2012-12-07 11:34:07
Φωτογραφία για Τουρκία και Βαλκάνια ενισχύουν τους ενεργειακούς δεσμούς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου (δεξιά) και ο Βούλγαρος ομόλογός του Νικολάι Μλαντένοφ, στην Άγκυρα. Τουρκία και χώρες των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, εντείνουν τις συνδέσεις τους στον τομέα ενέργειας. [AFP] 

Τουρκία και πολλές χώρες των Βαλκανίων σχεδιάζουν να ενισχύσουν τους ενεργειακούς δεσμούς τους στο άμεσο μέλλον, μέσω σειράς κοινών πρωτοβουλιών.

Ούτε η Τουρκία ούτε τα Βαλκανικά έθνη αποτελούν σημαντικούς παραγωγούς ενέργειας, ωστόσο η θέση τους μεταξύ των ενεργειακά πλούσιων χωρών της Μέσης Ανατολής και των καταναλωτικών αγορών στη δυτική Ευρώπη τους δίνουν σημαντική γεωγραφική δυνατότητα ως σημείο διαμετακόμισης.

Οι εταίροι είναι επίσης ολοπρόθυμοι να συγκεντρώσουν πόρους ώστε να αυξήσουν τη δική τους τοπική αυτάρκεια και καινοτομία, ειδικά στη ανανεώσιμη ενέργεια. Ως συμμετέχουσα σε αρκετά έργα αγωγών με τις γειτονικές χώρες της, η Τουρκία μπορεί να προσφέρει σημαντική εξειδίκευση και εμπειρία σε κοινά έργα με Βαλκανικές χώρες.


«Στα Βαλκάνια, υπάρχει εξαιρετικά υψηλή δυνατότητα ενεργειακής συνεργασίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μουράτ Μερτσάν, στουςSETimes.

Τα έργα για υλοποίηση αυτής της δυνατότητας βρίσκονται στα σκαριά, σύμφωνα με τον Μερτσάν.

«Προετοιμάζουμε συνεχώς τη βάση για τις ομάδες ενέργειας, οι οποίες θα απαρτίζονται από γραφειοκράτες και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε. «Οι ομάδες αυτές θα αποκαλύψουν τις ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων και της Τουρκίας, και θα ξεκινήσουν την εφαρμογή απτών έργων σε συγκεκριμένους τομείς ενέργειας».

Ο ποικίλος ενεργειακός τομέας των Βαλκανίων έχει σημαντική αναπτυξιακή δυνατότητα για το μέλλον, ειδικά σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και στη διαμετακόμιση, δήλωση ο Μουσταφά Καραχάν, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Εμπόρων Ενέργειας που εδρεύει στην Ιστανμπούλ, βιομηχανική ομάδα η οποία υπερασπίζεται τα συμφέροντα επιχειρήσεων ενέργειας.

«Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία κοινών στρατηγικών συμφερόντων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι οι ενεργειακές επενδύσεις, ειδικά σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο», δήλωσε στουςSETimes.

Ο Καραχάν ανέφερε πως η στρατηγική θέση των Βαλκανίων αποτελεί τεράστιο πρόσθετο όφελος για τους επενδυτές.

«Ειδικά για τους Τούρκους επενδυτές, η επένδυση στην περιοχή ενδέχεται να αποτελέσει πιο ευέλικτη επιλογή ώστε να φτάσει σε δυτικές αγορές, καθώς επίσης σε αγορές της ανατολής, λόγω της θέσης των Βαλκανικών χωρών, με την πρόσβασή τους σε εναλλακτικές αγορές», ανέφερε.

Η πρώτη ομάδα ενέργειας της Τουρκίας πρόκειται να επισκεφθεί αυτό το μήνα τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), η οποία είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους και δυνατότητες ανανεώσιμης ενέργειας. Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να επεκτείνει στους υπάρχοντες ενεργειακούς δεσμούς των χωρών, οι οποίοι ενισχύθηκαν από την επίσκεψη του υπουργού Ενέργειας της Β-Ε, Ερντάλ Τρχούλι, τον Αύγουστο στην Τουρκία.

"Επιλέξαμε [τη Β-Ε] επειδή υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δυο χωρών σε ό,τι αφορά φυσικούς πόρους και δυνατότητες», δήλωσε ο Μερτσάν. «Ωστόσο ως υπουργείο, είμαστε ανοικτοί σε άλλα αιτήματα από Βαλκανικές χώρες».

Ο Γκεόργκε Ταμπάκοφ, πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Βουλγαρίας που εδρεύει στη Σόφια, δήλωσε στουςSETimes πως το περιφερειακό περιβάλλον είναι όλο και πιο πρόσφορο για τέτοιου είδους προσπάθειες.

«Όλες οι χώρες στην περιοχή χρειάζονται ξένες άμεσες επενδύσεις ώστε να διεγείρουν την οικονομική ανάπτυξή τους. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε όλες τις χώρες γίνονται πιο εύκολες, ειδικά στις χώρες που εντάχθηκαν πρόσφατα στην ΕΕ», ανέφερε. «Οι χώρες που σημειώνουν πρόοδο στη διαδικασία για ένταξη στην ΕΕ έχουν [και αυτές] ένα πολύ πιο ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα με σαφείς κανόνες».

Ο Ταμπάκοφ τόνισε επίσης την αυξανόμενη κατανάλωση και τη γεωγραφική θέση των Βαλκανίων ως ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις.

«Για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ο τομέας ενέργειας φαίνεται πολλά υποσχόμενος για συνεργασία, καθώς υπάρχει ανάγκη για σύνδεση των πόρων από την Ανατολή με την κατανάλωση στη Δύση, και επειδή οι ενεργειακές ανάγκες της Τουρκίας και της περιοχής αυξάνονται χρόνο με το χρόνο και θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε.

Άγκυρα και Σόφια υπέγραψαν διακήρυξη το Μάρτιο για επίσπευση της κατασκευής διασυνοριακού αγωγού αερίου διασύνδεσης για αύξηση των μεταφορών αερίου της Κασπίας στη Βουλγαρία. Οι απαραίτητες υποδομές στη Βουλγαρία θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2013 και η ανάθεση της διασύνδεσης θα ολοκληρωθεί μέχρι το Μάρτιο του 2014, σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας. Ειδικοί θεωρούν το έργο καίριο για τις προσπάθειες ενεργειακής διαφοροποίησης της Βουλγαρίας.

Παρόλα αυτά, ο Ταμπάκοφ ανέφερε τις κακές υποδομές μεταφορών, την έλλειψη διασυνδεδεμένων συστημάτων ενέργειας της Βουλγαρίας, τα καθεστώτα βίζα και την έντονη γραφειοκρατία ως προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επενδυτές.

Τούρκοι και Βούλγαροι επενδυτές ενδέχεται να συνεργαστούν στη διαχείριση υδάτων επιπρόσθετα του αερίου, ανέφερε.

«Η κοινή κατασκευή φράγματος στον ποταμό Τουντία, κοντά στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, μπορούν να αποτελέσουν περιοχή υποσχόμενης συνεργασίας», δήλωσε ο Ταμπάκοφ στους SETimes,  προσθέτοντας ότι το έργο θα επιτρέπει πιο εύκολη χρήση των υδάτων του ποταμού, μείωση των πλημμύρων στη Θράκη κατά τη διάρκεια της άνοιξης, βοήθεια στην παραγωγή ηλεκτρισμού και προσέλκυση τουριστών.

Ειδικοί βλέπουν επίσης να υπάρχουν επενδυτικές δυνατότητες στο Μαυροβούνιο, το οποίο για τέσσερα χρόνια βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων Ευρωπαϊκών χωρών σε ξένες άμεσες επενδύσεις κατά κεφαλήν.

Ο Πέταρ Ιβάνοβιτς, διευθυντής της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων Μαυροβουνίου που εδρεύει στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε στουςSETimesπως ο αυξανόμενος περιφερειακός ρόλος της χώρας του την καθιστά ιδανική επιλογή για επιχειρηματίες.

«Ένας από τους λόγους που ο ενεργειακός τομέας [στο Μαυροβούνιο] ενδιαφέρει Τούρκους επενδυτές είναι πως εργαζόμαστε επί του παρόντος πάνω σε έργο υποθαλάσσιας καλωδίωσης μεταξύ Ιταλίας και Μαυροβουνίου, το οποίο θα μας επιτρέψει να εξάγουμε σημαντικές ποσότητες ενέργειας», ανέφερε. «Τέτοιου είδους έργα θέτουν το Μαυροβούνιο στο κέντρο της περιφερειακής αγοράς ενέργειας».

Ο Ιβάνοβιτς πρόσθεσε: «Πολλές διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, καθώς το Μαυροβούνιο σημειώνει πρόοδο σε όλες τις αξιολογήσεις, όπως η οικονομική ελευθερία, οι επιχειρηματικές δραστηριότητες, η ανταγωνιστικότητα, κτλ. Και για τους επενδυτές, αυτό αποτελεί σημαντικό σημάδι – να υπάρχει πίστη και εμπιστοσύνη στην κατεύθυνση που κινείται μία χώρα».

Η Κοινή Οικονομική Επιτροπή Τουρκίας-Μαυροβουνίου υπέγραψε πρωτόκολλο τον προηγούμενο Απρίλιο για αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου, ειδικά στην ενέργεια.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δε με γεμίζει άγχος...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
"Δε με γεμίζει άγχος..."
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ