε την Εόρτιο μνήμη του Πολιούχου μας όπως άρμοζε και αξίζει», τόνισε o ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης.

Να θυμίσουμε ότι την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Αχαιός στην καταγωγή και πως το κήρυγμα του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου (αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Θεσσαλονίκη) που ολοκληρώθηκε με στίχους ενός δημοτικού τραγουδιού και τα αισιόδοξα λόγια ότι «ως λαός θα τα καταφέρουμε όχι μόνο με τα οικονομικά αλλά και με το φρόνημα και τις θυσίες μας», σχολιάστηκε εκτενώς ενώ προκάλεσε και χειροκρότημα από μεγάλη μερίδα πιστών εντός του ναού, κάτι που δεν συνηθίζεται εν ώρα Θεία λειτουργίας αλλά που ξεκίνησε να γίνεται από τη Θεσσαλονίκη, όπως παραδέχτηκε ο κ. Άνθιμος.

Τέλος να αναφέρουμε ότι όπως είπε ο π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης, ο ιερός ναός του Αγ. Ανδρέα είναι ίσως ο μόνος όπου ο κάθε πιστός μπορεί να ρίξει ότι κέρμα ή χαρτονόμισμα έχει τη δυνατότητα (ακόμη και τίποτα αν δεν έχει) και να πάρει όσα κεριά θέλει για να ανάψει στον Άγιο. Βέβαια η οικονομική κρίση που βιώνουμε και η ανάγκη των πιστών να ρίξουν κάτι στο παγκάρι για το καλό, έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουν μετά οι επίτροποι όχι μόνο χρήματα αλλά και κουμπιά, κλωστές, κέρματα άλλων χωρών, κ.α.

ΤΑΚΗΣ Γ.ΜΑΡΤΑΤΟΣ-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ