2012-03-25 00:38:50
Φωτογραφία για ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% ΤΑ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Ρεπορτάζ : Γιάννης Παπαδογιάννης(από την Καθημερινή της Κυριακής)

Από τον Νοέμβριο του 2011 η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤΤΕ) είχε προειδοποιήσει συνεταιριστικές τράπεζες για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης.

 Ακολούθησε...ακρόαση των διοικήσεων τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου δόθηκαν υποσχέσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, χωρίς ωστόσο αυτές να τηρηθούν.Παράλληλα, από εποπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε η ΤΤΕ διαπιστώθηκαν σοβαρές παραβάσεις, όπως εξαγορά συμμετοχών μεριδιούχων μέσω δανείων, αλλά και ευνοϊκή αντιμετώπιση εταιρειών και ατόμων που θεωρείται ότι είχαν ειδική σχέση με τα μέλη του Δ.Σ. της Αχαϊκής. Διαπιστώθηκε επίσης απότομη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Ετσι, στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η ΤΤΕ ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών λειτουργίας τριών συνεταιριστικών τραπεζών της Αχαϊκής, της Λαμίας και της Λέσβου-λήμνου
. Σημειώνεται ότι δύο από αυτές η Λαμίας και η Λέσβου-λήμνου, βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια 1 και 2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.Η ανάκληση των αδειών προκάλεσε κύμα αντιδράσεων πολιτικών παραγόντων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά., οι οποίοι ζητούν την επαναλειτουργία των τραπεζών. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι σκληρή: τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται πάνω από το 60% στη Λέσβου - Λήμνου, 50% στη Λαμίας και στο 40% στην Αχαϊκή. Το πρόβλημα δεν είναι μόνον η αναποτελεσματική διαχείριση, αλλά και η ραγδαία αποδυνάμωση της κεφαλαιακής τους βάσης: σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία που για την επιβίωση των τραπεζών απαιτείται η κεφαλαιακή τους ενίσχυση, οι μεριδιούχοι πιέζαν ασφυκτικά τις διοικήσεις των τραπεζών για την εξαγορά των μεριδίων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο ελάχιστο όριο του 12% απαιτούνταν επιπλέον κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ, νούμερο όχι υψηλό, ωστόσο στη δύσκολη σημερινή συγκυρία οι μεριδιούχοι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν.Σημειώνεται ότι οι συνεταιριστικές τράπεζες δεν έχουν μετόχους αλλά μεριδιούχους. Επιπλέον έχουν αρκετές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις κλασικές εμπορικές τράπεζες, έχοντας παρουσία σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, δίνουν δάνεια και παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε μεριδιούχους ενώ για να χορηγήσουν δάνεια σε μη μέλη απαιτείται άδεια απο την ΤΤΕ.Πριν από την ανάκληση των 3 αδειών λειτουργούσαν στη χώρα μας 16 συνολικά συνεταιριστικές τράπεζες από τις οποίες 7 δραστηριοποιούνται στη γεωγραφική τους περιφέρεια, 6 ασκούν την δραστηριότητά τους σε επίπεδο νομού και 3 έχουν άδεια λειτουργίας σε επίπεδο επικράτειας.Οι συνεταιριστικές τράπεζες απασχολούν την ΤΤΕ εδώ και πολύ καιρό, ενώ στο παρελθόν σε ορισμένες από αυτές, όπως τη Λέσβου - Λήμνου είχε τοποθετηθεί επίτροπος και είχε αντικατασταθεί η διοίκηση. Η ανάκληση των αδειών προκάλεσε έντονη ανησυχία, ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν στελέχη της ΤΤΕ, έχουν γίνει τα πάντα ώστε να διασφαλιστούν οι καταθέσεις. Σημειώνεται ότι οι τρεις τράπεζες είχαν καταθέσεις περίπου 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. η Αχαϊκή, 60 εκατ. ευρώ η Λαμίας και 55 εκατ. ευρώ η Λέσβου - Λήμνου), ενώ αντίστοιχα είναι και τα δάνεια. Διέθεταν συνολικά 21 καταστήματα και απασχολούσαν 180 άτομα. 

Διαβάστε περισσότερα: http://ellinikh-odysseia.blogspot.com/2012/03/60.html#ixzz1q4nLHRpY
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ