2012-12-08 19:08:27
Φωτογραφία για Economist: Η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει διάσημο φοροφυγά   Πηγή:www.capital.gr
Την ατιμωρησία των διάσημων Ελλήνων φοροφυγάδων από την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις που έχει δώσει στην τρόικα, θίγει σε άρθρο του με τίτλο «Αμφιβολίες για τις ικανότητες» το περιοδικό Economist. Ξεκινά με μια σύντομη αναδρομή, λέγοντας πως «η ελληνική ελίτ συνήθιζε να συγκεντρώνει κεφάλαια σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών για λόγους ασφαλείας. Μέχρις ότου η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, οι φόβοι ξαφνικής υποτίμησης ή παγώματος της μεταφοράς κεφαλαίων διογκώνονταν. Εν συνεχεία έσκασε το κύμα της μεταφοράς κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

Αφού εθελοτυφλούσε για πολλά χρόνια μπροστά σε αυτή την παράνομη πρακτική, η απελπισμένη για ρευστότητα ελληνική κυβέρνηση παίρνει επιτέλους μέτρα, αναφέρει το άρθρο. Οι φορολογικές δηλώσεις σχεδόν 2.000 Ελλήνων που διατηρούν λογαριασμούς στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ. Τα ονόματά τους περιέχονταν σε cd που εστάλη το 2010 από την Christine Lagarde, την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, στον τότε Έλληνα ομόλογό της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.


Η λεγόμενη λίστα Lagarde χάθηκε στα μέσα του 2010 αλλά επανεμφανίστηκε όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διάδοχος του κ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του ΥΠΟΙΚ, έστειλε ένα αντίγραφο στον Αντώνη Σαμαρά.

Η λίστα -επισημαίνει ο Εconomist- περιλαμβάνει αρκετούς πολιτικούς, τις συζύγους τους, καθώς και μέλη πολλών γνωστών οικογενειών και το άρθρο καταλήγει στο εξής συμπέρασμα:

«Η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει ακόμη κανέναν διάσημο φοροφυγά, παρά την υπόσχεση που έδωσε στους διεθνείς πιστωτές της πως οι μεγαλύτεροι παραβάτες θα πάνε στη φυλακή». Και προσθέτει: «Η κυβέρνηση πρόκειται να διορίσει ειδικό γραμματέα φορολογικών υποθέσεων, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ που επιβλέπουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις».

http://capital.gr/tax/News_tax.asp?id=1684355

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ