2012-12-07 13:18:03
Φωτογραφία για Νομιμοποιήθηκε η χρήση μαριχουάνας στην Ουάσιγκτον
Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον έγραψε χθες Πέμπτη ιστορία στις ΗΠΑ καθώς έγινε η πρώτη στη χώρα που νομιμοποίησε τη μαριχουάνα για ψυχαγωγική χρήση ενηλίκων, μια περίσταση που γιορτάστηκε από δεκάδες χρήστες κοντά στο περίφημο κτίριο Σπέις Νιντλ του Σιάτλ με μουσική ρέγκε και πυκνούς καπνούς μαριχουάνας.

Η δημόσια αυτή συγκέντρωση αψήφησε μια βασική διάταξη του νόμου-ορόσημο της εν λόγω Πολιτείας για τη μαριχουάνα, ο οποίος επιτρέπει μεν την κατοχή μικρών πόσοτήτων της ουσίας, αλλά απαγορεύει στους χρήστες να ανάβουν τσιγάρο μαριχουάνας έξω από την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους.

Οι κάτοικοι της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ενέκριναν με δημοψήφισμα που διεξήχθη παράλληλα με τις προεδρικές εκλογές, στις 6 Νοεμβρίου, ένα κείμενο που νομιμοποιεί αυτή τη χρήση της κάνναβης και ήταν οι πρώτοι που τον είδαν να τίθεται σε εφαρμογή.

Ένας παρόμοιος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Ιανουαρίου στο Κολοράντο (δυτικές ΗΠΑ), το οποίο ενέκρινε επίσης με δημοψήφισμα, την ίδια ημέρα, τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.


Στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον είναι πλέον νόμιμο να κατέχει κανείς μέχρι 28 γραμμάρια (μια ουγγιά) κάνναβης εφόσον είναι 21 ετών και άνω. Ωστόσο απαγορεύεται να καπνίσει κανείς δημόσια μαριχουάνα, κάτι που τιμωρείται με πρόστιμο 50 δολαρίων. Οι αρχές εξάλλου δεν πρόκειται να νομοθετήσουν πριν από ένα χρόνο ούτε σχετικά με την καλλιέργεια ούτε σχετικά με την πώληση της κάνναβης, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει επιπλέον μια νέα πηγή φορολογικών εσόδων.

Η πώληση της ουσίας παραμένει προς το παρόν απαγορευμένη.

Όποιος εξάλλου συλληφθεί να οδηγεί με ένα επίπεδο THC --το κύριο δραστικό συστατικό της μαριχουάνας-- αντίστοιχο με 0,08 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, θα διώκεται.

Χρήση για ιατρικούς λόγους

Πολλές αμερικανικές Πολιτείες επιτρέπουν ήδη την κατανάλωση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν προσβληθεί από σοβαρές νόσους, αλλά καμιά ως τώρα δεν είχε επεκτείνει τη νομιμοποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για λόγους ψυχαγωγίας.

Σε αντίθεση με τον ομοσπονδιακό νόμο

Πάντως η εφαρμογή αυτού του νέου νόμου προκαλεί πολλά ερωτηματικά, καθώς αντιβαίνει στην ομοσπονδιακή νομοθεσία. Έτσι ο εισαγγελέας της Πολιτείας της Ουάσινγκτον υπενθύμισε πως ο ομοσπονδιακός νόμος για τα ναρκωτικά παραμένει «χωρίς αλλαγή» και πως κανένα κείμενο που ψηφίζεται από μια Πολιτεία δεν μπορεί να υπερισχύσει του νόμου που ψηφίζεται από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η καλλιέργεια, η πώληση ή η κατοχή οποιασδήποτε ποσότητας κάνναβης παραμένει παράνομη, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Για τον Ρόμπερτ Μίκος, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Βάντερμπιλτ του Νάσβιλ (Τενεσί), θεωρητικά ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμοστεί επί του πεδίου.

«Στη λίγο πιθανή περίπτωση που το FBI σας συλλάβει και θέλει να ασκήσει δίωξη σε βάρος σας, δεν μπορείτε να επικαλεστείτε το γεγονός ότι είναι νόμιμο σύμφωνα με το νόμο της Πολιτείας», λέει ο ειδικός αυτός. Πρέπει όμως το FBI ή η DEA (η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών) να σας παρακολουθούν και «απλούστατα δεν είναι αρκετοί» για κάτι τέτοιο, προσθέτει.

«Ιστορικά τα θέματα που αφορούν τη μαριχουάνα αντιμετωπίζονται κατά 90%, αν όχι κατά 99%, από τις ίδιες τις Πολιτείες», εξηγεί ο Μίκος, καθώς η δίωξη ναρκωτικών έχει άλλα ζητήματα για να ασχοληθεί, όπως το λαθρεμπόριο κοκαΐνης ή ηρωίνης.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ