2013-01-05 19:12:50
Φωτογραφία για Διαστημικές υποχρεώσεις, γήϊνες απολαβές
5 Ιανουαρίου 2013 Ναταλία Ζουραβλιόβα, περιοδικό "Vzgliad"

Μπορεί η πατρίδα να ζητάει από τους Ρώσους κοσμοναύτες να ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όριά τους, αλλά οι μισθοί που τους δίδει η Πολιτεία, ακόμα και με τις αυξήσεις που γίνονται τώρα, είναι χαμηλοί.

Το επάγγελμα του κοσμοναύτη στη Ρωσία σήμερα, έχει υποβαθμιστεί στο επίπεδο «πιλότου αεροσκάφους», στην καλύτερη περίπτωση. Πηγή: RIA Novosti

Η κυβέρνηση ενέκρινε νέο μισθολόγιο για τους ρώσους αστροναύτες. Στο εξής, ανάλογα με τη θέση ευθύνης τους, την προϋπηρεσία και τα προσόντα τους, θα λαμβάνουν σαν βασικό μισθό από 1.525 έως 2.200 ευρώ μηναίως (61.000 - 88.000 ρούβλια). Προβλέπονται επίσης, και ειδικά πριμ. Όμως, οι μισθοί των ρώσων κοσμοναυτών είναι πέντε φορές μικρότεροι των αμερικανών αστροναυτών. Αμείβονται δε, λιγότερο ακόμα και από τους πιλότους της ρώσικης Πολιτικής Αεροπορίας.


Ακρως ενδιαφέρον είναι ότι το μισθολόγιο των κομσοναυτών παρέμενε το ίδιο από το 1993, οπότε είχε εγκριθεί και ο σχετικ΄πος κανονισμός (17 Μαΐου 1993). Τώρα λοιπόν, οι μηνιαίες αποδοχές του υποψηφίου κοσμοναύτη ανέρχονται σε 60.900 ρούβλια (1.522,5 ευρώ) , του κοσμοναύτη σε 63.800 ρούβλια (1.595 ευρώ) και του εκπαιδευτή κοσμοναυτών σε 88.450 ρούβλια (2.211,25 ευρώ). Μόλις ο κοσμοναύτης κάνει το πρώτο του ταξίδι στο διάστημα, ο μισθός του αυξάνεται στις 69,6 χιλιάδες ρούβλια (1.740 ευρώ).

Καλύτερα επί ΕΣΣΔ

Ο επικεφαλής της διεύθυνσης επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων της Ρώσικης Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαστήματος (Roskosmos), Αλεξέι Κρασνόφ, παραδέχτηκε ότι κατά τη σοβιετική εποχή, οι κοσμοναύτες είχαν καλύτερες απολαβές από το μέσο σοβιετικό πολίτη. Έπαιρναν σαν πριμ από το κράτος, διαμέρισμα, αυτοκίνητο μεγάλου κυβισμού (τα πολυτελή σοβιετικά ‘Volga’) και είχαν πολλά ακόμα ειδικά προνόμια και επιδόματα. Το κράτος παρείχε στους «Ήρωες του διαστήματος», σχεδόν τα πάντα.

Σήμερα, οι μισθοί των ρώσων κοσμοναυτών είναι μικρότεροι ακόμα κι’ από εκείνους των κυβερνητών πολιτικών αεροσκαφών. Πόσο μάλλον, σε σχέση με συναδέλφους τους από άλλες χώρες. Για παράδειγμα, οι αμερικανοί αστροναύτες έχουν ένα σταθερό μισθό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη γη ή στο διάστημα, που κυμαίνεται από 120.000 – 130.000 δολάρια το χρόνο. Ο επίσημος μηνιαίος μισθός των υπαλλήλων της NASA, είναι 10.800 δολάρια (περ. 8.182 ευρώ, με ισοτιμία 21.12.2012). Ο ρώσοι κοσμοναύτες, για να εισπράξουν 130.000 με 150.000 δολάρια, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να ολοκληρώσουν μια εξάμηνη αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ), δήλωσε ο επικεφαλής πτήσεων του ρώσικου τμήματος των αποστολών στο ΔΔΣ, Βλαντίμιρ Σολοβιόφ.

Οι μισθοί Γκαγκάριν και Αρμστρονγκ

Για λόγους σύγκρισης, το μηνιαίο εισόδημα του πρώτου κοσμοναύτη, Γιούρι Γκαγκάριν, ήταν το 1962 σχεδόν 575 δολάρια (με ισοτιμία: 1 ρούβλι = 0,9 δολάρια). Ο μισθός του κατακτητή της σελήνης, Neil Armstrong, το 1969, ήταν 1.666 δολάρια το μήνα. Έτσι, το εισόδημα ενός αμερικανού αστροναύτη ήταν περίπου 2,8 φορές του μισθού του σοβιετικού κοσμοναύτη, ενώ σήμερα το χάσμα έχει σχεδόν διπλασιαστεί (περίπου 5 φορές περισσότερες απολαβές).

Οι αστροναύτες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), κατά το πρώτο έτος της εργασίας τους, λαμβάνουν 4,5 - 5,1 χιλ. ευρώ το μήνα, στη συνέχεια, ως αστροναύτες, αμείβονται με 5,6 - 6,3 χιλ. ευρώ το μήνα, και μετά την πρώτη πτήση τους, η διαστημική μηνιαία αποζημίωση ανέρχεται σε 6.500 – 7.300 ευρώ (περίπου 4 φορές περισσότερα από τον ρώσο κοσμοναύτη).

Ο Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, πιλότος-κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ, δήλωσε ότι «οι ρώσοι κοσμοναύτες δεν μπορεί να καυχιούνται για το «μεγάλο» μισθό τους. Κάποιοι από αυτούς, κάτοχοι του ύψιστου τίτλου, «Ήρωα της Ρωσίας», ζουν με τις οικογένειες τους σε διαμερίσματα ενός δωματίου και σε ξενώνες εργοστασίων για πολλά χρόνια».

Δεν είναι όλοι το ίδιο

Κατά τη γνώμη του προϊστάμενου του κέντρου εκπαίδευσης κοσμοναυτών «Γιούρι Γκαγκάριν», Σεργκέι Κρικαλιόφ, ο ρώσος κοσμοναύτης θα πρέπει να αμείβεται με έναν αξιοπρεπή μισθό και αυτός θα πρέπει να είναι υψηλότερος από τον εθνικό μέσο όρο, όπως επίσης και από το μέσο όρο του κλάδου. Τα χρήματα όμως, δεν θα πρέπει να είναι το πρώτο και το κύριο κίνητρο. «Η αμοιβή του κοσμοναύτη θα πρέπει να συνδέεται με το έργο του, και από το βαθμό του επαγγελματικού κινδύνου. Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία παρεξήγηση για τη φύση της εργασίας του κοσμοναύτη», είχε πει ο ίδιος σε μια συνέντευξη του, στο πρακτορείο RIA «Novosti».

Το αντεπιστέλλων μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής «Τσιολκόβσκι», Γιούρι Καράς, πιστεύει ότι το επάγγελμα του κοσμοναύτη στη Ρωσία σήμερα, έχει υποβαθμιστεί στο επίπεδο «πιλότου αεροσκάφους», στην καλύτερη περίπτωση. «Οι πιλότοι πολιτικών αεροπλάνων, λαμβάνουν σήμερα περισσότερα χρήματα από ότι οι κοσμοναύτες. Ο μισθός του κυβερνήτη στο αεροσκάφος Α-320 μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 11-12 χιλιάδες δολάρια, ή μέχρι τα 400 χιλιάδες ρούβλια το μήνα. Ενώ ο μισθός του κοσμοναύτη, στην καλύτερη περίπτωση είναι 88.000 ρούβλια», λέει.

Και τονίζει: «Μίλησα πρόσφατα με έναν καλό κοσμοναύτη, ο οποίος τώρα ετοιμάζεται να πετάξει στο διάστημα. Για την πτήση του θα εισπράξει 90 χιλιάδες δολάρια. Με μια πρώτη ματιά, φαίνεται ότι είναι ένα μεγάλο ποσό, αλλά τα χρήματα αυτά σήμερα δεν αρκούν ούτε για την αγορά μιας γκαρσονιέρας στη Μόσχα. Το πιο σημαντικό είναι ότι γι’ αυτή την πτήση ο κοσμοναύτης προετοιμάζονταν για 12 ολόκληρα χρόνια, λαμβάνοντας κατ' ανώτατο όριο, 60.000 ρούβλια το μήνα».
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ