2013-01-09 00:26:04
Φωτογραφία για Για να εκπληρώσει η Περιφέρεια το ρόλο της…
Με αφορμή την επανεκλογή του στη θέση του Γραμματέα του περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Κώστας Παπακωνσταντίνου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Οφείλω να ευχαριστήσω για την πρόταση της αντιπολίτευσης να αναλάβω ξανά αυτή τη θέση όπως και τους συναδέλφους που την επικύρωσαν. Βέβαια, οφείλω επίσης να τονίσω ότι η κινηματική βάση της οικολογίας δεν ενδιαφέρεται για ‘θέσεις’ αλλά για την ουσία.

Η ουσία είναι ότι η Περιφέρεια δεν μπορεί ακόμη να παίξει το ρόλο της για εφαρμογή πολιτικών που στοχεύουν στην κοινωνία και το περιβάλλον. Χρειάζεται ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ στην πράξη και αυτονομία. Για παράδειγμα, θα πρέπει η Περιφέρεια να μπορεί να διαπραγματεύεται απευθείας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους κοινοτικούς πόρους και όχι μέσω της κεντρικής κυβέρνησης.

Η περιφερειακή πολιτική δεν πρέπει να στοχεύει μόνο σε ποσοτικούς δείκτες
. Πρέπει να δώσει έμφαση στα συλλογικά αγαθά. Πολλοί λένε ότι στην περίοδο της κρίσης δεν έχουμε την ‘πολυτέλεια’ να ασχοληθούμε με αυτά. Κι όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Σήμερα, που δεν έχουμε εναλλακτικές λύσεις, χρειαζόμαστε καθαρό νερό στη βρύση, άμεση πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους και σε καθαρή θάλασσα, αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς, μέτρα κοινωνικής οικονομίας που να στοχεύουν στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Η Περιφέρεια πρέπει να δώσει έμφαση σε αυτά τα ‘ταπεινά’ και όχι σε βαρύγδουπες εξαγγελίες ‘άγριας ανάπτυξης’ σαν αυτή που μας οδήγησε στην κρίση.

Στη ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κυριακής 6 Ιανουαρίου, όπως κάνουμε πάντα, δεν γενικολογήσαμε αλλά κάναμε δύο πρακτικές ευχές:

1. Να γίνει καλή προετοιμασία για την 5η προγραμματική περίοδο με εκτενή διαβούλευση και ένταξη δράσεων με πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

2. Να μην επικεντρώνεται το Περιφερειακό Συμβούλιο μόνο σε ‘υψηλής πολιτικής’ θέματα αλλά να δίνει έμφαση σε όλα τα θέματα. Για παράδειγμα, η αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών συνεργασιών και προγραμμάτων συνήθως επαφίεται στο φιλότιμο των υπαλλήλων και την εποπτεία ενός Αντιπεριφερειάρχη χωρίς ουσιαστικό πολιτικό έλεγχο από το Συμβούλιο – αφού τα θέματα αυτά συνήθως καταντούν «διαδικαστικά» μετά από εξαντλητικές συνεδριάσεις για άλλα ζητήματα.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ