2013-01-08 18:59:07
Φωτογραφία για Γρανάδα: Πόλη - κόσμημα
Ενας τοπικός θρύλος λέει ότι οι Μαυριτανοί έκλαιγαν όταν εγκατέλειπαν τη Γρανάδα εκδιωκόμενοι από τους χριστιανούς. Και πώς να μην έκλαιγαν άλλωστε, αφού άφηναν πίσω τους για πάντα ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στον Νότο της Ανδαλουσίας.

«Ο χρόνος είναι πιο γλυκός και κυλάει πιο αργά στη Γρανάδα από κάθε άλλη πόλη της Ισπανίας» έγραφε κάποτε ο Federico Garcia Lorca για τη γοητευτική Γρανάδα της Ανδαλουσίας. Την πόλη που έχει συνδέσει τη φήμη της με τον διάσημο Ισπανό ποιητή και με τους Μαυριτανούς, οι οποίοι την επανίδρυσαν το 711 μ.Χ. και διαφέντευαν τις τύχες της για περίπου 780 χρόνια, πριν εκδιωχθούν για πάντα από την Ιβηρική χερσόνησο.

Με πανέμορφα αστικά και φυσικά τοπία, παραδοσιακή αρχιτεκτονική, εξωστρεφείς κατοίκους και ποιοτική διασκέδαση, η Γρανάδα είναι μια από τις ιστορικότερες και πιο ωραίες πόλεις της Ισπανίας. Κτισμένη στους πρόποδες της οροσειράς Sierra Nevada, στη συμβολή τριών ποταμών (Beiro, Darro, Genil), η «Δαμασκός της Ανδαλουσίας», όπως είναι επίσης γνωστή η Γρανάδα, διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά την οποία συναντά κανείς στα φρούρια, στα ανάκτορα, στους κήπους, στα τεμένη και στις κατοικίες που άφησαν πίσω τους οι Μαυριτανοί
. Χάρη σ' αυτά τα εξαίρετα δείγματα ισλαμικής αρχιτεκτονικής της μεσαιωνικής περιόδου, η Γρανάδα περιλαμβάνεται από το 1984 στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Με τα σημάδια του αραβικού παρελθόντος της να αποκαλύπτονται σε κάθε βήμα, η Γρανάδα οφείλει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της τόσο στη μείξη των αραβικών και ισπανικών πολιτισμικών στοιχείων της, όσο και στην ετερόκλητη πληθυσμιακή σύνθεσή της. Αυτοί οι δύο παράγοντες προσδίδουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στην «πανεπιστημιούπολη» του ισπανικού νότου, που σφύζει από ζωή και νιάτα όλο το εικοσιτετράωρο - η Γρανάδα διαθέτει ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.

Το Κόκκινο Φρούριο των Μαυριτανών

Οι Μαυριτανοί ποιητές περιέγραφαν το ανακτορικό συγκρότημα Alhambra ως το «μαργαριτάρι ανάμεσα στα σμαράγδια». Το σύμπλεγμα των παλατιών Alhambra, μαζί με το ισλαμικό τέμενος Mezquita της κοντινής Κόρδοβα, είναι σήμερα από τα πιο καλοδιατηρημένα και αντιπροσωπευτικά μνημεία των Μαυριτανών στην Ιβηρική χερσόνησο.

Τμήμα από τα επιβλητικά τείχη του Alhambra.

Το «Κόκκινο Φρούριο» της Γρανάδας (η ονομασία Al-Hambra σημαίνει στα αραβικά «Κόκκινο Φρούριο») κτίστηκε τμηματικά κατά την περίοδο της κυριαρχίας των Μαυριτανών (711 μ.Χ. - 1492 μ.Χ.). Δεσπόζει στην κορυφή ενός λόφου, στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, και περιλαμβάνει ανάκτορα, πολεμικούς πύργους και τείχη, περιποιημένους κήπους και πολυτελείς κατοικίες αξιωματούχων της τελευταίας αραβικής δυναστείας των Nasrid (1238-1492).

Στα περιμετρικά τείχη του Alhambra υπάρχουν συνολικά 22 πύργοι (Torre de la Justicia, Torre de la Cautiva, Torre de laInfanta, Torre de la Vela κ.ά.) και αρκετές πύλες (Puerta de las Granadas, Puerta Judiciaria κ.ά.). Τα περισσότερα κτίρια του συγκροτήματος είναι τετραγωνισμένα, έχουν κτιστεί στο επίπεδο του εδάφους και στο εσωτερικό τους κυριαρχούν διακοσμητικά μοτίβα με γεωμετρικά σχέδια.

Κλασική μαυριτανική αρχιτεκτονική στο Alhambra.

Τα παλάτια Palacio de los Leones, Palacio de Comares και Palacio de Carlos V (πρόκειται για το μεταγενέστερο παλάτι του Ισπανού αυτοκράτορα Carlos V) συγκαταλέγονται στα πιο λαμπρά αξιοθέατα του Alhambra. Το σύμπλεγμα των παλατιών αποτελείται από τρία κύρια τμήματα: το Mexuar (Μεχουάρ), το Serallo (Σεράλλο) και το Harem (Χαρέμι), που εντυπωσιάζουν για τις καλλιγραφίες και τα αραβουργήματα με τα οποία έχουν διακοσμηθεί.

Συνεχίστε κατόπιν την ξενάγησή σας στα αίθρια Patio de Daraxa, Patio de los Leones, Patio del Mexuar και Patio de los Arrayanes και ολοκληρώστε την εμπειρία του Κόκκινου Φρουρίου με μια χαλαρή, ρομαντική βόλτα στους ειδυλλιακούς κήπους Generalife, περπατώντας ανάμεσα σε ψηλά κυπαρίσσια, σιντριβάνια, λιμνούλες και παρτέρια γεμάτα ανθισμένα λουλούδια.

Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού.

Ο καθεδρικός ναός και το σπίτι-μουσείο του Lorca

Πίσω από τους λόφους της Albayzin και του Alhambra, στην αγκαλιά ενός εύφορου κάμπου, απλώνεται η υπόλοιπη πόλη της Γρανάδας - ιστορικά μνημεία, εμπορικά καταστήματα, εκκλησίες, πανεπιστημιακά συγκροτήματα, πλατείες, χώροι πρασίνου, παλιά αρχοντικά, σύγχρονα κτίρια Στην πλατεία Plaza Nueva, οι επισκέπτες της πόλης δίνουν το ραντεβού τους στα πάμπολλα cafes και tapas-bars που υπάρχουν εδώ. Από τα κεντρικότερα σημεία της Γρανάδας, η πλατεία Plaza Nueva με την εκκλησία της Santa Ana, είναι η αφετηρία απ' όπου ξεκινά ο ανηφορικός πεζόδρομος που οδηγεί στο Alhambra.

Ο καθεδρικός ναός της Γρανάδας ανακατασκευάστηκε μέσα σε 180 χρόνια.

Ο καθεδρικός ναός που υψώνεται στο κέντρο της πόλης έχει κτιστεί πάνω από ένα πρώην τζαμί στην περίοδο της Ισπανικής Αναγέννησης. Χρειάστηκαν 180 χρόνια για την ανακατασκευή του (1523-1704), αλλά το αποτέλεσμα σίγουρα είναι εντυπωσιακό. Στο παρακείμενο βασιλικό παρεκκλήσι Capilla Real -πρόκειται για υπόγειο μαυσωλείο- φυλάσσονται οι σοροί των καθολικών βασιλιάδων της Ισπανίας (Isabella I, Ferdinand II, Joanna of Castile, Felipe I, Infante Miguel). Από τα υπόλοιπα θρησκευτικά μνημεία της πόλης ξεχωρίζουν τα μοναστήρια Monasterio de la Cartuja και Monasterio de San Jeronimo.

Ανάμεσα στα μουσειακά ιδρύματα της Γρανάδας, ξεχωριστή θέση κατέχει το μουσείο «Huerta de San Vicente», αφιερωμένο στον Federico Garcia Lorca. Το κτίριο όπου στεγάζεται το μουσείο ήταν η οικογενειακή κατοικία του Lorca από το 1926 έως το 1936, χρονιά που δολοφονήθηκε ο Ισπανός λογοτέχνης. Εδώ μπορείτε να δείτε φωτογραφίες, προσωπικά έγγραφα, μουσικά όργανα, έπιπλα και διάφορα έργα τέχνης του διάσημου Lorca.

Στο βασιλικό παρεκκλήσι Capilla Real φυλάσσονται οι σοροί των καθολικών βασιλιάδων της Ισπανίας.

Σε περίπτωση πάντως που τα τυπικά μουσεία σάς κουράζουν, το Πάρκο των Επιστημών (Parque de las Ciencias) αποτελεί μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Σε μια έκταση άνω των 70.000 τ.μ., το Πάρκο των Επιστημών προσφέρει στον επισκέπτη μια επιστημονική και πολιτισμική διασκέδαση μέσω των μόνιμων και των περιοδικών εκθέσεων που λειτουργούν όλο τον χρόνο.

Θρησκευτικές γιορτές & πολιτιστικές εκδηλώσεις

Στην πόλη του Λόρκα λαμβάνουν χώρα μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Ισπανία, με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών απ' όλο τον κόσμο. Στις σημαντικότερες εκδηλώσεις της πόλης περιλαμβάνονται το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής και Χορού, το Φεστιβάλ Μαγείας Hocus Pocus, το Φεστιβάλ Τζαζ και το Φεστιβάλ Τάνγκο.

Περιδιαβαίνοντας στα δρομάκια της συνοικίας Albayzin.

Στη Γρανάδα γιορτάζεται με ιδιαίτερη κατάνυξη και θρησκευτικότητα η Ημέρα του Σταυρού (Dia de la Cruz), η γιορτή της Αγίας Δωρεάς (Corpus Christi) και η Μεγάλη Εβδομάδα (Semana Santa), που έχει ανακηρυχθεί ως γεγονός Διεθνούς Τουριστικού Ενδιαφέροντος.

Γραφικά δρομάκια

Η Γρανάδα των μαυριτανικών χρόνων είναι κτισμένη σε δυο λόφους, που χωρίζονται από τον ποταμό Darro. Στον ένα λόφο δεσπόζει το κόκκινο Alhambra και στον άλλον η μαυριτανική συνοικία Albayzin (ή Albaicin), που διατηρεί ακόμα τον παλιό αραβικό χαρακτήρα της και μοιραία κερδίζει το ενδιαφέρον όλων των επισκεπτών. Η περιπλάνηση στην αραβική γειτονιά της Γρανάδας (η οποία είναι η μεγαλύτερη του είδους της στην Ισπανία) θα σας μεταφέρει νοερά σε άλλους τόπους ? η ατμόσφαιρα και οι εικόνες παραπέμπουν σε παραδοσιακές γειτονιές του Μαρόκου και της Αλγερίας.

Στιγμιότυπο από την πλατεία Plaza Nueva.

Η συνοικία Albayzin είναι ένας οικιστικός λαβύρινθος με στενά πλακόστρωτα σοκάκια, μικρές εκκλησίες (οι περισσότερες έχουν κτιστεί πάνω σε πρώην τζαμιά), γραφικά μικρομάγαζα, tapas-bars, αραβικά λουτρά-χαμάμ (Banos Arabes El Banuelo) και ασπρισμένα κεραμοσκεπή σπίτια (carmenes) με εσωτερικές αυλές γεμάτες γεράνια.

Περπατήστε στα ήσυχα δρομάκια της Albayzin, εξερευνήστε την κάθε γωνιά της, ανακαλύψτε τις κρυφές χάρες της και σκαρφαλώστε στο ψηλότερο σημείο της, στην πλατεία Plaza de San Nicolas, με την ομώνυμη εκκλησία, που συνιστά ένα «φυσικό» μπαλκόνι με αποκαλυπτική θέα στη μαυριτανική γειτονιά και στο παλάτι Alhambra.

Σε μικρή απόσταση βορειοδυτικά της Albayzin βρίσκεται η συνοικία Sacromonte. Είναι περισσότερο γνωστή ως η «Γειτονιά των Τσιγγάνων», μια και εδώ μένουν οι Τσιγγάνοι της Γρανάδας, σε κατοικίες που είναι κατά το πλείστον λαξευμένες στους βράχους της περιοχής. Οι παραδοσιακά διακοσμημένες σπηλιές των Τσιγγάνων στη Sacromonte αποτελούν έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, αφού σ' αρκετές από αυτές δίνονται καθημερινά παραστάσεις αυθεντικού φλαμένκο, από Τσιγγάνους χορευτές και μουσικούς. Το φλαμένκο είναι το σήμα κατατεθέν της Γρανάδας και μπορείτε να το παρακολουθήσετε, όχι μόνο στις σπηλιές της Sacromonte, αλλά και σε πολλές ταβέρνες της πόλης, όπου επικρατεί όμως η τουριστική εκδοχή του.

Fast info

Τι να αγοράσετε

Από τα γραφικά μικρομάγαζα της Γρανάδας μπορείτε να αγοράσετε κεραμικά, δερμάτινα ρούχα, παραδοσιακά κοσμήματα, μουσικά όργανα (κατά το πλείστον κιθάρες), ρούχα και αξεσουάρ φλαμένκο, αντίκες, μέλι, κεντημένα υφάσματα, βεντάλιες και ανάγλυφα ασημικά.

Tapas-bar

Στη Γρανάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία, στα tapas-bars μαζί με το ποτό προσφέρονται δωρεάν συνοδευτικά (τα γνωστά tapas), που αποτελούνται από μια μικρή ποικιλία κρεάτων, πουλερικών, λαχανικών, ψαρικών σε μέγεθος μπουκιάς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συνοδεύσει το κρασί ή την μπίρα σας (αλλαντικά, ελιές, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ψητό σκόρδο, τυρί, paella, κρεμμύδια, tortilla).

Τα ανάκτορα Alhambra

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το σύμπλεγμα των παλατιών Alhambra (ώρες λειτουργίας, πώληση εισιτηρίων, ιστορική αναδρομή κ.ά.) μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα www.alhambra.org.

Φαγητό

Η Γρανάδα διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό από εστιατόρια, στα οποία μπορείτε να δοκιμάσετε γεύσεις της ανδαλουσιανής κουζίνας, όπως remojon (κρύο πιάτο με βακαλάο και πορτοκάλι), paella (ριζότο με κρέας, γαρίδες και λαχανικά), habas con jamon (φασόλια με παραδοσιακό ζαμπόν), rabo de toro (σούπα από κότσι ταύρου με μυρωδικά και λευκό κρασί), tortilla del Sacromonte (είδος ομελέτας) και gazpacho (κρύα σούπα με λαχανικά). Θυμηθείτε ότι στην Ανδαλουσία παράγονται τα καλύτερα ισπανικά κρασιά. Προτείνονται τα εστιατόρια «Arrayanes», «El Huerto de Juan Ranas», «El Agua», «Azafran», «Cunini» και «Chikito».

Διαμονή

Στη Γρανάδα θα βρείτε ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια - οικονομικές λύσεις διανυκτέρευσης προσφέρουν τα καταλύματα με τις ονομασίες Hostales ή Pensiones. Συστήνονται τα ξενοδοχεία «AC Palacio de Santa Paula» (0034 958805740, www.ac-hotels.com), «Villa Oniria» (0034 958 535358, www.villaoniria.com), «Hotel Alhambra Palace» (0034 958 221468, www.h-alhambrapalace.es), «Hotel Casa Morisca» (0034 958221100, www.hotelcasamorisca.com), «Hotel Carmen de Santa Ines» (0034 958 226380, www.carmensantaines.com) και «Hotel Zaguan» (0034 958 215730, www.hotelzaguan.com).

Κείμενο-φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Μητσάκης

http://www.ethnos.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ