2012-12-09 13:10:03
Φωτογραφία για Επιστολή από Κάσο: «Εχουμε κι εμείς δικαίωμα ύπαρξης»
Το νησί της Κάσου όπως πολλά μικρονήσια στα Δωδεκάνησα αντιμετωπίζουν για μια ακόμα χρονιά την αναποτελεσματικότητα και αδιαφορία του κράτους αλλά και την έλλειψη ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Στα ήδη υπάρχοντα και χρονίζοντα προβλήματα έρχονται κάθε φορά να προστεθούν καινούργια για να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων και λιγότερο ζωντανή την προοπτική να παραμείνουν οι κάτοικοι, ιδίως οι νέοι, στο νησί. Διαβάστε την παρακάτω επιστολή του Δημήτρη Γρηγοριάδη, που αναδημοσιεύουμε από το Verena.gr.

Κατασκευή σφαγείου

Ένα έργο βασικό για την κτηνοτροφία και τη εν γένει οικονομική δραστηριότητα του νησιού, που ξεκίνησε το 2006 παραμένει ακόμα όνειρο απατηλό και άπιαστο. Ο ανάδοχος του έργου μετά από πολύχρονες καθυστερήσεις κηρύχτηκε έκπτωτος τον Αύγουστο φέτος αλλά και πάλι το έργο είναι στάσιμο. Η επίσημη «δικαιολογία» είναι ότι γίνονται οι προβλεπόμενες διαδικασίες… Η έλλειψη σφαγείου συμβάλει στην επικίνδυνη αύξηση του ζωικού κεφαλαίου στο νησί αφού παράλληλα η εγκεκριμένη από το 2008 θέση κτηνιάτρου παραμένει κενή
. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αφού γεωπόνος στην Κάσο δεν υπάρχει και η καραντίνα λόγω του καταρροϊκού πυρετού πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες μεταφοράς ζώων. Έτσι η οικονομική κατάσταση των κτηνοτρόφων του νησιού χειροτερεύει με ταχύτατους ρυθμούς λόγω και της γενικότερης κακής κατάστασης της χώρας μα.

Αντιπλημμυρικά έργα

Η πρόσφατη μεγάλη βροχόπτωση της 22/11 προκάλεσε μία σειρά καταστροφικών γεγονότων, η επείγουσα καταγραφή των οποίων εκκρεμεί ήδη 15 μέρες, που έφερε στη μνήμη όλων τις πλημμύρες του Οκτωβρίου 1994 καθώς και αυτές του Δεκεμβρίου του 2002. Μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα. Η αποκατάσταση των ζημιών είναι ζωτικής σημασίας για το νησί και τους κατοίκους του.

Παιδεία

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς υπήρχαν ελλείψεις διδακτικού προσωπικού στο Γυμνάσιο Κάσου, μερικές από τις οποίες καλύφθηκαν αρχές Νοεμβρίου. Παραμένουν σοβαρές μακροχρόνιες εκκρεμότητες, όπως ενδεικτικά είναι η στέγαση του Νηπιαγωγείου Φρυ σε άλλο κτήριο αφού σήμερα τα παιδιά στριμώχνονται με αυτά του Δημοτικού, και η ολοκλήρωση εργασιών επισκευής των κτηριακών εγκαταστάσεων του Γυμνασίου, οι οποίες σημειωτέον ουδέποτε έχουν παραληφθεί από τον τότε εργολάβο.

Αυτό εννοούσαν όταν μιλούσαν για Δήμο – Κυβερνείο;

Ο Δήμος Κάσου δεν έχει ούτε ένα υπάλληλο ενώ το οργανόγραμμά του προβλέπει 24, δεν έχει καμία Υπηρεσία (Τεχνική, Νομική, κλπ). Στο ΚΕΠ εργάζεται ένας υπάλληλος ενώ είχε τρεις, εξυπηρετείται από την Δ.Ο.Υ. Καρπάθου που κλείνει και αυτή με τη σειρά της στις 14 Ιανουαρίου του 2013. Παράλληλα προσπαθεί να δώσει λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα του νησιού παρόλο που πολλά από αυτά δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητες ούτε πολύ περισσότερο στις δυνατότητες του.

Ζητάμε από τους εκπροσώπους της πολιτείας αντί ανακοινώσεων να ασχοληθούν ουσιαστικά με τα προβλήματα της Κάσου και να αρχίσουν να τα λύνουν όχι με τους γνωστούς παλαιοκομματικούς τρόπους αλλά έτσι όπως αρμόζει στους κατοίκους των νησιών μας.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ