2012-03-25 08:53:05
Φωτογραφία για ΚΥΠΡΟΣ: Εγκλωβισμένα στις αρχαιότητες έργα στην πρωτεύουσα
Σε μείζον πρόβλημα στην πορεία υλοποίησης των έργων στη Λευκωσία έχουν καταστεί οι διάφορες αρχαιότητες που βρίσκονται θαμμένες κάτω από το έδαφος της πρωτεύουσας. Μετά την πολύμηνη καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι την έναρξη των εργασιών για τη νέα Πλατεία Ελευθερίας, σειρά τώρα πήρε η ανέγερση του νέου δημαρχείου της Λευκωσίας. Ένα έργο το οποίο χρονολογείται εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια και επανασχεδιάστηκε συνολικά πέντε φορές, εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων στο χώρο.

Η β΄ φάση των έργων για την ανέγερση του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας, η οποία αφορά το κυρίως κτήριο στο οποίο θα στεγαστούν οι δημοτικές υπηρεσίες και το γραφείο του δημάρχου θα έπρεπε να ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες. Το συμβόλαιο με την εταιρεία που κέρδισε την προσφορά υπογράφτηκε πριν από εφτά μήνες και τα έργα θα είχαν συνολική διάρκεια 18 μηνών. Παρόλα αυτά, οι εργασίες δεν έχουν προχωρήσει με ανάλογο ρυθμό, εξαιτίας του γεγονότος ότι στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει πρόβλημα για τις εργασίες θεμελίωσης του κτηρίου, λόγω διερευνητικών εργασιών του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Αποτέλεσμα αυτού, είναι τα έργα να μην μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη φάση.


Ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε ότι εφόσον αυτή η φάση ολοκληρωθεί, το όλο έργο θα επιταχυνθεί. Επεσήμανε ωστόσο το γεγονός ότι χρειάζεται να επιδεικνύεται περισσότερη κατανόηση και ευελιξία και από τις δύο πλευρές. «Ας μην ξεχνάμε ότι το έργο αυτό έχει τροχιοδρομηθεί εδώ και 15 χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι 15 χρόνια είναι αρκετά για αρχαιολογικές έρευνες και μελέτες», δήλωσε ο κ. Γιωρκάτζης. «Σεβόμαστε και τον πολιτισμό μας και τις αρχαιότητες που βρίσκονται στο χώρο. Στόχος μας, πέραν από την αναζωογόνηση της περιοχής που γειτνιάζει με την πράσινη γραμμή είναι η συνύπαρξη των αρχαιοτήτων με τη σύγχρονη ανάπτυξη», ανέφερε. «Γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη κατανόηση και ευελιξία και από τις δύο πλευρές εάν είναι να συνυπάρξουμε στον ίδιο χώρο», κατέληξε.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ