2012-12-08 17:18:42
Φωτογραφία για Κύπρος: Στα χέρια ειδικής επιτροπής η έκθεση για τις τράπεζες
Την ενδιάμεση έκθεση της εταιρείας Pimco για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα μελετά ειδική επιτροπή προκειμένου να καταλήξει στο προκαταρκτικό ποσό που θα χρειασθεί για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών.

Η έκθεση απεστάλη γύρω στις δύο μετά τα μεσάνυχτα, από τα γραφεία της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες στη συντονιστική Επιτροπή, η οποία είχε συσταθεί για την επίβλεψη της διεξαγωγής του διαγνωστικού ελέγχου των τραπεζών.

Τα συμπεράσματα της επιτροπής είναι ιδιαίτερα κρίσιμα για το μνημόνιο παροχής δανείου στην Κύπρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεδομένου ότι το ύψος του ποσού ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα καθορίσει κατά πόσο το συνολικό χρέος της Κύπρου θα είναι διαχειρίσιμο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι δεν θα μετάσχει στο πρόγραμμα παροχής δανείων στην Κύπρο αν το συνολικό χρέος ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, το οποίο θεωρεί ως το ανώτατο ποσοστό χρέους για το οποίο η οικονομία μπορεί να εξυπηρετήσει με την καταβολή τοκοχρεολυσίων.


Σε περίπτωση που το ποσοστό ξεπερνά το 120% αναμένεται ότι θα ανοίξει και πάλι η διαπραγμάτευση με αντικείμενο των ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση ημικρατικών οργανισμών δημόσιας ωφελείας, ιδιαίτερα της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, της Αρχής Ηλεκτρισμού και της Αρχής Λιμένων, που είναι και οι πιο εύρωστοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού δήλωσε ότι η επιτροπή ίσως να είναι σε θέση να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της μελέτης της αύριο.

Η επιτροπή αποτελείται από εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, της Κεντρικής Τράπεζας, της Υπηρεσίας Εποπτείας και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών και του υπουργείου Οικονομικών.

Η κ. Στυλιανού ανέφερε ότι η Επιτροπή μελετά σε βάθος την έκθεση και ιδιαίτερα τη μεθοδολογία που έχει χρησιμοποιήσει η Pimco, προκειμένου να καθορίσει το προκαταρκτικό ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Παραίτηση απο την ΝΔ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Παραίτηση απο την ΝΔ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ