2012-12-16 19:49:03
Φωτογραφία για Ν.Ζούρος: Επενδύουμε στη Θεσσαλονίκη και το λιμάνι της
του Βαγγέλη Στολάκη

«Κάνουμε τις προτάσεις μας στους αρμόδιους υπουργούς. Δυστυχώς όμως αυτές πηγαίνουν στα σκουπίδια» σχολιάζει στην ερώτηση της «Κ «εάν έχει ανοίξει ο δρόμος των επενδύσεων» ο πλοιοκτήτης Νικόλαος Ζούρος, με αφορμή την παρουσίαση των τριών νέων ρυμουλκών της κοινοπραξίας «Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών Θεσσαλονίκης Βερνίκος-Ζούρος» που θα παραμείνουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Βασική προϋπόθεση ωστόσο για να παραμείνουν αυτά στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. να υιοθετήσουν τελικά τους νέους κανονισμούς για την ασφάλεια και τη βελτίωση των ρυμουλκικών εργασιών στα λιμάνια της χώρας.

«Το μέλλον, το σήμερα, το αύριο, η προοπτική, η νέα τεχνολογία και η ποιότητα που θέλουμε να εφαρμόσουμε αντικατοπτρίζονται στα τρία νέα ρυμουλκά μας. Έχουμε όλες τις δυνατότητες» συμπληρώνει ο κ. Ζούρος, ενώ μιλώντας για το νέο αυτό εγχείρημα, τη σύμπραξή του με τον επίσης πλοιοκτήτη Τοτή Βερνίκο σχολιάζει: «όπως επενδύουμε σε όλες τις χώρες του κόσμου έτσι επιθυμούμε να επενδύσουμε και για την Ελλάδα και κυρίως για τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει όμως να μας στηρίξουν και οι αρμόδιοι φορείς και τα υπουργεία. Διαφορετικά θα αναγκαστούμε να φέρουμε την παλιά τεχνολογία του ’40 στο Λιμάνι μας. Αυτό θα είναι κατάντια».


«Μπαλέτο» ρυμουλκών

Το πρωί της περασμένης Τρίτης πάντως, όσοι έκαναν τη βόλτα τους στην παραλία της Θεσσαλονίκης είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τις δυνατότητες και τις νέες τεχνολογίες που τα ρυμουλκά της Κοινοπραξίας επιχειρούν να εισάγουν στις ρυμουλκικές εργασίες.

Το «Παναγιώτης» τεχνολογίας του ’40 έδωσε τη θέση του στο «Βάγια ΙΙ» και αυτή, παρέα με τα άλλα δυο νέα ρυμουλκά του στόλου («Βερνίκος Master» και «Βερνίκος Mermaid») της Κοινοπραξίας «Ρυμουλκών-Ναυαγοσωστικών Θεσσαλονίκης Βερνίκος-Ζούρος», «χόρεψαν μπαλέτο» σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Ζούρου, πάνω στη θάλασσα, κάτω από τον ήχο μουσικής που θύμιζε επανάσταση και μπροστά από τα μάτια εκατοντάδων Θεσσαλονικέων, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου, του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Απόστολου Τζιτζικώστα, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη, εκπροσώπων των Λιμενικών Αρχών της Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, Στέλιου Αγγελούδη.

«Απενεχοποίηση του επιχειρείν»

«Σε μια δύσκολη περίοδο για επενδύσεις, από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που ανοίγει το δρόμο για προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Καράογλου και συμπλήρωσε: «η επένδυση σε γνώση, εμπειρία και καινοτομία θα επιτρέψουν να γίνουν νέα και μεγάλα έργα για την πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα να απενεχοποιήσουμε το επιχειρείν». Ο ίδιος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην προστασία του Θερμαϊκού Κόλπου στην οποία θα συμβάλλει η ανανέωση του στόλου.

Τα νέου τύπου ρυμουλκά πάντως, προσφέρουν καλύτερη πυρασφάλεια, αποτρέπουν τον κίνδυνο, έχουν έλεγχο της ελεγκτικής δύναμης και είναι κατάλληλα προς αξιοποίηση, καθώς σύμφωνα με το νέο κανονισμό που προωθείται από τα «Ελληνικά Πετρέλαια» τα ρυμουλκά δεν θα προσλαμβάνονται ανάλογα με την παλαιότητα.

Και άλλες επενδύσεις

«Πρέπει το υπουργείου επιτέλους να σκύψει στα προβλήματα του κλάδου» επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Ζούρος, ενώ αναφερόμενος στην νέα τεχνολογία των τριών ρυμουλκών με ελικοπηδάλια δήλωσε «τσιρίζουμε στα υπουργεία να αναλάβουν πρωτοβουλίες που προωθούν την ασφάλεια. Στο παρελθόν κάηκαν άνθρωποι. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να σωθεί ένα βαπόρι και να προλάβουν ατυχήματα». Ο ίδιος μέσω της «Κ» προαναγγέλλει την αξιοποίηση ακόμη έξι ρυμουλκών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο «Βάγια ΙΙ» ο κ. Θεοδόσης Σταματέλος, Country Marine Manager των Lloyds στην Ελλάδα, δήλωσε «υπερήφανος για το αποτέλεσμα» καθώς όπως ισχυρίστηκε «ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων για δυο χρόνια στη Τουρκία και νηολογήθηκε ελληνικό στις αρχές Οκτωβρίου φέτος». Ο ίδιος μίλησε για τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών στη θάλασσα και ανέφερε πως «η ευελιξία του ρυμουλκού είναι από τα βασικά προαπαιτούμενα παγκοσμίως για να θεωρούνται αυτά αξιόπιστα».

Ενίσχυση ασφάλειας

«Τα Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. από εδώ και στο εξής θα αξιοποιούν αποκλειστικά ρυμουλκά νέας τεχνολογίας και φυσικά χαιρετίζουμε την αυτή την απόφαση. Πρέπει να ενισχυθεί η ασφάλεια που προσφέρουν τα ρυμουλκά νέου τύπου, γιατί τα διυλιστήρια βρίσκονται πολύ κοντά στην πόλη. Πρέπει να καλυφθούν με ρυμουλκά που διαθέτουν πυροσβεστικά μέσα και θα μπορούν να σβήσουν μια φωτιά εύκολα και γρήγορα. Είναι μεγάλο ρίσκο για τα ΕΛ.ΠΕ. να χρησιμοποιούν ρυμουλκά παλαιότερης τεχνολογίας» δήλωσε από την πλευρά του στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Λαιμός, έτερος επενδυτής της Κοινοπραξίας.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Σημειώνεται πως με την ανανέωση του στόλου που προάγουν οι νέες προδιαγραφές σταδιακά τα περισσότερα ρυμουλκά θα συμμορφώνονται με τις νέες απαιτήσεις σε θέματα όπως είναι η ελαχιστοποίηση εκπομπών ζημιογόνων αερίων και άλλων ρύπων και η χρήση ασφαλών και φιλικών προς το περιβάλλον υλικών. Οι διατάξεις αυτές είναι υποχρεωτικής συμμόρφωσης για τα νεότερα μόνο πλοία, ούτως ώστε αν δεν προαχθεί η ανανέωση του στόλου να μην προκύπτει κανένα όφελος για το περιβάλλον.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας εστίασε στα πλεονεκτήματα και τις νέες προδιαγραφές των τριών ρυμουλκών που παρουσιάστηκαν και αναφέρθηκε στη θέσπιση των επίκαιρων προδιαγραφών καταλληλότητας για τις ρυμουλκικές εργασίες στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών του Λιμένα Θεσσαλονίκης, που προωθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
karfitsa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ