2012-03-24 15:31:02
Φωτογραφία για Βετεράνοι ελασίτες παραδέχονται την εγκληματική τακτική τους εναντίον χωρικών της Μακεδονίας
Είχαμε δει εδώ την ενδιαφέρουσα ομολογία του ελασίτη καπετάνιου λόχου Κώστα Τσανικλίδη σχετικά με τους πραγματικούς λόγους της επίθεσης του ΕΛΑΣ εναντίον χωρικών.Ο Τσανικλίδης είναι γενικώς αρκετά κατατοπιστικός γύρω από παρόμοια περιστατικά στην περιοχή του Κιλκίς τα οποία και έζησε απο πρώτο χέρι.

 Ενδεικτικό είναι το παρακάτω απόσπασμα απ΄το βιβλίο του:

                           "Το 13ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ" του Κώστα Τσανικλίδη, σελ.201-2

                                     

        Σύμφωνα με τον συγγραφέα που συμμετείχε στην επίθεση:

   - Ο καπετάνιος του τάγματος με το ψευδώνυμο Όμηρος αποφάσισε την επίθεση στον χωριό Αναβρυττό, επειδή σύμφωνα με την κρίση του "το ηθικό των ανταρτών ήταν πεσμένο"...

  - Σύμφωνα με την διαταγή του δεν θα παίρνονταν αιχμάλωτοι !!!! Προφανώς θεωρούσε ότι η μαζική σφαγή θα ανύψωνε το ηθικό των ανταρτών του  - Κανείς από τους αντάρτες δεν αντέδρασε στο άκουσμα αυτής της παρανοϊκής διαταγής, κάτι που προξένησε εντύπωση στον Τσανικλίδη που ήταν παρών, και ισχυρίζεται ότι ήταν ο μόνος που εξέφρασε αντιρρήσεις.


- Τελικώς η επίθεση έγινε και ολοκληρώθηκε με το κάψιμο του χωριού και πολλούς νεκρούς κατοίκους του μεταξύ των οποίων και ο αδελφός ενός μέλους του ΕΑΜ!!!! Ούτε που λογαριάζανε ποιον σκοτώνανε δηλαδή...

- Η διαταγή του καπετάν-Όμηρου για ολοκληρωτική εξολόθρευση των ανδρών του χωριού δεν εφαρμόστηκε, χάρη στον Τσανικλίδη. Έτσι ισχυρίζεται ο τελευταίος τουλάχιστον. Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά η αντίδραση του ανώτερου του στην ιεραρχία του ΕΛΑΣ καπετάν-Όμηρου του οποίου η διαταγή δεν εκτελέστηκε. Με δεδομένη την αυστηρή ιεραρχική δομή του ΕΛΑΣ (όσον αφορά τους καπετάνιους τουλάχιστον), είναι απίθανο να μην αντέδρασε ο υπεύθυνος καπετάνιος του τάγματος. Ο Τσανικλίδης όμως σιωπά επί του θέματος και αυτό μοιραία δημιουργεί υποψίες για το αν λέει όλη την αλήθεια. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην τύχη των αιχμαλώτων χωρικών του Αναβρυττού που σύμφωνα με τον συγγραφέα στάλθηκαν στην Ποντοκερασιά.

- Ο Τσανικλίδης κάνει την αυτοκριτική του γράφοντας ότι μετά την επίθεση "δεν τον χώραγε ο τόπος" και ότι θεωρούσε απαράδεκτο να σκοτώνονται Έλληνες μεταξύ τους και να αφήνονται ανενόχλητοι οι κατακτητές, εκθέτοντας με την τρόπο αυτό την εμφυλιοπολεμική τακτική και τις προτεραιότητες του ΕΛΑΣ.

 

        Μία αντίστοιχη ομολογία για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κομμουνιστές στα χωριά της Πτολεμαϊδας κάνει και ο Τάκης Μπουρλίδης, ομαδάρχης της διμοιρίας ΕΠΟΝ στο 2ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ:

 "ΕΛΑΣ - Το 16ο Σύνταγμα Βερμίου" του Τάκη Μπουρλίδη, σελ.264      

 Όταν οι ίδιοι οι κομμουνιστές παραδέχονται τον πόνο και την δυστυχία που προκάλεσαν βυθίζοντας στο πένθος και στην ανέχεια ολόκληρα χωριά για γελοίους λόγους (βλ. ανύψωση του πεσμένου ηθικού των ανταρτών...), τότε τα περαιτέρω σχόλια είναι περιττά...

http://istoriakatoxis.blogspot.com/2012/03/blog-post_24.html
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
«Που πουλάνε πατάτες»;
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
«Που πουλάνε πατάτες»;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ