2013-01-09 10:26:04
Φωτογραφία για Υπουργός Εμπορίου Κύπρου: Φυσικό αέριο το 2015
Γράφει ο Παναγιώτης Χατζηαποστόλου

Η Κυβέρνηση αναμένει ότι την 1η Ιανουαρίου του 2015 θα φτάσει στην Κύπρο το φυσικό αέριο υπό τη μορφή της ενδιάμεσης λύσης για... σκοπούς παραγωγής ηλεκρικού, μέχρι την έλευση του φυσικού αερίου από την Κυριακή ΑΟΖ.

Αυτό ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης ενώπιον των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου. Κατά την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως από το 2015 θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση που είναι ευνοϊκές οι προσφορές. Αναφορικά με το θέμα της ενδιάμεσης λύσης, ο κ. Συλικιώτης εξήγησε πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η διαδικασία εκδηλώσεις ενδιαφέροντος με τον αριθμό των εταιρειών που επέδειξαν ενδιαφέρον να φτάνει τις 17, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως στις 4 Φεβρουαρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα από τις προτάσεις που έχει ενώπιον της η κυβέρνηση.


Ο υπουργός τόσο κατά την ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου για τα θέματα διαχείρισης υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και στο πλαίσιο δηλώσεων του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, είπε πως και με παραίνεση και τη στήριξη της Επιτροπής Εμπορίου το Υπουργικό Συμβούλιο ανέθεσε στη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ να προωθήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να έρθει στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής φυσικό αέριο το συντομότερο. Ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ προκήρυξαν την εκδήλωση ενδιαφέροντος που τον Οκτώβρη και εκδήλωσαν ενδιαφέρον 17 εταιρείες που μετά από αξιολόγηση η ΔΕΦΑ και ΑΗΚ απέστειλαν στις 4 Ιανουαρίου στις 14 εταιρείες που πληρούσαν τις βασικές προδιαγραφές, τους όρους για να καταθέσουν προσφορά μέχρις τις 4 Φεβρουαρίου.

Είπε ότι τέθηκε ως χρονοδιάγραμμα η 1η Ιανουαρίου 2015 για έλευση του φυσικού αερίου ως ενδιάμεση λύση που θα μειώσει την τιμή της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία πέρα από το όφελος για τα νοικοκυριά θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την οικονομία. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι το 2015 επιλέγηκε και επειδή τέθηκε ως όρος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να αποδεσμεύσει το δάνειο των 130 εκατομμυρίων προς την ΑΗΚ, ποσό το οποίο απαιτείται για τη βελτίωση της υποδομής της Αρχής.

Ερωτηθείς για το κόστος του ρεύματος με την έλευση του φυσικού αερίου, ο υπουργός Εμπορίου είπε πως από τις υπάρχουσες ενδείξεις θα υπάρξουν προσφορές που θα μειώσουν το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής, αλλά, επεσήμανε να μην αναμένουμε τόσο μεγάλη μείωση, όση θα είναι όταν θα έχουμε φυσικό αέριο από τα δικά μας κοιτάσματα.

Ο κ. Συλικιώτης τόνισε επίσης ότι δεν έχει σημασία εάν θα προλάβει η παρούσα διακυβέρνηση να προωθήσει την υπογραφή συμβολαίων, επειδή , εξήγησε η διαδικασία τυγχάνει χειρισμών από τη ΔΕΦΑ και την ΑΗΚ που θα λάβουν τις αποφάσεις.

Σε ό,τι αφορά το κόστος και την τεχνολογία της ενδιάμεσης λύσης, ο υπουργός αφού διευκρίνισε ότι η ΑΗΚ σήμερα εισάγει καύσιμα τα οποία έχουν κόστος πολλές εκατοντάδες εκ. ευρώ, είπε πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η μια τεχνολογία είναι η υγροποιημένη μορφή και να γίνεται αποϋγροποίηση με πλωτά μέσα, με ψηλότερο κόστος και που μπορεί να επιλεγεί ως μεταβατική λύση και η δεύτερη τεχνολογία είναι το συμπιεσμένο που είναι νέα τεχνολογία και ενδείκνυται για μικρές αποστάσεις.

Είπε ακόμα πως είναι γνωστό ότι με το Ισραήλ διερευνήσαμε και διερευνούμε την έλευση φυσικού αερίου. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ μπορεί να μας δώσει φυσικό αέριο σε συμπιεσμένη μόνο μορφή και απομένει να λυθούν τεχνικά προβλήματα για αυτό και ορίστηκε ομάδα υπό τον Σόλωνα Κασίνη που επισκέφθηκε το Ισραήλ και συζήτησε τα θέμα.

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ