2013-01-08 13:24:04
Φωτογραφία για Το χρυσό καρέ του Μέσι!
Ο Λέο Μέσι κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα για 4η φορά στην καριέρα του, ξεπερνώντας έτσι τους Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν. Διαβάστε στο Sport24.gr τις επιδόσεις του εκπληκτικού Αργεντίνου, μαζί με τα ρεκόρ που έσπασε μέσα στο 2012

Ο μεγάλος θριαμβευτής της Χρυσής Μπάλας για το 2012 ήταν – για μια ακόμη χρονιά – ο Λιονέλ Μέσι.

Ο Αργεντίνος άσος της Μπαρτσελόνα έφτασε έτσι τα τέσσερα τρόπαια και είναι πλέον ο απόλυτος ρέκορντμαν του θεσμού. 

Το France Football και η FIFA ανακοίνωσαν το βράδυ της Δευτέρας (7/1/2013) στο εορταστικό γκαλά της Ζυρίχης τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο μέσα στο 2012. Τη σημαντικότερη ατομική ποδοσφαιρική διάκριση παγκοσμίως διεκδίκησαν φέτος οι Μέσι και Ινιέστα της Μπαρτσελόνα μαζί με τον Ρονάλντο της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τελικά δικαιώθηκαν πανηγυρικά τα προγνωστικά που έδιναν ως μεγάλο φαβορί τον Λιονέλ Μέσι
. Ο Αργεντίνος των «μπλαουγκράνα» κέρδισε έτσι την τέταρτη συνεχόμενη Χρυσή Μπάλα (είχαν προηγηθεί αυτές των 2009, 2010 & 2011) και δημιούργησε δυο νέα ρεκόρ! Ξεπέρασε τους Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν στην πρώτη θέση της λίστας με τα περισσότερα βραβεία, ενώ παράλληλα έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει τη συγκεκριμένη διάκριση τέσσερις συνεχόμενες φορές. 

Οι τρεις φετινοί υποψήφιοι για τη Χρυσή Μπάλα: Κριστιάνο, Ινιέστα και Μέσι.

 Διαβάστε στο Sport24.gr τα παραλειπόμενα της βράβευσης, τις επιδόσεις και τα ρεκόρ του Μέσι μέσα στο 2012, τις πρωτιές της Μπαρτσελόνα στα στατιστικά της Χρυσής Μπάλας, καθώς και μια μικρή αναφορά στην τριάδα του «φουλ», τους από σήμερα «υπασπιστές» πλέον του Αργεντίνου στη λίστα των νικητών, Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν.  

ΤΟ ΓΚΑΛΑ ΤΗΣ FIFA

 Το γκαλά της FIFA στο «Zurich Kongresshaus» της Ζυρίχης στην Ελβετία, ολοκληρώθηκε με τις βραβεύσεις των κορυφαίων για τη χρονιά που πέρασε. Φυσικά η Χρυσή Μπάλα για τον καλύτερο παίκτη του 2012 ήταν το βραβείο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων αλλά και των ποδοσφαιρόφιλων ανά την υφήλιο.

Ο Μέσι με την τέταρτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του δίπλα στον Μπλάτερ.

 Μετά την παρουσίαση των τριών υποψηφίων, ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, απένειμε το τιμητικό βραβείο της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στον Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ο "Κάιζερ" τιμήθηκε έτσι για την τεράστια προσφορά του στο ποδόσφαιρο ως παίκτης, προπονητής, μάνατζερ και διοικητικός παράγοντας.

Αμέσως μετά ακολούθησαν οι βραβεύσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες και κατόπιν έφτασε η μεγάλη στιγμή. Ο διευθυντής της γαλλικής L'Equipe ανακοίνωσε το όνομα του Μέσι και ο Φάμπιο Καναβάρο, νικητής της Χρυσής Μπάλας το 2006, παρέδωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στον Αργεντίνο άσο της Μπαρτσελόνα.

ΜΙΑ "ΕΝΔΕΚΑΔΑ" ΡΕΚΟΡ!

 Έχει γίνει πλέον ρουτίνα να γράφουμε για τα ρεκόρ του Μέσι. Ο Αργεντίνος πάντως, δείχνει καλύτερος χρόνο με το χρόνο. Μόλις στα 25 του χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα σε πολλαπλό βαθμό με τη Μπαρτσελόνα και το μόνο που του λείπει είναι ένας μεγάλος τίτλος με την Εθνική Αργεντινής. Μέσα στο 2012 μπορεί να κατέκτησε σε συλλογικό επίπεδο μόνο το ισπανικό Κύπελλο, όμως οι ατομικές του επιδόσεις ήταν πιο εντυπωσιακές από ποτέ. Ας δούμε τι πέτυχε ο «ψύλλος» την περασμένη χρονιά.

Μαζί με τη Σακίρα και την τρίτη Χρυσή Μπάλα της καριέρας του (Ιανουάριος 2012)

 - 50 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Τα 41 γκολ του Ρονάλντο την περίοδο 2010/11 μπορεί να φάνταζαν αξεπέραστη επίδοση, όμως 12 μήνες αργότερα, ο Μέσι ολοκλήρωσε τη σεζόν 2011/12 της Πριμέρα έχοντας σκοράρει 50 φορές! Το πιο εντυπωσιακό είναι πως ο Λέο μπορεί να σπάσει αυτό το ρεκόρ στο φετινό πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβισιόν!

- 91 γκολ μέσα στο 2012. Το ρεκόρ του Γκερντ Μίλερ κράτησε 40 ολόκληρα χρόνια (85 γκολ το 1972), όμως ο Μέσι το κατέρριψε πετυχαίνοντας 91 μέσα στο ημερολογιακό 2012. Ο Αργεντίνος σημείωσε αυτά τα 91 γκολ σε 69 αγώνες, έχοντας δηλαδή μέσο όρο 1.32 τερμάτων ανά παιχνίδι! Σκόραρε 79 φορές με τη Μπαρτσελόνα και 12 με την Εθνική Αργεντινής.

Ο Μέσι με τη δεύτερη Χρυσή Μπάλα που κέρδισε, αυτή για το 2010.

 - 73 γκολ στη σεζόν 2011/12. Ο Μέσι από την ολοκλήρωση της περσινής σεζόν (2011/12) πήρε στην κατοχή του και το ρεκόρ σκοραρίσματος σε μια αγωνιστική περίοδο, αφού έφτασε τα 73 τέρματα, έναντι των 67 που είχε πετύχει ο Γκερντ Μίλερ την περίοδο 1972/73. Ο μέσος όρος του Λέο έφτασε τα 1.22 τέρματα ανά αγώνα (73 γκολ σε 60 παιχνίδια).

- Πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Από τον Μάρτιο του 2012, με το χατ τρικ που πέτυχε εναντίον της Γρανάδα, ο Μέσι έφτασε τα 234 τέρματα σε επίσημα παιχνίδια με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ξεπέρασε τα 232 του Θέσαρ Ροντρίγκεθ και έγινε έτσι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των «μπλαουγκράνα». Ήδη βρίσκεται στα 281 και το κοντέρ συνεχίζει να μετράει!

Ο Μέσι με την πρώτη του Χρυσή Μπάλα, για το 2009.

 - Στην πρώτη 10άδα των σκόρερ της Πριμέρα. Από τον Οκτώβριο του 2012 ο Λέο Μέσι μπήκε στην πρώτη δεκάδα των κορυφαίων σκόρερ της ισπανικής Λίγκας. Ήδη έχει ξεπεράσει τους Κάρλος Σαντιγιάνα και Εντμούντο Σουάρεθ και βρίσκεται στην 8η θέση της λίστας (με 196 τέρματα), ενώ στη διάρκεια της φετινής σεζόν και αν διατηρήσει τη συχνότητα με την οποία σκοράρει, μπορεί να φτάσει μέχρι την πρώτη πεντάδα!

- 4 φορές πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τα 14 τέρματα που πέτυχε στο περσινό Τσάμπιονς Λιγκ, ο Μέσι βγήκε για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πρώτος σκόρερ στη σημαντικότερη διασυλλογική διοργάνωση. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κάτι ανάλογο έχει πετύχει μόνο ο Γκερντ Μίλερ στο παρελθόν, στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Ο Μέσι πέτυχε 5 γκολ στον αγώνα της Μπαρτσελόνα με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν για το Τσάμπιονς Λιγκ (7/3/2012)

 - 14 γκολ σε μια σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα 14 τέρματα που πέτυχε στην περσινή σεζόν αποτελούν ρεκόρ της διοργάνωσης και ισοφάριση του ρεκόρ του Ζοζέ Αλταφίνι (από το 1962/63) αν συνυπολογίσουμε και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Αν ο Μέσι βγει και φέτος πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση, τότε θα πάρει στην κατοχή του την απόλυτη πρωτοκαθεδρία.

- 5 γκολ σε ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ. Στις 7 Μαρτίου του 2012, στον επαναληπτικό αγώνα της Μπαρτσελόνα με την Μπάγερ Λεβρκούζεν για τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ (7-1 υπέρ των «μπλαουγκράνα»), ο Μέσι σημείωσε 5 γκολ, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Αν συμπεριλάβουμε και το προγενέστερο Κύπελλο Πρωταθλητριών, τότε βλέπουμε ότι ο Μέσι έγινε μόλις ο ενδέκατος παίκτης στην ιστορία που σημείωσε 5 γκολ σε ένα ματς στη διοργάνωση.

Ο Μέσι δεν έλειψε ούτε το 2012 από το ραντεβού του στα clasicos. Εδώ σκοράρει απέναντι στη Ρεάλ στο ντέρμπι της Πριμέρα στη φετινή σεζόν (7/10/2012)

 - Στην πρώτη τριάδα των σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τα 56 τέρματα που έχει πετύχει στη διοργάνωση, ο Μέσι ισοβαθμεί πλέον με τον Φαν Νίστελροϊ στη δεύτερη θέση των κορυφαίων σκόρερ του Τσάμπιονς Λιγκ. Μπροστά του βρίσκεται μόνο ο Ραούλ με τα 71 γκολ. Και αυτό το ρεκόρ αναμένεται να πέσει πολύ σύντομα, λογικά μέσα στην επόμενη σεζόν!

- 2ο Χρυσό Ευρωπαϊκό Παπούτσι. Όπως ήταν αναμενόμενο, με τα 50 τέρματα που πέτυχε στην περσινή σεζόν με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, ο Μέσι κέρδισε το χρυσό ευρωπαϊκό παπούτσι και έγινε ο δέκατος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που το πετυχαίνει για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Τα 50 γκολ αποτελούν ρεκόρ επιθετικής συγκομιδής στην ιστορία του βραβείου, το ίδιο και οι 100 πόντοι της βαθμολογίας του Αργεντίνου. Λογικά, μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν, θα γίνει ο πρώτος και μοναδικός με τρία βραβεία στη συλλογή του.

 

Το 2012 ήταν η καλύτερη χρονιά του Μέσι με την Εθνική Αργεντινής. Εδώ πανηγυρίζει με τους συμπαίκτες του το γκολ που πέτυχε επί της Γερμανίας (15/8/2012)

 - 4η Χρυσή Μπάλα. Το βραβείο μπορεί να δόθηκε μέσα στο 2013, όμως έχει να κάνει με τις επιδόσεις του Μέσι μέσα στο 2012. Ο Αργεντίνος είναι από σήμερα ο μοναδικός παίκτης που έχει βραβευτεί 4 φορές και μάλιστα συνεχόμενες, με την κορυφαία ατομική ποδοσφαιρική διάκριση στον κόσμο. Ο «ψύλλος» ξεπέρασε τους Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν και φιγουράρει μόνος του στην κορυφή με τα 4 τρόπαια. Έχει κάνει ακόμα δυο εμφανίσεις στην πρώτη τριάδα (3ος το 2007 και 2ος το 2008) και κατέχει το απόλυτο ρεκόρ του υψηλότερου ποσοστού που πήρε ποτέ νικητής (473/480 ψήφους, 98.54% το 2009).

ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΚΑΙ Η ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

 - Η Μπαρτσελόνα είναι από πέρυσι ο σύλλογος με τα περισσότερα τρόπαια, αφού με την τρίτη Χρυσή Μπάλα του Μέσι, οι «μπλαουγκράνα» έφτασαν τα 9. Από φέτος όμως, με το τέταρτο βραβείο του Αργεντίνου, ο καταλανικός σύλλογος είναι ο πρώτος και φυσικά ο μοναδικός που φτάνει τον διψήφιο αριθμό τροπαίων (10). Τη δεύτερη θέση στη λίστα μοιράζονται Γιουβέντους και Μίλαν, από 8 βραβεία η καθεμία.

- Οι «μπλαουγκράνα» (μαζί με τις Γιουβέντους και Μίλαν), είναι ο σύλλογος με τους περισσότερους παίκτες (6) που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο. Οι προηγούμενοι 5 παίκτες της Μπαρτσελόνα που έχουν πάρει τη Χρυσή Μπάλα είναι οι Σουάρεθ, Κρόιφ (2), Στόιτσκοφ, Ριβάλντο και Ροναλντίνιο. Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε τις Χρυσές Μπάλες των Φίγκο (2000) και Ρονάλντο (1997). Αμφότεροι πήραν τα βραβεία τους αγωνιζόμενοι με άλλες ομάδες (Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ αντίστοιχα), όμως και στις δυο περιπτώσεις, οι διακρίσεις τους με τη Μπαρτσελόνα ήταν αυτές που τους χάρισαν το βραβείο.

- Τέλος, να προσθέσουμε ότι η Μπάρσα είναι ο σύλλογος με τις περισσότερες παρουσίες στην πρώτη τριάδα (27) και από σήμερα αύξησε ακόμα περισσότερο τη διαφορά της από τη δεύτερη Ρεάλ Μαδρίτης (20), αφού οι «μπλαουγκράνα» είχαν τους Μέσι και Ινιέστα στην τελική επιλογή, ενώ οι «μερένγκες» μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

ΤΟ "ΦΟΥΛ" ΤΟΥ ΤΡΙΑ

 Περνάμε τώρα στους μέχρι χθες πρώτους. Από σήμερα, οι Κρόιφ, Πλατινί και Φαν Μπάστεν μοιράζονται πλέον τη δεύτερη θέση της λίστας των νικητών της Χρυσής Μπάλας. Ο καθένας τους κέρδισε το βραβείο τρεις φορές στο παρελθόν. Ας θυμηθούμε τα «κατορθώματά» τους τις χρονιές που βραβεύτηκαν:

1. Γιόχαν Κρόιφ (1971, 1973 & 1974)

 

Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» μοιράστηκε τα 3 του τρόπαια με δυο ομάδες, τον Άγιαξ (1971 & 1973) και τη Μπαρτσελόνα (1973 & 1974). Το 1971 κέρδισε με τον «Αίαντα» το ολλανδικό Κύπελλο και το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το 1973 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ολλανδίας και ξανά το Κύπελλο Πρωταθλητριών, ενώ το 1974 έγινε πρωταθλητής Ισπανίας με τους «μπλαουγκράνα» και οδήγησε τους «οράνιε» στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας. Ο Κρόιφ έγινε ο πρώτος που βραβεύτηκε τρεις φορές με τη Χρυσή Μπάλα, ενώ βρέθηκε και μια τέταρτη μέσα στην πρώτη τριάδα (3ος το 1975).

2. Μισέλ Πλατινί (1983, 1984 & 1985)

 

Ο σημερινός πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα τρεις συνεχόμενες φορές, όλες ως παίκτης της Γιουβέντους. Το 1983 κέρδισε το Κύπελλο Ιταλίας, το 1984 κατέκτησε το Πρωτάθλημα Ιταλίας, το Κύπελλο Κυπελλούχων και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ, ενώ αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τη Γαλλία. Την επόμενη χρονιά, σειρά είχε το Κύπελλο Πρωταθλητριών και το Διηπειρωτικό. Ο Πλατινί έχει βρεθεί δυο ακόμα φορές στην πρώτη τριάδα, 3ος το 1977 με τη Νανσί και 3ος το 1980 με τη Σεντ Ετιέν. 

3. Μάρκο Φαν Μπάστεν (1988, 1989 & 1992)

 

Ο Φαν Μπάστεν, ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών, έγινε ο τρίτος παίκτης που συμπλήρωσε 3 Χρυσές Μπάλες, όλες με τη Μίλαν. Το 1988 ο «Σαν Μάρκο» κέρδισε το Πρωτάθλημα Ιταλίας και το ιταλικό Σούπερ Καπ, ενώ έφτασε μέχρι την κορυφή της Ευρώπης με την Εθνική Ολλανδίας στο EURO. Το 1989 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Διηπειρωτικό. Το 1992 πρόσθεσε στη συλλογή του ένα ακόμα Πρωτάθλημα Ιταλίας και το ιταλικό Σούπερ Καπ, φτάνοντας με την Ολλανδία μέχρι τα ημιτελικά του EURO της Σουηδίας.

Πηγές: fifa.com, Marca, As & Mundo Deportivo

            sport24.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ