2012-12-19 20:39:02
Φωτογραφία για Τις προτάσεις του για τη νέα γενιά παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης
Σε ένα «ειδικό σύμφωνο για τη νέα γενιά» αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας την Τετάρτη, τις θέσεις του για τους νέους.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το σύμφωνο αυτό αντικατοπτρίζει τη βαθιά πολιτική και ηθική του δέσμευση απέναντι στους νέους και εκφράζει την ισχυρή του βούληση να τους καταστήσει «συμμέτοχους και συνδιαμορφωτές» για την Κύπρο του αύριο.

«Το σύμφωνο για τη Νέα Γενιά δεν αποτελεί παρά την αρχή μιας νέας σχέσης που θέλω να οικοδομήσω με τους νέους» είπε ο κ. Αναστασιάδης, λέγοντας ότι βασική του προτεραιότητα είναι να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των απογοητευμένων από την πολιτική νέων.

Μιλώντας σε ακροατήριο νέων, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στη Λευκωσία, αναφέρθηκε στην πρότασή του για αύξηση κατά 1% των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατ’ έτος ή περίπου 75 εκ
. ευρώ, για πολιτικές που αφορούν τους νέους, με στόχευση τους τομείς της απασχόλησης, της κατάρτισης και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Μίλησε και για την πρόθεσή του να αναβαθμίσει τη σημερινή δομή του Οργανισμού Νεολαίας, η οποία θα τεθεί υπό την πολιτική εποπτεία Υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Νεολαίας. Ακόμη, είπε ότι δεσμεύεται για την θεσμική αναβάθμιση και οικονομική στήριξη του Συμβουλίου Νεολαίας.

Εξάλλου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι από τον πρώτο κιόλας χρόνο διακυβέρνησης θα καθιερωθεί παγκύπρια ημέρα διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν σχολεία, κέντρα νεότητας, οργανωμένα σύνολα νεολαίας και άλλοι από όλη την επικράτεια, με στόχο να γίνεται συζήτηση για τα προβλήματα της νεολαίας. Η διαβούλευση, συνέχισε, στην οποία θα συμμετέχουν κρατικοί αξιωματούχοι και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα επεκταθεί και στο διαδίκτυο, διευρύνοντας την πρόσβαση, ενώ είπε ότι η αρχή αυτή θα αποτελέσει την αφετηρία της νέας σχέσης με την νέα γενιά.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι στο κυβερνητικό πρόγραμμα έχει ενσωματωθεί μια σειρά θεσμικών αλλαγών, με πρώτο πυλώνα την έννοια της πολιτικής ευθύνης και της πολιτικής λογοδοσίας. Ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε για «άμεση θεσμοθέτηση των ευθυνών του Προέδρου, των Υπουργών και πολιτειακών αξιωματούχων για αστικές και ποινικές ευθύνες που τυχόν φέρουν».

Ο δεύτερος πυλώνας είπε ότι αφορά την πάταξη της διαπλοκής, της διαφθοράς και των κατεστημένων. Έχοντας ως στόχο την ανανέωση, είπε ότι θα προωθηθεί άμεσα ο περιορισμός των θητειών των εκλεγμένων πολιτειακών αξιωματούχων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, μέχρι τους δημάρχους και τους κοινοτάρχες. Δεσμεύτηκε για την θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των πολιτειακών αξιωματούχων και ανωτάτων στελεχών του ευρύτερου δημόσιου τομέα για δημοσιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ μίλησε και για τη σύσταση ειδικού σώματος εγκεκριμένων λογιστών, ως ανεξάρτητης αρχής ελέγχου.

Ως τρίτο πυλώνα, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε την προώθηση της ισοπολιτείας και της αξιοκρατίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεσμεύεται ότι οι διορισμοί μελών σε νευραλγικές Επιτροπές του δημόσιου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως των μελών της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας, της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, θα γίνονται με βάση κριτήρια που αφορούν τα σχετικά με τη θέση προσόντα και κατόπιν διαβούλευσης με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μίλησε για θεσμοθέτηση ενιαίας επιτροπής, η οποία θα είναι επιφορτισμένη με τις προσλήψεις και προαγωγές για όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς, ώστε τα ΔΣ των ημικρατικών να απελευθερωθούν από την κομματοκρατία. Ακόμη, είπε ότι θα τροποποιηθεί η υφιστάμενη διαδικασία προσλήψεων στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, ώστε η βαρύτητα της προσωπικής συνέντευξης να επικεντρώνεται στο «να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα διορισμό, με βάση απόλυτα αντικειμενικά δεδομένα» όπως είναι τα πτυχία και η γραπτή εξέταση.

Αναφερόμενος ακολούθως στην αντιμετώπιση της ανεργίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το επιτελείο του, μαζί με ειδικούς έχει επεξεργαστεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με κοστολογημένες προτάσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποίησης, βάσει χρονοδιαγραμμάτων. Αναφερόμενος σε μερικές από τις προτάσεις που αφορούν την νεολαία, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει τη νεανική επιχειρηματικότητα, μέσω της δημιουργίας «Θυρίδων Νεανικής Επιχειρηματικότητας», την αύξηση των κονδυλίων και την ενίσχυση των υφιστάμενων προγραμμάτων νεανικής επιχειρηματικότητας. Παράλληλα, έκανε λόγο για την παροχή φορολογικών και πολεοδομικών κινήτρων, όπως τη μείωση του ΦΠΑ για πρώτη επαγγελματική στέγη στο 5%.

Ακόμη, είπε ότι θα δοθεί έμφαση στον τομέα της έρευνας για τη δημιουργία μηχανισμών για συνεχή παραγωγή νέων θέσεων εργασίας για νέους επιστήμονες, ενώ ανέφερε ότι θα ενθαρρυνθεί η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για άντληση κονδυλίων, μέσω της μετεξέλιξης του Γραφείου Προγραμματισμού σε Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αναφερόμενος στους φοιτητές που ανήκουν στις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, είπε ότι θα ληφθεί ως πρώτο έκτακτο μέτρο η ειδική ενίσχυση του πακέτου φοιτητικής μέριμνας, ενώ μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα γίνει επαναφορά του μέτρου για επιχορήγηση αγοράς Η/Υ για μαθητές, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Μεταξύ των κεντρικών προτεραιοτήτων του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε τη στήριξη των νέων ζευγαριών, μέσω προτάσεων όπως η εισαγωγή του θεσμού της άδειας πατρότητας, με όλα τα αντίστοιχα ωφελήματα, η δημιουργία υποδομών φροντίδας παιδιών και άλλων εξαρτωμένων ατόμων και η παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις για την εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου για διευκόλυνση των εργαζομένων, αλλά και η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι.

«Η οικονομική κρίση, που τόσο έντονα βιώνει ο τόπος μας σήμερα, σηματοδοτεί το τέλος ενός ιστορικού κύκλου, που οικοδομήθηκε με βάση το κράτος του ‘60» είπε ο κ. Αναστασιάδης, συμπληρώνοντας ότι το μέλλον δεν μπορεί να κερδηθεί με τα εργαλεία του χθες. Για τον λόγο αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να επιδείξουμε την αναγκαία πολιτική βούληση για τομές και μεταρρυθμίσεις και για ρήξη με κατεστημένα και για αλλαγή νοοτροπίας.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, αν ο λαός του δώσει την εντολή, ενώ προσκάλεσε τους νέους να είναι συνδιαμορφωτές και συνοδοιπόροι σε αυτή την πορεία. «Έχω απόλυτη πίστη στις δυνατότητες και στο αίσθημα ευθύνης του λαού μας» ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας ότι «πριν και πάνω απ’ όλα όμως πιστεύω στους νέους». Καταλήγοντας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στις 17 του Φλεβάρη ξεκινά μια νέα εποχή για την Κύπρο, στην οποία κάλεσε τους νέους να είναι πρωταγωνιστές.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ