2012-12-10 11:56:02
Φωτογραφία για Πέταξαν βιβλία πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης επειδή «είχαν σαπίσει»
Η πρωτοφανής είδηση ότι ρίχτηκε στα σκουπίδια μεγάλος αριθμός βιβλίων της βιβλιοθήκης του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, με τη δικαιολογία ότι είχαν σαπίσει, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες την αντίδραση των διδασκόντων του Ιδρύματος. Σε ανακοίνωσή τους ζητούν την άμεση διεξαγωγή θεσμικής διοικητικής έρευνας επί του θέματος.

Τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε η μεταφορά των βιβλιοθηκών των Τμημάτων του Πανεπιστημίου στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Από ό, τι φαίνεται τότε κάποιοι αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν μεγάλο αριθμό βιβλίων στο δυναμικό της νέας βιβλιοθήκης και έτσι τα έστειλαν...στα σκουπίδια.

Το Δ.Σ της Ένωσης Διδασκόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, «διαμαρτύρεται εντονότατα για την απόσυρση (=καταστροφή) βιβλίων που σημειώθηκε κατά την διαδικασία μεταφοράς των επιμέρους βιβλιοθηκών του Πανεπιστημίου στο κτήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης
. Η επιλογή απόσυρσης που ακολουθήθηκε, με μόνη δικαιολογία ότι τα βιβλία ήταν σαπισμένα, γεγονός που δεν ευσταθεί για μεγάλο μέρος των βιβλίων, εγείρει σοβαρά ερωτήματα, καθώς βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την αξιακή υπόσταση κάθε Πανεπιστημίου και την αναγκαία λειτουργία του ως κιβωτού, φυτωρίου και εργαστηρίου γνώσης, καθώς και με την δέουσα λειτουργία της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης ως πυρήνα μελέτης και έρευνας».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «εντύπωση επίσης προκαλούν: 1. η σιωπή γύρω από το ποιος , με ποια αρμοδιότητα και με ποιο έγγραφο έλαβε τη σχετική απόφαση 2. η παντελής απουσία συμμετοχής πανεπιστημιακών στην επιτροπή που κατέληξε στις σχετικές αποφάσεις και η προκλητική αγνόηση της επιτροπής εποπτείας της βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου».

Για τους παραπάνω λόγους οι Διδάσκοντες του Ι.Π «ζητούν την άμεση διεξαγωγή θεσμικής διοικητικής έρευνας, η οποία εντός 15 ημερών θα καταλήξει σε πόρισμα για το οποίο να ενημερωθεί η ΕΔΙΠ και η πανεπιστημιακή κοινότητα».

Όμως δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα της Βιβλιοθήκης του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Η λειτουργία της Κεντρικής Βιβλιοθήκης κατά τους τελευταίους μήνες παρουσιάζει τεράστια προβλήματα οργάνωσης και εξυπηρέτησης των χρηστών της. Η Βιβλιοθήκη, εξ άλλου, λειτουργεί με απαράδεκτα μειωμένο ωράριο καθημερινά, στοιχείο που δημιουργεί προβλήματα στη διαδικασία της διδακτικής προετοιμασίας των πανεπιστημιακών, αλλά και στη μελέτη των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών».

Στα προβλήματα της Βιβλιοθήκης αναφέρθηκε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ι.Π. με ψήφισμά του στις 30 Νοεμβρίου: «Το σύστημα επιλογής και αναζήτησης βιβλίων άλλαζε κάθε εβδομάδα τους τελευταίους δυο μήνες. Επιπλέον ο χώρος είναι ανοργάνωτος και δεν αρμόζει στην ακαδημαϊκή κοινότητα καθώς υπάρχει μονίμως θόρυβος και άτομα να μιλούν και να γελούν. Την ίδια στιγμή λόγω των κλειστών βιβλιοστασίων η εξυπηρέτηση είναι μια διαδικασία χρονοβόρα και καθόλου επιτυχημένη, καθώς συχνά βρίσκονται και μη καταχωρημένα βιβλία που κανένας δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. Επίσης λάβαμε γνώση της αποτρόπαιας καταστροφής πολλών βιβλίων τα οποία καταστράφηκαν απλά και μόνο επειδή δεν χωρούσαν στο χώρο. Θεωρούμε προσβλητική προς όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα τη λειτουργία της βιβλιοθήκης με αυτόν τον τρόπο».
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ