2012-12-10 15:28:46
Φωτογραφία για Έφυγε ο διεθνούς φήμης Αιγιώτης βαθύφωνος Γιώργος Παππάς
Συγκίνηση προκαλεί η είδηση του θανάτου του αιγιώτη διεθνούς φήμης βαθύφωνου Γιώργου Παπαγιαννακόπουλου ή Γιώργου Παππά (όπως ήταν το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο), ο οποίος έφυγε από τη ζωή το Σάββατο σε ηλικία 74 ετών.

Ο Γιώργος Παππάς γεννήθηκε στο Αίγιο το 1939. Από μικρή ηλικία κατάλαβε πως η φωνή του ήταν κατάλληλη για το λυρικό τραγούδι. Αφού τέλειωσε τις πρώτες του σπουδές στο Αίγιο, ακολούθως πήγε στην Αθήνα για να σπουδάσει τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο με τη Μαρίκα Καλφοπούλου, η οποία ήταν επίσης καθηγήτρια στο Mozarteum στο Salzburg της Αυστρίας. Τον πήρε μαζί της σε ένα ταξίδι στη Βιέννη, όπου ο Γιώργος Παππάς σε ηλικία 18 ετών κέρδισε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας» και σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες της Βιέννης και του Μονάχου, ενώ λίγο αργότερα έκλεισε το πρώτο του μουσικό συμβόλαιο με την όπερα του Μύνστερ και παράλληλα έδωσε τα πρώτα του μεγάλα κοντσέρτα στην Ισπανία με τον μεγάλο μαέστρο ντε Μπούργκος. Ο πρώτος ρόλος που ερμήνευσε στην όπερα, τον οποίο ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ, ήταν αυτός του Ραϊμόντο στην «Λουτσία ντι Λαμερμούρ».


Στην πολύχρονη καριέρα του, τραγούδησε στα περισσότερα κορυφαία λυρικά θέατρα του κόσμου (Σκάλα Μιλάνου, Βασιλική Όπερα Λονδίνου Κόβεντ Γκάρντεν, Μόναχο, Βιέννη, Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Κολωνία, Δουβλίνο, Γενεύη, Λωζάννη, Μπολόνια, Παλέρμο, Γένοβα, Τεργέστη, Ρώμη, Βενετία, Μασσαλία, Λυών, Στρασβούργο, Μπορντώ, Τουλούζη, Μαδρίτη, Πράγα, Τεχεράνη, Παρίσι, κ.λπ.) έχοντας ερμηνεύσει πάνω από 100 ρόλους και ακόμα άνοιξε το Θέατρο του Βόλου, μαζί με τον βαρύτονο Κώστα Πασχάλη και την όπερα της Θεσσαλονίκης. Απέσπασε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς με το μεγαλύτερο απ'όλα το "Χρυσό Βραβείο Βέρντι", ενώ συνεργάστηκε με σπουδαίους αρχιμουσικούς. Επίσης, είχε ευρεία δισκογραφία.

Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε ως έκτακτος χορωδός στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού το 1969, 1970 και 1971 όταν ακόμα ήταν σπουδαστής στο Ωδείο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1976, εμφανίστηκε ως σολίστ ερμηνεύοντας το ρόλο του Μαζέττο στον Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ (ΕΛΣ, Ωδείο Ηρώδου Αττικού). Από το 1980 υπήρξε μόνιμο στέλεχος της ΕΛΣ, έχοντας ερμηνεύσει ένα ευρύτατο ρεπερτόριο και πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραγωγές όπως: Ιούλιος Καίσαρ, Μανόν Λεσκώ, Ριγολέττος, Η στέψη της Ποππαίας, Τα παραμύθια του Χόφμαν κ.ά.

Είχε τιμηθεί από το Δήμο Αιγίου από τον αείμνηστο δήμαρχο Λέλο Σιαβελή, καθώς και από το Πανεπιστήμιο Πατρών του οποίου και ήταν επίτιμο μέλος. Στην Αθήνα τιμήθηκε στη Λυρική Σκηνή με χρυσό βραβείο από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής, πριν την παράσταση «Τόσκα». Οι κριτικές που είχε αποσπάσει από τους εγκυρότερους κριτικούς σε ολόκληρη την υφήλιο, ήταν πραγματικά εγκωμιαστικές. Το 1989 κυκλοφόρησε σε όλο τον κόσμο CD με όλο το ρεπερτόριο της όπερας και σχεδόν όλες τις άριες του κλασικού ρεπερτορίου, καθώς και ελληνικά κλασικά τραγούδια και καντσονέτες που εκτέλεσε στην καριέρα του.

Στο εξωτερικό ο Γιώργος Παππάς έμεινε από το 1957 ως τη χρονιά που έπεσε η Χούντα, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα. Την ημέρα της επιστροφής του, σε παράσταση στο Ηρώδειο γνώρισε τον έρωτα της ζωής του, την γυναίκα με την οποία μοιράστηκε τα πάντα, τη σύζυγό του, καθηγήτρια χορού Μπέλλα Ζλατάνη, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Εύα και τον Φίλιππο.

Η κηδεία του Γιώργου Ι. Παππά, θα γίνει την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11.00, στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Αίγιο.

Πηγή: thebest
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΠΙΣ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ