2012-12-09 13:06:02
Φωτογραφία για Η Βουλευτής Ν. Κοζάνης Ραχήλ Μακρή για τη διακοπή ηλεκτρικού από τη ΔΕΗ σε απόρους
από το Γραφείο Τύπου

«Απαράδεκτη η διακοπή ηλεκτροδότησης σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, την ώρα που μεγάλες εταιρείες και οργανισμοί χρωστάνε εκατομμύρια! Πρόταση για διατήρηση της σύνδεσης σε οικογένειες με κοινωνική ανάγκη».

Την ώρα που μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί του Δημοσίου χρωστάνε εκατομμύρια Ευρώ στη ΔΕΗ, αποδεδειγμένα με επίσημα έγγραφα έπειτα από σχετική ερώτηση μου προς το αρμόδιο Υπουργείο (hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7791244.pdf hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7808990.pdf ) τα σπασμένα πληρώνουν οι άνθρωποι της βιοπάλης και της ανέχειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αυτό της πολύτεκνης οικογένειας στην Πάτρα που λόγω της χρησιμοποίησης κεριών, ελλείψει ηλεκτρικού, κινδύνευσαν τα μέλη της να καούν ζωντανά. Την ίδια μοίρα όμως δεν είχαν τρία παιδιά που κάηκαν ζωντανά από τη χρήση ξυλόσομπας.


Στην εποχή των ΑΠΕ και της τεχνολογίας άνθρωποι καίγονται ζωντανοί, ενώ την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί ότι η ανθρωπιστική κρίση έχει λάβει τέλος. Πλήρης άγνοια του Πρωθυπουργού για την κοινωνική πραγματικότητα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης και του Υπουργείου ΠΕΚΑ να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε οικογένειες που έχουν αποδεδειγμένα σοβαρά προβλήματα υγείας και επιβίωσης. Λόγω της επιβολής υπέρμετρων τελών, ανεξέλεγκτης φορολογίας και των άδικων «χαρατσιών» είναι αδύνατη η εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ από οικογένειες που μαστίζονται από οικονομικά προβλήματα και ανεργία.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ακόμη και πολύτεκνων οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, μαστίζονται από την ανεργία και ζούνε κάτω από όρους ανέχειας και η ΔΕΗ μέσω των ιδιωτικών εταιρειών προχώρησε σε διακοπή των συνδέσεων, χωρίς να λάβει υπόψη της την οδυνηρή κατάσταση τους και στερώντας τους το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε εποχές που θα πρέπει το κράτος να δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, συνάνθρωποί μας χωρίς εισοδήματα βιώνουν το χειρότερο πρόσωπο της κρατικής αναλγησίας.

Μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και μέλη της ένωσης τεχνικών της ΔΕΗ κινητοποιούνται με δική τους ευθύνη και βοηθούν τους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν θέματα υγείας και οικονομικής ανέχειας, που τους έχει διακοπεί η σύνδεση λόγω χρεών. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα από οικογένειες που οι τεχνικοί επανασυνδέουν το ρεύμα, ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.

Καλώ τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει τι προτίθεται να κάνει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και έχουν κοινωνικές ανάγκες και ποιο θεσμικό προτίθεται να καταρτίσει προκειμένου να προστατεύσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την στέρηση αναγκαίων αγαθών.

Το κράτος που μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει καμία πρόνοια οφείλει να παρέμβει και να μην προχωρά σε διακοπή συνδέσεων σε κατοικίες που διαμένουν άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα. Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι δομές πρόνοιας πρέπει να υποδεικνύουν ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη και σ’ αυτές τις περιπτώσεις να μην γίνεται διακοπή ρεύματος. Αν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση σε μέτρα προστασίας των οικονομικά αδυνάτων και αν δεν καταβληθούν προσπάθειες να μην στερηθούν των αγαθών, τότε ίσως βρεθούμε προ δυσάρεστων γεγονότων.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: "Διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ Α.Ε. σε οικογένειες με σοβαρότατα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και αποτροπή του φαινομένου με κοινωνικά κριτήρια"

Ως γνωστόν, η ενσωμάτωση του ειδικού τέλους ακινήτων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ έχει φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες οικογένειες που πλήττονται από ανεργία και προβλήματα υγείας. Ενώ μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί, σύμφωνα με απάντηση του Υπουργού και κατάθεση των σχετικών αποδεικτικών, σε σχετική ερώτηση μου για το θέμα οφειλών μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας προς την ΔΕΗ ΑΕ, οφείλουν εκατομμύρια ευρώ προς την ΔΕΗ, η Δημόσια επιχείρηση Ηλεκτρισμού προχωρά σε διακοπή της σύνδεσης μόνο σε φτωχές και άπορες οικογένειες σε ολόκληρη τη χώρα, κάτι το οποίο δεν πράττει για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τους Δημόσιους Οργανισμούς. Οι ενέργειες αυτές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην επιβίωση οικογενειών και ανθρώπων με αυξημένες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει, με τη βοήθεια Κοινωνικών Λειτουργών και της Πρόνοιας, άμεσες αποφάσεις για να σταματήσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε οικογένειες που έχουν πραγματικό πρόβλημα και δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ ΑΕ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Τι προτίθεστε να κάνετε για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς και έχουν κοινωνικές ανάγκες;

2. Ποιο θεσμικό πλαίσιο θα καταρτίσετε για να προστατεύσετε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από την στέρηση αναγκαίων αγαθών όπως το ηλεκτρικό, το νερό, την θέρμανση κ.α.;
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ