2012-12-08 08:29:00
Φωτογραφία για ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ''ΚΛΕΙΔΩΣΑΝ''
Υπαναχώρηση για τη φορολόγηση των επαγγελματιών

Ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, σε σχέση με το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συγκεκριμένα για τους νέους και για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, αλλά και για όσους εργάζονται σε έναν εργοδότη με μπλοκάκι, αύξηση του πολυτεκνικού επιδόματος, αλλά και υποχρεωτική αναγραφή στη φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων ακόμη και των τόκων των καταθέσεων, θα προβλέπουν οι τελικές διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

Οι νέες βελτιώσεις προέκυψαν έπειτα από τη χθεσινή σχεδόν πεντάωρη σύσκεψη της Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία μετείχαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και με τη συμμετοχή του αρμόδιου επί των εσόδων υφυπουργού, Γ. Μαυραγάνη, καθώς και ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων, κατά τη διάρκεια της οποίας μπήκαν και οι τελευταίες «πινελιές» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο.


Εντός των προσεχών ημερών θα διευθετηθούν, πάντως, και ορισμένα δευτερεύοντα θέματα που έχουν μείνει ανοιχτά, ούτως ώστε το σχέδιο νόμου να έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι την προσεχή Τρίτη και έτσι ο υπουργός Οικονομικών να μεταβεί στο Eurogroup της 13ης τρέχοντος με «λυμένα» τα χέρια, αφού η τρόικα έχει θέσει ως βασικό προαπαιτούμενο τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες η Διακομματική αποφάσισε τα εξής:

* Να αυξηθεί από τα 450 ευρώ στα 500 ευρώ το πολυτεκνικό επίδομα για κάθε παιδί μετά τα τρία.

* Ολα τα εισοδήματα να καταγράφονται από το 2013 στη φορολογική δήλωση, ακόμη και αυτά που ήδη έχουν φορολογηθεί, όπως οι τόκοι των καταθέσεων.

Οι αλλαγές που «κλείδωσαν»

Έπειτα από τις έντονες πιέσεις των κυβερνητικών εταίρων το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπαναχώρησε τελικά όσον αφορά στις αρχικές του θέσεις για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματικών.

Στο πλαίσιο αυτό οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη, από το 2013 δεν θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, ενώ τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το φετινό, πάντως, τέλος των 500 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά απ' όλους.

Το νέο σύστημα, πάντως, είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος, μιλώντας στο Real FM, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη δεν θα φορολογηθεί ως επιχειρηματίας και ούτε και θα πληρώσει και το τέλος».

Από την άλλη πλευρά κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε όπως και οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, να φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με συντελεστή 13% και πέραν του εν λόγω ποσού η φορολόγηση να γίνεται με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή 26% έως τις 50.000 ευρώ εισόδημα και με συντελεστή 32% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.

Θα πρέπει, πάντως, να αναφερθεί ότι το οικονομικό επιτελείο προχωρά στο διπλασιασμό του τέλους για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων από τα 300 ευρώ που είναι σήμερα στα 600 ευρώ.

Οι εκκρεμότητες

Αν και στις βασικές του αρχές το νέο φορολογικό νομοσχέδιο «έκλεισε» κατά τη χθεσινή σύσκεψη, έως ότου ολοκληρωθεί η σύνταξή του θα υπάρχουν διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και σε επιμέρους θέματα, καθώς η ΔΗΜΑΡ επιμένει να φορολογούνται με βάση την κλίμακα τα εισοδήματα από ενοίκια, οι ελεύθεροι επαγγελματίες να φορολογούνται με συντελεστή 21% έως τις 20.000 ευρώ και πέραν του ποσού αυτού με 33% ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον 25 εκατ. ευρώ, να θεσπιστεί συντελεστής 45% για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ (εξοικονόμηση 25 εκατ. ευρώ) και ο συντελεστής φορολόγησης των τόκων των καταθέσεων να μην αυξηθεί από το 10% στο 15%, όπως προτείνει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά στο 17,5% προκειμένου να εξοικονομηθούν ακόμη 135 εκατ. ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Καταργούνται από το 2013 τα αφορολόγητα ποσά λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.

Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.

Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.

Ετσι, οι πολύτεκνοι, δηλαδή 150.000 οικογένειες, που λάμβαναν μέχρι σήμερα πολυτεκνικό επίδομα 528 ευρώ το έτος ανά παιδί, με το νέο καθεστώς θα λαμβάνουν 500 ευρώ ανά παιδί ως πολυτεκνικό επίδομα και επιπλέον 40 ή 50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, στο πλαίσιο της ενίσχυσης όλων των οικογενειών με παιδιά.

Ετσι, μια οικογένεια με 3 παιδιά, και με φορολογητέο εισόδημα ως 33.000 καθαρά, χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις υπέρ τρίτων, θα παίρνει στο εξής συνολικά 2.910 ευρώ το έτος, δηλαδή 1.350 ευρώ από το πολυτεκνικό (450 επί 3 παιδιά) και 1.560 από την ενίσχυση των παιδιών (40 για το πρώτο, 40 για το δεύτερο και 50 για το τρίτο) αντί των 1.584 σήμερα (528 ανά παιδί).

Στους ευνοημένους εξάλλου θα πρέπει να συμπεριληφθούν και:

* Οι φορολογούμενοι με ένα παιδί και οικογενειακό εισόδημα έως 24.000 ευρώ.

* Οσοι έχουν δύο παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 21.000 ευρώ.

* Οσοι έχουν τρία παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 23.000 ευρώ.

* Οι φορολογούμενοι με τέσσερα παιδιά και οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.

Ολα αυτά βέβαια χωρίς να ληφθεί υπόψη η κατάργηση των φοροαπαλλαγών, που αναμφισβήτητα θα περιορίσει τα όποια οφέλη ή θα δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις και στις ανωτέρω.

Ποιοι πλήττονται

Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση των περίπου 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, εφόσον δεν είναι νέοι στην εργασία και δεν αμείβονται από έναν εργοδότη ως μισθωτοί με μπλοκάκι, καθώς και των 150.000 Ο.Ε. και Ε.Ε.

Από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προκύπτουν άλλωστε τα εξής:

* Αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.

* Αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.

Αλλά οι επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν σταματούν με την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς αλλάζει και η κλίμακα φορολόγησής τους, η οποία με βάση τις προτάσεις του υπουργείου διαμορφώνεται ως εξής:

* Συντελεστής φορολόγησης 26% για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ.

* Συντελεστής 32% για εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση από το 40% που είναι σήμερα στο 32,8%, καθώς θα φορολογούνται ως εξής:

* Με συντελεστή 26% για το σύνολο των κερδών.

* Με συντελεστή 10% στα μερίσματα.

Οι «χαμένοι»

Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του σχεδίου νόμου, με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος «χαμένοι» από το νέο έτος θα είναι:

- Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά που έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 25.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι χωρίς παιδιά με χαμηλότερο εισόδημα από 25.000 ευρώ δεν είναι κατ' ανάγκη κερδισμένοι, διότι η όποια ελάφρυνση έχουν από τη νέα φορολογική κλίμακα ψαλιδίζεται, εξανεμίζεται ή και υπερκαλύπτεται λόγω της κατάργησης των περισσότερων φοροαπαλλαγών, όπως είναι η έκπτωση για τόκους α' κατοικίας, η δαπάνη ενοικίου κύριας κατοικίας κ.ά.

- Οι οικογένειες με παιδιά που το συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ξεπερνά τα 21.000 έως 25.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

- Οι μικροϊδιοκτήτες ακινήτων καθώς χάνουν το αφορολόγητο όριο και φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 10% έως και το εισόδημα των 12.000 ευρώ από ενοίκια.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι

Η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει τρεις, από οκτώ σήμερα, συντελεστές, αφού για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%, για εισοδήματα από 25.001 έως και 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%, ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%.

Καθιερώνεται επίσης η «πάγια» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ μέχρι και τα 29.000 ευρώ η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.

Εξετάζεται μάλιστα να καθιερωθούν και έξτρα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από συγκεκριμένους επαγγελματίες με τάση προς τη φοροδιαφυγή.

Αλλωστε μόνο με την καθιέρωση της εν λόγω έκπτωσης φόρου θα έχει βάση η άποψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι ευνοούνται τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ, καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.

«Παρεμβάσεις αποσπασματικού χαρακτήρα για την επίτευξη αποτελέσματος»

Συγκατατίθεται το ΠΑΣΟΚ παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που εξακολουθεί να διατηρεί, στο προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών.

Ηγετικοί παράγοντες της Ιπποκράτους σημείωναν χθες το βράδυ ότι «μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε μια σειρά αλλαγές στις προτάσεις του» και, μεταξύ αυτών, επεσήμαναν ότι:

* Αποσύρθηκε η πρόταση για φορολόγηση των ατομικών εισοδημάτων μισθωτών - συνταξιούχων άνω των 25.000 ευρώ με συντελεστή 45%. Η κλίμακα φορολόγησης θα έχει τρεις συντελεστές, ως εξής: Από 0 - 25.000 ευρώ συντελεστής 21%. Από 25.000 - 40.000 ευρώ συντελεστής 36%. Από 40.000 και άνω συντελεστής 40%.

* Βελτιώθηκαν οι προβλέψεις για τα επιδόματα που θα χορηγούνται σε οικογένειες με παιδιά, ιδιαίτερα μάλιστα για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους (για κάθε παιδί μετά το δεύτερο, το επίδομα θα είναι 500 ευρώ το χρόνο με εισοδηματικό όριο τις 45.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα).

* Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια» θεωρούνται φορολογικά ως μισθωτοί, εντάσσονται στην κλίμακα -αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές- και δεν θα πληρώσουν μετά το 2013 το τέλος επιτηδεύματος. Το 2013 το τέλος για αυτούς θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα.

* Οι νέοι και οι άνεργοι, χωρίς όριο ηλικίας, που ξεκινούν για πρώτη φορά επαγγελματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από 01.01.2013 και για τρία χρόνια με το 50% της φορολογικής κλίμακας επιχειρηματικής δραστηριότητας (δηλαδή με 13% αντί 26%), για το μέρος του εισοδήματος έως 10.000.

* Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αγρότες με μικρά εισοδήματα, ώστε να εξαιρεθούν αυτοί από την τήρηση βιβλίων.

Για το ΠΑΣΟΚ αυτές οι αλλαγές συνιστούν μία θετική εξέλιξη και ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στα θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι του στο διάλογο με το υπουργείο Οικονομικών.

Κατά την άποψη των ίδιων παραγόντων, «το ΠΑΣΟΚ, σεβόμενο τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων, επεδίωξε με τις προτάσεις του να διασφαλίσει τις ευαίσθητες κατηγορίες του πληθυσμού».

Οι ίδιοι παρέπεμπαν στην -αναμενόμενη- συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, για τις τελικές συζητήσεις και αποφάσεις, «μιας και υπάρχουν ακόμη ορισμένες εκκρεμότητες».

Το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε, πάντως, ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο «δεν οδηγεί στη συγκρότηση ενός Εθνικού Φορολογικού Συστήματος που θα κατανέμει με δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη, θα διευρύνει τη φορολογική βάση και θα συμβάλλει στην ανάπτυξη».

Υπ' αυτό το πνεύμα, κάνει λόγο για φορολογικές παρεμβάσεις «αποσπασματικού χαρακτήρα, που αποσκοπούν στην επίτευξη του δημοσιονομικού αποτελέσματος που περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής».

Τέλος, επαναλαμβάνει την προτροπή του προς το υπουργείο Οικονομικών να επιταχυνθεί η προεργασία, ώστε το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή είναι ακόμη μεγάλη σε αρκετές εισοδηματικές τάξεις, παραδέχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Real FM, «λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει τη φορολογική βάση», πρόσθεσε.

Παραδέχθηκε βέβαια ότι για τα «μεγάλα ψάρια» δεν αρκεί μόνο η φορολογική κλίμακα, αφού, όπως είπε, πρέπει να δουλέψει και ο ελεγκτικός μηχανισμός και να δραστηριοποιηθεί η Δικαιοσύνη.

Για το λόγο αυτό πάντως το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας, έχει στόχο την ενίσχυση των ασθενέστερων και των ανέργων, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, καθώς ωφελούνται σημαντικά. Συγκεκριμένα, κατά τον υπουργό Οικονομικών, το 80% του κόσμου ανήκει στην κατηγορία αυτή.

Από την άλλη πλευρά, επανέλαβε ότι καθιερώνεται έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ, που είναι πλήρης μέχρι τα 18.000 ευρώ, δηλαδή αν χρωστάει κάποιος να πληρώσει φόρο 5.000 ευρώ, αυτομάτως τού αφαιρούνται 1.950 ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η πολιτική πλέον για τα παιδιά γίνεται με στοχευμένη δαπάνη, αφού με τη νέα επιδοματική πολιτική ένας που ήταν κάτω από τις 9.000 ευρώ και είχε λιγότερα από τρία παιδιά, δεν έπαιρνε ούτε επίδομα ούτε ωφελείτο από τη μείωση φόρου, ενώ τώρα θα ωφεληθεί.

Όσον αφορά δε τη φορολόγηση των νομικών προσώπων, τόνισε ότι μειώνεται ο συνολικός φορολογικός συντελεστής και για τα παρακρατούμενα κέρδη και για τα μερίσματα.

Αποκάλυψε πάντως ότι εξετάζεται όπως αυτός που έχει μπλοκάκι σε έναν εργοδότη να μη φορολογηθεί ως επιχειρηματίας, ούτε να πληρώσει και τέλος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ξεκαθάρισε ότι όλοι θα φορολογούνται με βάση βιβλία, αφού το αντικείμενο το φόρου είναι το κέρδος και όχι το ακαθάριστο έσοδο. Ετσι, θα αφαιρούνται οι δαπάνες και οι ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που δεν γινόταν μέχρι τώρα.

naftemporiki.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ