2012-03-24 15:37:56
Φωτογραφία για Το «Ταμείο της Μέρκελ» πάει πίσω τις κάλπες
Υπομονή συνέστησε ο πρωθυπουργός μέχρι να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών, η οποία δεν πρόκειται να είναι μετά τις 13 Μαϊου, όπως έγραψε η «Ισοτιμία», στην προηγούμενη έκδοσή της. Η δυσκολία του κ. Παπαδήμου να ανακοινώσει την ημερομηνία, προκάλεσε ,μια κάποια δυσαρέσκεια σε ορισμένα από τα κόμματα, τα οποία επείγονται να τεθούν αντιμέτωπα με την κρίση του εκλογικού σώματος.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Παπαδήμος είχε ανακοινώσει ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν αμέσως μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο που έχει αναλάβει και περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση. Και ανέφερε ποια είναι τα θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες.

Αλλά τι μπορεί να είναι αυτό που ενδέχεται να μεταθέσει κατά δύο εβδομάδες το χρόνο των εκλογών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τη σύσταση του Ειδικού Ταμείου για την εξυπηρέτηση του χρέους, το αποκαλούμενο και «Ταμείο της Μέρκελ», λόγω της επιμονής της καγκελαρίου της Γερμανίας για να συσταθεί
. Στο εν λόγω Ταμείο θα πηγαίνουν οι δόσεις του δανείου των 130 δις, του δεύτερου προγράμματος στήριξης, για να διοχετεύονται απευθείας, χωρίς, δηλαδή, την παρέμβαση του ελληνικού κράτους στους δανειστές της χώρας. Αλλά όπως είχε πει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στο Ταμείο αυτό θα μπαίνουν και τα ποσά των πρωτογενών πλεονασμάτων του προϋπολογισμού, τα οποία θα ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και δεν θα χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ή για να ανασχεθούν οι μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Οι νομικές διαδικασίες για τη σύσταση του Ταμείου έχουν καθυστερήσει και ο κ. Παπαδήμος δεν ήταν σε θέση να πει πότε θα ολοκληρωθούν, ώστε να δώσει και την ημερομηνία των εκλογών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν η Βουλή ψηφίσει τη σύσταση του Ταμείου.

Ο πρωθυπουργός ζητεί και τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων για το θέμα, έχοντας εξασφαλίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το θέμα αναμένεται να θέσει ο κ. Παπαδήμος και στις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα με τους αρχηγούς και των άλλων κομμάτων, με λίγες, πάντως, πιθανότητες επιτυχίας.

Η αδυναμία ορισμού ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, έχει προκαλέσει εκνευρισμό σχεδόν σε όλα τα κόμματα και κυρίως στη ΝΔ, η οποία, λόγω της συμφωνίας της σε δύο αναβολές έχει αρχίσει να έχει πρόβλημα με τους ψηφοφόρους της. Αρχικά η ΝΔ είχε θέσει ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών την 19η Φεβρουαρίου, την οποία αναίρεσε για να θέσει νέα ημερομηνία την 8η Απριλίου. Αλλά και αυτή την αναίρεσε για να προβάλει, τώρα την 29η Απριλίου ή την 6η Μαϊου, με τον κ. Μιχελάκη να είναι ανυποχώρητος και να μη δέχεται την 13η Μαϊου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι εκλογές θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να γίνουν στις 6 Μαϊου, αλλά την τελευταία προεκλογική εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη, πριν τις εκλογές, υπάρχει η Πρωτομαγιά, Και εκφράζονται φόβοι ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν επεισόδια τα οποία θα ρίξουν βαριά τη σκιά τους στην εκλογική διαδικασία, κάτι που η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει, ενώ το ενδεχόμενο αυτό προβληματίζει τα κόμματα και κυρίως το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε ιδιαίτερες αντιρρήσεις να γίνουν οι εκλογές στις 13 Μαϊου, καθώς ο νέος Πρόεδρος του Κινήματος βλέπει τις εκλογές ως μια εκκρεμότητα η οποία πρέπει να εκλείψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι οι εκλογές έπρεπε να είχαν ήδη γίνει, το ΚΚΕ εμφανίζεται σχετικά αδιάφορο, ενώ τα μικρότερα κόμματα εκτιμούν ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για τα ίδια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εκλογές δεν μπορεί να διεξαχθούν μετά τις 13 Μαϊου και οι φήμες ότι η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει μετά από αυτές, κρίνονται ανυπόστατες. Ο πρωθυπουργός, αναφέρεται σχετικά, θα σκεφθεί να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική και από τη σημερινή του θέση, εφόσον έχει ανάλογη πρόταση τουλάχιστον από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ