2012-12-05 22:40:07
Φωτογραφία για Σε αδιέξοδο το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
Το θέμα του οικονομικού αδιεξόδου του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του προς τον Υπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής Αχαΐας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το 1997, το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους κινδυνεύει να διακοπεί εν μέσω της 15ης διοργάνωσης του, αναγκάζοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε άμεση αποχώρηση.

Τα τελευταία χρόνια και παρά τις δραματικές περικοπές στον προϋπολογισμό του, που μόνο ανάμεσα στο 2010 και στο 2012 έφτασαν στο 64%, κατάφερε και πάλι να διεκπεραιώσει υψηλού επιπέδου διοργανώσεις, καθιστώντας διακριτή την παρουσία του στον ελληνικό και διεθνή χώρο. Σήμερα αναγνωρίζεται σαν ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ του είδους του σε όλο τον κόσμο.


Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την ενίσχυση και υποστήριξη δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (μέσω του προγράμματος MEDIA) και δεκάδων εθελοντών, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού παρά τις δεσμεύσεις του για χρηματοδότηση ύψους 48.000 € το 2011, δεν προχώρησε σε σχετική εκταμίευση.

Πρόσφατα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μετέθεσε τη λήψη απόφασης για χρηματοδότηση του Φεστιβάλ μετά από την ολοκλήρωσή του, γεγονός το οποίο θα καταστήσει προφανώς τυπικά και ουσιαστικά άκυρη οποιαδήποτε απόφαση.

Παράλληλα, το Νεανικό Πλάνο, ο φορέας που έχει την οργανωτική ευθύνη του Φεστιβάλ και ο οποίος επί σειρά ετών έχει συνεισφέρει ίδια έσοδα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στη διοργάνωσή του, έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά παρελθόντων οικονομικών εκκρεμοτήτων και τα οποία οφείλονται εν πολλοίς στο γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί του.

Κατόπιν των ανωτέρω καθώς και ότι οι αναληφθείσες και μη αντιστρέψιμες οικονομικές υποχρεώσεις πρέπει να τακτοποιηθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας είναι ένας μοναδικός στο είδος του πολιτιστικός θεσμός που παράγει σύγχρονο πολιτισμό προβάλλοντας την Ηλεία και την Ελλάδα διεθνώς και που βοηθά σημαντικά την τοπική οικονομία με τους εκατοντάδες επισκέπτες,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να αναγνωρίσει την πολιτιστική και οικονομική σημασία του Φεστιβάλ και να σταθεί έμπρακτα αρωγός του μέσω της χρηματοδότησής του;

Προτίθεται να το ενισχύσει θεσμικό του ρόλο εντάσσοντας το στα εθνικά Φεστιβάλ, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απρόσκοπτη συνέχεια του και την σημαντική προσφορά του στη νεολαία της χώρας μας»;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ