2012-12-15 20:15:05
Φωτογραφία για Έκθεση Κειμηλίων του Μικρασιατικού Ελληνισμού στο Βυζαντινό Μουσείο
Δεκάδες κειμήλια του Μικρασιατικού Ελληνισμού προερχόμενα από 48 ιδιώτες και φορείς στην Κύπρο περιλαμβάνει η μεγάλη έκθεση «90 χρόνια Μνήμη Μικρασίας» που ανοίγει αύριο στο Βυζαντινό Μουσείο. Η έκθεση φιλοδοξεί να καλύψει ένα σημαντικό κενό της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, αναδεικνύοντας αναδείξει την παρουσία ανάμεσά μας, ιδιαίτερα στη νέα γενιά, απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων και την ιστορία των προγόνων τους. Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται μέχρι την άνοιξη στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Βυζαντινού Μουσείου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, συνδιοργανώνεται από τον πρόσφατα ιδρυθέντα Σύνδεσμο Μικρασιατών Κύπρου (2010) και το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος.

Mέσα από τα δεκάδες εκθέματα που έχει συγκεντρώσει πληροί τους βασικούς στόχους του Συνδέσμου Μικρασιατών για περισυλλογή, μελέτη, διάσωση, ανάδειξη και διαφύλαξη των μικρασιατικών κειμηλίων και τη διατήρηση και αναζωογόνηση της μικρασιατικής παράδοσης, καθώς και την προβολή των πνευματικών και εν γένει πολιτισμικών επιτευγμάτων
. Τα έγγραφα και τα φωτογραφικά τεκμήρια της εποχής πιστοποιούν την άφιξη χιλιάδων Μικρασιατών στην Κύπρο παρά τις απαγορεύσεις των Άγγλων, την απομόνωση στα λοιμοκαθαρτήρια, οι οποίοι βρήκαν ανάμεσα στους Έλληνες της Κύπρου θερμή φιλοξενία. Με την εργατικότητα και το φιλοπρόοδο πνεύμα τους δραστηριοποιήθηκαν σύντομα στην Κύπρο και ρίζωσαν στη νέα τους πατρίδα συμμετέχοντας στους αγώνες του Έθνους το 1940, στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-59 και τέλος ορισμένοι από αυτούς που ζούσαν στις βόρειες περιοχές της Κύπρου υπέστησαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά για δεύτερη φορά, το 1974. 

Έξι ενότητες 

Η έκθεση χωρίζεται σε έξι ενότητες ως ακολούθως: «Η Ελληνική Μικρά Ασία πριν το 1922 μέσα από χαρακτικά, βιβλία και χάρτες», «Η Μικρασιατική Καταστροφή», «Μορφές Μικρασιατών», «Θρησκευτικά κειμήλια», «Έγγραφα», και «Κοσμικά κειμήλια». Τη συνοδεύει πολυτελής κατάλογος 192 σελίδων, τον οποίο επιμελήθηκαν ο, διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ Γιάννης Ηλιάδης και ο Γραμματέας του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου Χαράλαμπος Χοτζάκογλου.

Ανάμεσα στους φορείς που συμβάλουν με εκθέματα είναι το Βυζαντινό Μουσείο, η Πινακοθήκη και η Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, Το Βυζαντινό Μουσείο της Πάφου, η Πρεσβεία της Ελλάδος, οι Μητροπολίτες Κένυας και Κυρηνείας κ.ά.

 

Λευκωσία, Βυζαντινό Μουσείο (22430008). 12 Δεκεμβρίου- 31 Μαρτίου

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Πείνα-reloaded
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Πείνα-reloaded
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ