2012-12-08 09:58:20
Φωτογραφία για «Όποιος δώσει τα περισσότερα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είμαστε δογματικοί»
«Η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υπάρξει σύγκλιση στρατηγικών συμφερόντων Δύσης - Ρωσίας» είναι η σταθερή γραμμή στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μοιάζει να βρίσκεται εγκλωβισμένος στο…αποκαλούμενο και «τρίγωνο του διαβόλου»: Βερολίνου - Ουάσινγκτον - Μόσχας.

Τα γεωστρατηγικά παιχνίδια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και η δεινή οικονομική θέση της χώρας, αναδεικνύουν τις αντιθέσεις μεταξύ βασικών παικτών στην παγκόσμια σκακιέρα, όπως των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Ο Πρωθυπουργός, προσπαθήσει να ισορροπήσει εν μέσω μιας σκληρής σύγκρουσης, ένα δείγμα της οποίας είδαμε πρόσφατα με την αντιπαράθεση μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Για τον κ. Σαμαρά, η Ελλάδα βρίσκεται σε τριπλό μεταίχμιο: ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.


Η άποψη που κυριαρχεί στο επιτελείο του είναι ότι χώρα σας τη δική μας, που είναι στο μεταίχμιο, κερδίζουν πρώτες, όταν ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας και εμπορίου. Αντίθετα, χάνουν πρώτες, όταν αυτοί οι δίαυλοι κλείσουν και αρχίζουν οι γεωπολιτικές τριβές.

Ο κ. Σαμαράς αρνείται ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει προβάδισμα σε μια χώρα στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

«Όποιος δώσει τα περισσότερα. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν είμαστε δογματικοί. Πάνω απ' όλα ότι είναι συμφέρον για την οικονομία μας» είναι η κεντρική κυβερνητική γραμμή.

Εν μέσω αυτών των γεωπολιτικών τριβών, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα, και ειδικά σε μια περίοδο που αναμένονται και αποκρατικοποιήσεις σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να μην…«καεί».

Βερολίνο VS Ουάσινγκτον

Η στροφή που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση προς τη Γερμανία και οι γέφυρες που άνοιξαν μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, μετά τις συναντήσεις του κ. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, δεν άρεσε σε πολλούς και ειδικά στις ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί είναι μεν πολύ προσεκτικοί, αλλά μπορεί κάποιος να καταλάβει τη δυσφορία τους. Η ψυχρότητα με την ελληνική πλευρά είχε ήδη διαφανεί από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση η ΝΔ και εκφράστηκε κατά την επίσκεψη της Χίλαρι Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η σύσφιξη των σχέσεων Αθήνας - Βερολίνου δεν πέρασε απαρατήρητη, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που λένε ότι ο Πρωθυπουργός ίσως έπρεπε να είχε πάει στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να συναντήσει και τον Ομπάμα.

Όσο θερμοί είναι στις δηλώσεις τους ιδιωτικώς και δημοσίως οι Γερμανοί, άλλο τόσο προσεκτικοί είναι οι Αμερικανοί που αναγνωρίζουν μεν τις προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά την ίδια στιγμή λένε ότι έχει έρθει η στιγμή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αναρωτιούνται πως ο απλός κόσμος μπορεί να αντέξει άλλα σκληρά μέτρα.

Όμως για να έρθουν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα απαιτείται να υπάρξει σημαντική πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν διατάραξη της ηρεμίας που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά, σε μία περίοδο που βράζει η Μέση Ανατολή και στη Συρία οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι είναι επίφοβες.

Η στάση των ΗΠΑ εξαρτάται και από τα ζητήματα του φυσικού αερίου και των υδρογονανθράκων, ενώ η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και το τι θα συμβεί με τις έρευνες σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης έχουν για την αμερικάνικη πλευρά στρατηγικό χαρακτήρα.

Μια ενδεχόμενη είσοδος των Ρώσων, μέσω Gazprom στη ΔΕΠΑ, εκτιμάται πως δεν αρέσει στην αμερικανική πλευρά, ενώ «δεξαμενές σκέψεως» (Think Tanks) των ΗΠΑ θεωρούν ότι ο πλήρης έλεγχος της ελληνικής οικονομίας (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαίων και φυσικού αερίου), θα περιέλθουν στη Γερμανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα συμφέροντα της Ελλάδος, και των Αμερικανικών εταιριών πετρελαίου (ΕΧΧΟΝ, ΤΕΧΑCΟ, ΜΟΒΙL).

Πάντως, πριν μια εβδομάδα, στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης, η ελληνική κυβέρνηση συμμετείχε (παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ασ. Παπαγεωργίου) στο 14ο Επενδυτικό Συνέδριο της "Capital Link", όπου απευθύνθηκε κάλεσμα για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Τα σχέδια των Ρώσων

Η Ρωσική πλευρά επιθυμεί διακαώς να προχωρήσει το άνοιγμα στη Μεσόγειο και θέλει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό πολιτικό και, κυρίως, οικονομικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα, έχουν αρχίσει και γίνονται δειλά βήματα από την Ρωσία, κατ' εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει εντάξει στο στρατηγικό σχεδιασμό του και επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η μεγαλύτερη ρωσική επένδυση ήταν της JSC Concern Sistema Group στην Intracom Telecom, θυγατρική του ομίλου Intracom, όπου δαπανήθηκαν 120 εκατ. ευρώ το 2006 για να αποκτηθεί το 51% των μετοχών.

Πριν λίγο καιρό, η SI Capital Partners, σε κοινοπραξία με τη Simos Foods Α.Ε. (90% το fund και 10% η ελληνική εταιρεία), εξαγόρασε έναντι 21 εκατ. ευρώ το 67,77% της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη.

Για τους γνωρίζοντες, η SI Capital Partners έχει σημαντικές επενδύσεις σε ορυχεία (OMC Resources στην Τανζανία), στον χρηματοοικονομικό τομέα της Γαλλίας (Quantam Group), τον αγροτικό τομέα της Ρωσίας (Mercury, αντιπρόσωπος των αμερικανικών γεωργικών μηχανημάτων John Deere) και τον αεροπορικό (EAS) και την εκμετάλλευση ορυχείων χρυσού.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως της Ρωσίας είναι για την ενέργεια, το real estate και τις τράπεζες, ενώ δεν περνάει απαρατήρητη και η κινητικότητα του επιχειρηματία και νέου προέδρου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη _προσωπικού φίλου του Πούτιν_ που έχει επιδείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις, π.χ. στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και τη ΣΕΚΑΠ.

Επίσης, η Μόσχα επιθυμεί να εκμεταλλευθεί λιμάνι με σιδηροδρομική σύνδεση και με δεδομένο ότι στον Πειραιά όπου δραστηριοποιείται η Κινεζική COSCO, μελετάνε τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο ως πιθανά σημεία επένδυσης.

Νέο ταξίδι Σαμαρά στη Γερμανία

Ο Πρωθυπουργός, στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων Ελλάδας - Γερμανίας θα βρεθεί αύριο Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στο Μόναχο, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Στην πρωτεύουσα του κρατιδίου, αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού Kόμματος Χορστ Ζεεχόφερ, οι δηλώσεις του οποίου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είχαν δημιουργήσει αρνητικό κλίμα.

«Θα συζητηθούν όλα τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην βοήθεια προς την Ελλάδα» λένε από το γραφείο του Βαυαρού Πρωθυπουργού και στην κορυφή της ατζέντας είναι η οικονομική συνεργασία της Βαυαρίας με την Ελλάδα, καθώς το Μόναχο αποτελεί την έδρα μερικών από τις ισχυρότερες γερμανικές επιχειρήσεις.

Παραμονές της νέας επίσκεψης του κ. Σαμαρά στη Γερμανία, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πολιτεία της ελληνικής κυβέρνησης αυτό το εξάμηνο, λέγοντας: «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις, από ό,τι αναμενόταν πριν από μισό χρόνο».

Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει και άλλα ταξίδια το επόμενο διάστημα, χωρίς όμως να έχουν κλειδώσει ημερομηνίες. Στην ατζέντα του είναι το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον, η Μόσχα και το Τελ Αβίβ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, ενώ βασικός στόχος θα είναι η προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, εκκρεμεί το ταξίδι στο Κατάρ, το οποίο αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2013.

Ραβανός Αρης/ΒΗΜΑ
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ