2012-12-07 17:00:07
Φωτογραφία για Συμβουλές στους οδηγούς για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας από την ΕΛΠΑ
Πρακτικές συμβουλές στους οδηγούς, ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται,

δίνει η ΕΛΠΑ

Στην προσπάθεια για ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των οδηγών στις δύσκολες συνθήκες κακοκαιρίας, η ΕΛΠΑ εφιστά την προσοχή των οδηγών στα εξής:

Ελαστικά: Απαραίτητη η σωστή κατάστασή τους (πέλμα μεγαλύτερο από τα 1,6 χιλ που ορίζει ο ΚΟΚ) με τις πιέσεις που συνιστά ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου. Αν κινούμαστε διαρκώς σε περιοχές με κακοκαιρία ή χιόνια, επιλέγουμε για το χειμώνα λάστιχα ειδικού τύπου (M+S -παντός καιρού ή χιονιού) ανάλογα τις συνθήκες των διαδρομών σας. Αλλάζουμε επίσης τα λάστιχα, εάν έχουν μεγάλη “ηλικία”. δηλ. πάνω από 4 ή 5 χρόνια.

Αλυσίδες χιονιού: Να τις έχουμε στο αυτοκίνητο και να ξέρουμε να τις τοποθετούμε.

Απαραίτητα “σύνεργα” και βοηθητικά εργαλεία για περιπτώσεις ανάγκης όπως φακό, σχοινί ρυμούλκησης, βοηθητικά καλώδια για “δανεικό ρεύμα” στη μπαταρία, προειδοποιητικό “τρίγωνο” και φυσικά το τηλέφωνο μας σε λειτουργία. Ενημερωνόμαστε επίσης για τις προβλέψεις – εξελίξεις της περιοχής στην οποία πρόκειται να κινηθούμε, είτε από δελτία, είτε ενημερωνόμαστε από τους τοπικούς σταθμούς διοδίων, τροχαίας κτλ.


Σύστημα ψύξης κινητήρα: Απαραίτητο το αντιψυκτικό – αντιθερμικό για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα και την προφύλαξή του στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μπαταρία: Έλεγχος κατάστασης για να μπορεί να ανταποκριθεί στο ξεκίνημα τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά. Εάν έχετε αμφιβολία αλλάξτε τη, διότι η μπαταρία σταματά στο κρύο …απροειδοποίητα!

Καθαριστήρες: Ελέγχουμε ότι καθαρίζουν σωστά. Αν όχι αλλάξτε τα μάκτρα τους. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο δοχείο του πλυστικού υγρού υπάρχει αντιψυκτικό.

Φώτα: Πρέπει να ελεγχθεί η σωστή τους ρύθμιση, ώστε και να βλέπουμε καλά και να μη “τυφλώνουμε” τους απέναντι. Αν κινούμαστε σε περιοχές με ομίχλη, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση διαθλαστικών προβολέων (ομίχλης).

Όσον αφορά στην οδήγηση στις χειμερινές συνθήκες (βροχή, χιόνι, πάγο) η ΕΛΠΑ συνιστά στους οδηγούς να οδηγούν με μικρότερες ταχύτητες, κρατώντας μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα αυτοκίνητα, χωρίς απότομες κινήσεις και με έγκαιρη προειδοποίηση των άλλων οδηγών της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΒΕΛΠΑ στο διάστημα του περασμένου χειμώνα, η πρώτη αιτία ακινητοποίησης των οχημάτων ήταν η πεσμένη – αδύναμη μπαταρία. Δεύτερη αιτία, οι βλάβες του ηλεκτρικού κυκλώματος, τα ατυχήματα στο δρόμο, η αλλαγή ελαστικού κ.ά., ενώ ποσοστό μεγαλύτερο από 50% των βλαβών που παρουσιάζουν τα αυτοκίνητα στο δρόμο, θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, αν είχε γίνει από τον οδηγό – κάτοχο προληπτική συντήρηση.

Σε περίπτωση ανάγκης : επικοινωνία με το 100 (ΕΛ.ΑΣ), το 199 (Π.Σ.), το 166 (Ε.Κ.Α.Β.), τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 . Το τηλέφωνο της ΟΒΕΛΠΑ είναι 10400.
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ