2013-01-08 18:59:05
Φωτογραφία για Τουρκική τράπεζα θέλει να δώσει μαζικά δάνεια σε Έλληνες αγρότες
Δάνεια ύψους 40-50 εκατομμυρίων ευρώ θέλει να χορηγήσει η τουρκική τράπεζα «Ziraat» σε Έλληνες αγρότες, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ».

Η τουρκική εφημερίδα υποστηρίζει ότι, όπως και οι Έλληνες επιχειρηματίες, έτσι και οι αγρότες παλεύουν με την έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι ελληνικές τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες του δανεισμού λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική «Ziraat Bank» σκοπεύει να ξεκινήσει μαζική χορήγηση δανείων σε αγρότες, μέσω των υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της τουρκικής τράπεζας θα περιλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες, όπως και έλεγχο χρεών.

Η τράπεζα «Ziraat» επίσης ψάχνει συνεργασία με κάποια ελληνική τράπεζα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η τουρκική τράπεζα φέρεται να περιμένει έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης για να ξεκινήσει αυτή τη δραστηριότητα.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η πρόταση έχει γίνει προφορικώς και γραπτώς από την Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα και σχολιάζει ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι «θετικές».


Μάλιστα, έχει γίνει και η επιλογή της περιοχής από όπου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα: «Ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις», αναφέρεται.

Η «Χουριέτ» σημειώνει, επίσης, ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP). Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχος της UNDP.

Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, που έχει υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο, Χουσεΐν Αϊντίν, δήλωσε: «Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να παράσχουμε προνομιακά δάνεια. Εάν όμως η κυβέρνησή μας, μας πει ότι θα καλύψει τις ζημιές μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε».

Ωστόσο, μένουν να διευκρινιστούν οι όροι δανεισμού προς τους αγρότες και κατά πόσο υπάρχει κίνδυνος υποθήκευσης της ελληνικής γης σε ξένα και δη τουρκικά συμφέροντα.

Πηγή: newsbomb
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γρανάδα: Πόλη - κόσμημα
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Γρανάδα: Πόλη - κόσμημα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ