2012-12-09 00:25:00
Φωτογραφία για «Έργα και ημέραι» του Σταύρου Παπασταύρου
Μπορεί ο ακαδημαϊκός του βίος να βρίθει περγαμηνών και διακρίσεων, ωστόσο η παρουσία του Σταύρου Παπασταύρου στην πολιτική σκηνή, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, στο πολιτικό παρασκήνιο είναι γεμάτη από σκοτεινές σελίδες: Χρηματιστήριο, λίστα Λαγκάρντ, Siemens....Το όνομά του εμφανίζεται σχεδόν σε κάθε υπόθεση «ειδικού» ενδιαφέροντος, εγείροντας ερωτηματικά καταρχήν για το ποιος είναι ο πραγματικός του ρόλος και κατά συνέπεια για το πώς παραμένει στο απυρόβλητο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Παραπολιτικά», την εποχή που το Χρηματιστήριο κάλπαζε προς τη «φούσκα», ο νεαρός τότε δικηγόρος με το μεταπτυχιακό και την υποτροφία στο Harvard, υπήρξε πρόεδρος διαφόρων φοιτητικών οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέσεις που άλλωστε τον βοήθησαν να γνωριστεί καλύτερα με τη γαλάζια παράταξη.

Όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, την περίοδο εκείνη, φημολογούνταν έντονα ότι επενδύθηκαν σε ελληνικές μετοχές εκατομμύρια μάρκα από το ταμείο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέσω του οποίου διακινήθηκαν και «μαύρα» χρήματα κορυφαίων Ευρωπαίων πολιτικών. Το πλούσιο ταμείο της Νεολαίας του ΕΛΚ αποτελούσε ανέκαθεν κοινό μυστικό, η διαχείριση όμως και ο τρόπος εποπτείας του παραμένουν άγνωστα. Όπως άγνωστη παρέμεινε και η εμπλοκή του Παπασταύρου στην υπόθεση.


Ο Καραμανλής και η συμβουλή του Έβερτ

Λίγο μετά τις εκλογές του 2007, ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θέλοντας να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις του Παπασταύρου, τον διορίζει γραμματέα Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ. Παράλληλα, τον τοποθετεί και στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Ωστόσο, είναι φανερό πως ο πρώην πρωθυπουργός κρατάει αποστάσεις από τον διακεκριμένο δικηγόρο: δεν τον παίρνει μαζί του στα ευρωπαϊκά ταξίδια, αλλά και ούτε τον εντάσσει στην ομάδα της «Ραφήνας», ακολουθώντας πιθανότατα τις συμβουλές του Μιλτιάδη Έβερτ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε συμβουλεύσει τον Καραμανλή να είναι προσεκτικός «με τον νεαρό Σταύρο που ενεργεί ως ταξιδιωτικός πράκτορας πολιτικών προσώπων», αναφερόμενος στην εποχή της υποτίμησης της δραχμής το 1998, όταν Έλληνες πολιτικοί ταξίδεψαν αμέσως στην Ελβετία.

Από το στρατόπεδο της Ντόρας, πρωτοπαλίκαρο του Σαμαρά

Όταν ο Καραμανλής άνοιξε τις διαδικασίες για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία, ο Παπασταύρου βρέθηκε στο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη. Η επικράτηση του Σαμαρά θα περίμενε κανείς ότι θα του δημιουργούσε πρόβλημα. Άλλωστε και ο ίδιος, όταν αντιλήφθηκε ότι είχε κάνει λάθος επιλογή, ένιωσε «ξεκρέμαστος». Ωστόσο, ο κ. Παπασταύρου ως έμπειρος δικηγόρος φαίνεται πως ξέρει πολύ καλά την τέχνη του ελιγμού. Προσεγγίζει το νέο αρχηγό και γρήγορα αποκτά την εμπιστοσύνη του, ίσως περισσότερη και από ότι ο ίδιος θα περίμενε.

Πλέον η ανάδειξή του σε βασικό στέλεχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι το διαβατήριο για την πολιτική του επιβίωση και όχι μόνο, καθώς παρά και την πρόσφατη αρνητική δημοσιότητα για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Παπασταύρου μοιάζει να είναι στο απυρόβλητο. Και βέβαια αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση δεν είναι η σιωπή της Συγγρού. Αυτή ήταν αναμενόμενη. Όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχει διακομματική «omerta» όσον αφορά τον κ. Παπασταύρου, αφού ούτε τα άλλα κόμματα δείχνουν να έχουν διάθεση να «σκαλίσουν» τα πεπραγμένα του.

www.newsbomb.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ