2012-12-08 18:27:03
Φωτογραφία για Δένδιας: Οι πολίτες της Πάτρας βλέπουν τα αποτελέσματα του Ξένιου Δία
Συνέντευξη του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια στην εφημερίδα «Ελλάδα» και στον δημοσιογράφο Κωστή Παρρά

Δημοσιογράφος: Η πρόσφατη συμφωνία του Eurogroup παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση ως μια μεγάλη επιτυχία, η οποία βάζει οριστικά τέλος στα σενάρια εξόδου της χώρας από την ζώνη του Ευρώ. Ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να ζει …εξαρτημένη από την λογική των δόσεων Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Είναι προφανές εκ του αποτελέσματος ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν όντως μία μεγάλη επιτυχία. Ο κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη απομακρύνθηκε, η Ελλάδα εξασφάλισε μια επιπλέον χρηματοδότηση 45 δισ. ευρώ μέχρι τους πρώτους μήνες του 2013, τα επιτόκια του προγράμματος βοήθειας είναι πλέον προνομιακά. Παράλληλα, κερδίσαμε χρόνο για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι όσον αφορά το δημόσιο χρέος τέθηκαν σε μια ρεαλιστική βάση. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, προκειμένου να φύγουμε προς τα εμπρός και να επιτύχουμε μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ο κίνδυνος, πράγματι, παραμονεύει ακόμα. Αλλά από εμάς εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος η εξέλιξη των πραγμάτων. Τώρα είναι η ώρα της σύνεσης και της λογικής για όλους.


Δημοσιογράφος: Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής των παιδιών έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Κάποιοι μίλησαν για φορολογικό «Ηρώδη»…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όσοι εκφέρουμε δημόσιο λόγο οφείλουμε να περιμένουμε την τελική διαμόρφωση της πρότασης της κυβέρνησης για το φορολογικό νομοσχέδιο. Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, η κατάθεση κάποιων υποθετικών σεναρίων δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα υιοθετηθούν. Αν με ρωτάτε, ως γενική θέση, εάν είμαι υπέρ της κατάργησης των φοροαπαλλαγών για τα παιδιά, θα σας έλεγα όχι. Από ιδεολογική άποψη άλλωστε είμαι υπέρ της μείωσης των φόρων. Κατανοώ όμως τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς θα πρέπει μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και εν μέσω γενικότερης μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, να βρει επιπλέον έσοδα.

Δημοσιογράφος: Εσχάτως άνοιξε μια συζήτηση με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αντιμετώπισης με σκληρό τρόπο της Χρυσής Αυγής…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Έχω την εντύπωση ότι και στο ΠΑΣΟΚ συνειδητοποιούν πλέον, με βάση τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρός του κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξη τύπου για το ίδιο ζήτημα, ότι η αντιμετώπιση της δράσης της Χρυσής Αυγής οφείλει να είναι κυρίως πολιτική και δευτερευόντως νομική. Ως πολιτεία τις πράξεις οφείλουμε να τιμωρούμε, όχι τις ιδέες, όσο απεχθείς και εάν είναι. Το ισχύον Σύνταγμα δεν θεωρώ άλλωστε ότι δίνει την δυνατότητα να τεθεί εκτός νόμου ένα κόμμα. Φυσικά, πρέπει επίσης να καταστεί σαφές ότι οι έκνομες πράξεις είναι ποινικά κολάσιμες σε κάθε περίπτωση, όποια έωλη δικαιολογία - με δήθεν ιδεολογικό επίχρισμα - και εάν επικαλούνται οι δράστες τους. Να σας υπενθυμίσω ότι το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει ότι οποιαδήποτε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα μπορεί να χαρακτηρισθεί εγκληματική οργάνωση, εάν και εφόσον αποδειχθεί ότι επιδιώκει τη διάπραξη κακουργημάτων.

Δημοσιογράφος: Ωστόσο κύριε υπουργέ στις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή εμφανίζει αύξηση των ποσοστών της…

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Θέλω να πιστεύω ότι τα υψηλά ποσοστά της Χρυσής Αυγής οφείλονται στη συγκυρία της στιγμής και ότι δεν θα επιβεβαιωθούν στην πράξη. Πρέπει όμως και να προκαλέσουν τον προβληματισμό όλων όσοι συμμετέχουν στον δημόσιο λόγο. Οφείλει να αναρωτηθεί καταρχήν ο πολιτικός κόσμος, για τον λόγο που υπήρξε τόσο μεγάλη απογοήτευση σε μερίδα των πολιτών, η οποία τους ώθησε να στραφούν στα άκρα. Αλλά και οι λειτουργοί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, πρέπει να διερωτηθούν μήπως η μεγάλη προβολή της Χρυσής Αυγής σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και με αρνητικό πρόσημο, την μετατρέπει σε «μόδα», στα μάτια των νεότερων κυρίως πολιτών. Αυτών δηλαδή που δεν έχουν βιώσει στην πράξη τι εστί ολοκληρωτικό καθεστώς…

Δημοσιογράφος: Θέλω να ρωτήσω για όλη αυτή την φιλολογία που αναπτύσσεται ότι μέσα στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν θύλακες της Χρυσής Αυγής.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Συστημική διασύνδεση της Ελληνικής Αστυνομίας με την Χρυσή Αυγή δεν γνωρίζω να υπάρχει. Από εκεί και πέρα, θα ήμουν αφελής εάν σας έλεγα ότι σε έναν οργανισμό 55. 000 αστυνομικών αποκλείω να υπάρχουν επίορκοι. Υπάρχουν συγκεκριμένα, λίγα ευτυχώς, περιστατικά, τα οποία διερευνώνται. Εάν διαπιστωθεί ότι με συγκεκριμένες πράξεις τους κάποιοι αστυνομικοί έθεσαν προ του όρκου τους κομματική προσήλωση, τότε δεν έχουν καμιά θέση στην Ελληνική Αστυνομία και τους περιμένει η απόταξη.

Δημοσιογράφος: Επίσης προσφάτως στο περιστατικό της Κρήτης είδε όλη η Ελλάδα βουλευτή της Χρυσής Αυγής να απευθύνεται σε ανώτερο αξιωματικό με στολή σε ιταμό και υβριστικό ύφος. Όταν είδατε το συγκεκριμένο video θέλω να μου πείτε πως αισθανθήκατε.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Όχι ευχάριστα, δεν σας το κρύβω. Αλλά το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μία ακόμα απόδειξη ότι Ελληνική Αστυνομία και Χρυσή Αυγή είναι απολύτως απέναντι.

Δημοσιογράφος: Η ΔΗΜΑΡ δια του Προέδρου της ανοίγει το θέμα του εκλογικού νόμου ζητώντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ποια είναι η γνώμη σας;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Τρέφω ιδιαίτερο σεβασμό για τις απόψεις του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη. Ίσως όμως η όποια συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα πρέπει να λάβει υπόψη της ότι σε λίγους μήνες θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα μπορούσε συνεπώς να ενταχθεί η συζήτηση σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του πολιτεύματος και τις αλλαγές στις οποίες οφείλει να προβεί ο συνταγματικός νομοθέτης.

Δημοσιογράφος: Εγκληματικότητα. Παρά τις προσπάθειες στις οποίες έχετε αναφερθεί φαίνεται να εξακολουθεί να απασχολεί και να τρομάζει τον πολίτη που βιώνει το αίσθημα της απόλυτης ανασφάλειας.

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Χάρη ίσως στον «Ξένιο Δία» και στην περισσότερο εμφανή παρουσία της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο των πόλεων, υπάρχει βελτίωση σε αρκετούς δείκτες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείψαμε την εγκληματικότητα ή ότι οι πολίτες αισθάνονται ασφαλείς σε κάθε γωνιά της χώρας. Για αυτό και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, θέτοντας συγκεκριμένους άξονες προς διαβούλευση με φορείς και κόμματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και καλώντας τους να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Δεν είναι δυνατόν να πορεύεται η Ελληνική Αστυνομία σήμερα με ένα οργανόγραμμα του 1984 για τη συγχώνευση της Αστυνομίας Πόλεων με την Χωροφυλακή.

Δημοσιογράφος: Λαθρομετανάστευση. Ο «Ξένιος Δίας» που βρίσκεται; Είστε ικανοποιημένος από την εικόνα στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Ο «Ξένιος Δίας» δεν ήταν «επικοινωνιακό πυροτέχνημα». Ήταν συγκεκριμένη πολιτική επιλογή, με την απόλυτη στήριξη και ενθάρρυνση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Θα συνεχισθεί και θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τα αποτελέσματα στο κέντρο της Αθήνας και της Πάτρας μπορεί να τα διαπιστώσει κάθε πολίτης ο οποίος ζει στις συγκεκριμένες πόλεις ή τις επισκέπτεται. Το ίδιο ευελπιστούμε ότι θα συμβεί και στις υπόλοιπες πόλεις, στις οποίες θα επεκταθεί η εφαρμογή του.

Δημοσιογράφος: Συναντήσατε στην αρχή μεγάλες αντιδράσεις. Ακύρωσαν την προσπάθεια, ή σας έκαμψαν, με δεδομένο ότι κάποιες από τις αντιδράσεις προέρχονται από τους κυβερνητικούς σας εταίρους;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Αντιδράσεις συναντήσαμε από τον χώρο της Χρυσής Αυγής κυρίως (καθώς είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους δεν θέλει να επιλυθεί το πρόβλημα το συγκεκριμένο κόμμα) και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ, από εντελώς διαφορετική οπτική γωνία. Αλλά προτάσεις πραγματικές δεν ακούσαμε από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Θέλω όμως να είμαι δίκαιος σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς εταίρους μας: οι όποιες ενστάσεις τους ήταν καλόπιστες, ενώ ο διάλογος που είχα με εκπροσώπους τους, κομματικά στελέχη ή βουλευτές, ήταν εποικοδομητικός και σε ρεαλιστική βάση. Να είστε βέβαιοι ότι θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας, επί τη βάσει του αναθεωρημένου action plan, το οποίο θα υποβάλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δημοσιογράφος: Περιπολικά που πάθαιναν βλάβη και παρέμεναν ακινητοποιημένα, πρόβλημα καυσίμων κ.α. Με δεδομένη την περικοπή δαπανών και την ευρύτερη οικονομική δυσπραγία πιστεύετε ότι η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να παίξει τον ρόλο της στην υπεράσπιση της δημόσιας ασφάλειας;

Υπουργός Δ.Τ.&Π.Τ.Π.: Κύριε Παρρά, με τόσο μεγάλες περικοπές, οποιοσδήποτε άλλος τομέας του Δημοσίου μπορεί να υπολειτουργούσε τουλάχιστον ή και να είχε καταστεί εντελώς προβληματικός στη λειτουργία του. Όπως διαπιστώνουν όλοι οι πολίτες όμως, η Ελληνική Αστυνομία όχι μόνο δεν υπολειτουργεί, αλλά αντιθέτως στέκεται όρθια, έχει μεγάλες επιτυχίες και συνεχίζει να εκτελεί το συνταγματικό της καθήκον. Μόνο «ευχαριστώ» έχω να πω στον Έλληνα αστυνομικό και να δεσμευθώ ότι, με την πρώτη ευκαιρία, θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποκατασταθεί μέρος τουλάχιστον των μισθολογικών του απωλειών. Δεν κάνουμε χάρη στους αστυνομικούς μας. Το αξίζουν. Όπως αξίζουν να έχουν δίπλα τους σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις και σκοπιμότητες.

Πηγή: pro
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ