2012-12-09 10:21:58
Φωτογραφία για Ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ απειλεί την παγκόσμια ανάπτυξη «Καμπανάκι» κινδύνου από την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο BBC
Την επείγουσα ανάγκη συμφωνίας των δύο αμερικανικών κομμάτων για υπέρβαση του λεγόμενου «δημοσιονομικού γκρεμού» επεσήμανε εκ νέου η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα απειλεί την παγκόσμια οικονομία αλλά και την εξέχουσα θέση των ΗΠΑ στο διεθνές οικονομικό τοπίο.«Το πραγματικό διακύβευμα είναι κατά κάποιο τρόπο η παγκόσμια υπεροχή και η ηγεσία ΗΠΑ» ανέφερε σε συνέντευξή της στο BBC η Κρ.Λαγκάρντ για τον «δημοσιονομικό γκρεμό» -την αυτόματη αύξηση φόρων και μείωση κρατικών δαπανών στις αρχές του 2013, η οποία, αν δεν παρακαμφθεί, απειλεί να ρίξει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

«Για να διατηρηθεί η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο, η αβεβαιότητα πρέπει να αρθεί γιατί η αβεβαιότητα τροφοδοτεί αμφιβολίες για την ηγετική αυτή ισχύ» τόνισε.

Η κυβέρνηση Ομπάμα και η πλειοψηφία των Ρεπουπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων διεξάγουν επίπονες διαπραγματεύσεις οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του έτους. «Δεν είναι απλώς ένα πολιτικό πρόβλημα, δεν είναι ιδεολογικό, είναι πολύ πιο ευρύτερο από αυτά. Αυτό αναθεωρεί το ρόλο των ΗΠΑ στον κόσμο από οικονομικής και γεωπολιτικής άποψης» δήλωσε η Κρ.Λαγκάρντ.


Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, η ηγεσία των ΗΠΑ στον κόσμο τούς επιτρέπει κατά συνέπεια να δανείζονται στις αγορές με επιτόκια που ουδέποτε ήταν «τόσο χαμηλά», ενώ ορισμένα βασικά στοιχεία της οικονομίας τους «δεν είναι καλά».

«Το έλλειμμα είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο στις ΗΠΑ σε σχέση με την ευρωζώνη και το χρέος είναι πολύ υψηλό, υψηλότερο συγκριτικά με εκείνο της πλειοψηφίας των χωρών της Ευρωζώνης, κυρίως της Γαλλίας και της Γερμανίας» επισήμανε.

Αν το δημοσιονομικό βάραθρο δεν αποφευχθεί, η επικεφαλής του ΔΝΤ τονίζει πως θα υπάρξει μια «μετάδοση των συνεπειών» σε άλλες χώρες του κόσμου.

«Οι ΗΠΑ υπήρξαν συχνά ένας μοχλός ανάπτυξης και το γεγονός ότι έχουν έναν παράγοντα τόσο σημαντικό σε στασιμότητα, και μάλιστα σε ύφεση, αυτό θα ήταν μια πολύ κακή είδηση για την παγκόσμια οικονομία» υπογράμμισε. «Δεν το χρειαζόμαστε αυτό την παρούσα στιγμή γιατί η ανάκαμψη είναι εύθραυστη», τόνισε.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=487749 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ