2012-12-09 09:30:26
Φωτογραφία για Πόσα δισ. αξίζει ο θησαυρός της Κρήτης;
Δύο μελέτες για τα πιθανά κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα επαναφέρουν το θέμα στο προσκήνιο

Ανεξάρτητα από το αν θα επαληθευτούν τα υπερβολικά νούμερα που κατά καιρούς ακούγονται για την αξία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας, και που σύμφωνα με μελέτες προσεγγίζουν ακόμη και το 1,7 τρισ. δολάρια, γεγονός είναι ότι μετά και την τελευταία έκθεση της Deutsche Bank, το θέμα έχει μπει για τα καλά στην ατζέντα της διεθνούς συζήτησης.

«Δεν θέλω να πω τίποτα περισσότερο από όσα περιλαμβάνονται ήδη στο κείμενο της έκθεσης», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο οικονομολόγος της Deutsche Bank Μαρκ Γουόλ που υπογράφει την έκθεση. Προσθέτει, ωστόσο, ότι τα συγκεκριμένα νούμερα για αποθέματα αξίας 427 δισ. ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στην έκθεση, με την παραδοχή ότι οι εκτιμήσεις μένει να αποδειχθούν και στην πράξη.

Αυτό που στην ουσία λέει η Deutsche Bank είναι αυτό που υπαγορεύει και η κοινή λογική: ότι θα μάθουμε τι κοιτάσματα υπάρχουν μόνο όταν αρχίσουν να δουλεύουν τα τρυπάνια, δηλαδή από το 2015 και μετά. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι καμιά σοβαρή επιχείρηση δεν θα δαπανούσε χρήματα για σεισμικές έρευνες, όπως κάνει η νορβηγική PGS, αν δεν είχε ενδείξεις ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.


«Πολύ περισσότερα». Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος υποστηρίζει στα «ΝΕΑ» ότι «τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι πολύ περισσότερα από αυτά που αναφέρει η γερμανική τράπεζα». Τα χαρακτηριστικά της θαλάσσιας περιοχής της Νότιας Κρήτης ισοδυναμούν, όπως λέει, με δυνητικά έσοδα άνω των 1,7 τρισ. δολαρίων για το ελληνικό Δημόσιο και τις εταιρείες που θα ασχοληθούν με την εξόρυξη και την εκμετάλλευσή τους. Παλαιότερη έκθεση που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον Ηλία Κονοφάγο (πρώην διευθυντή έρευνας υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ), η οποία υιοθετείται εν μέρει από τη γερμανική τράπεζα, αναφερόταν σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, από τα οποία η χώρα μπορεί να έχει, σε βάθος 25 ετών, καθαρά έσοδα 430-600 δισ. δολαρίων. Με τα οποία, δηλαδή, θα  μπορούσε να σβήσει το χρέος της, να κρατήσει τα ρέστα, και να δημιουργήσει 450.000-500.000 θέσεις εργασίας!

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, οι ιδανικές συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης προδιαθέτουν για την ύπαρξη τέτοιων τεράστιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Είναι αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, της σύγκλισης της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας με αυτή του Αιγαίου. Οπως αναφέρει, το 20% των αποθεμάτων υδρογονανθράκων παγκοσμίως είναι συγκεντρωμένο σε περιοχές με ανάλογες συγκλίσεις.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της εκτίμησής του για την ύπαρξη 3,5 τρισ. κυβικών μέτρων αερίου στην εν λόγω περιοχή, ο κ. Φώσκολος παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα περιοχών με παρόμοια θαλάσσια γεωλογικά χαρακτηριστικά (π.χ. Μπαρμπάντος, Δυτικό Τιμόρ, Μιανμάρ), στις οποίες έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ποσότητες.

Με αυτό το σκεπτικό, «η περιοχή νότια της Κρήτης δεν μπορεί να είναι εξαίρεση», τονίζει. Κατά τον καθηγητή, η συγκεκριμένη περιοχή είναι ένα μέρος μόνο της λεγόμενης Μεσογειακής Ράχης, το ελληνικό τμήμα της οποίας αρχίζει από τη Δυτική Πελοπόννησο και καταλήγει στη Λεμεσό της Κύπρου - και στην οποία λόγω της γεωφυσικής της διαμόρφωσης εκτιμάται ότι περικλείονται τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων.

Επισημαίνεται πάντως ότι ένας λόγος για τις πολύ προσεκτικές διατυπώσεις στην έκθεση της Deutsche Bank είναι, όπως λέει ο συντάκτης της κ. Γουόλ, ότι οι υπολογισμοί για τα 3,5 τρισ. κ.μ. αερίου δεν προέρχονται από τα ευρήματα στην Ελλάδα, αλλά από αυτά της Ανατολικής Μεσογείου.         

www.tanea,gr                                                   
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ