2013-01-09 12:15:25
Φωτογραφία για ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΙΚΑΚΙ
Οι ικανότητες του ανθρώπου που επεξεργάστηκε τη λίστα Λαγκάρντ -ή των συνεργατών του- στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη διαχείριση δεδομένων θα προσδιορίσουν τον βαθμό δυσκολίας του εντοπισμού των αλλοιώσεων που αυτή έχει υποστεί κατά τη διάρκεια της διαδρομής της.

Αν ο υπεύθυνος για την αλλοίωση των στοιχείων έχει μόνο βασικές γνώσεις για τους υπολογιστές, ο εντοπισμός του μπορεί να είναι υπόθεση ρουτίνας για το εξειδικευμένο προσωπικό της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ένα πρόσωπο με ειδικές γνώσεις, ωστόσο, θα μπορούσε να βάλει πολύ δύσκολα προβλήματα σε αυτούς που θα κληθούν να αποκαλύψουν το πότε και από ποιον έχουν γίνει οι αλλαγές.

Όπως εξηγούν επαγγελματίες στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και σύμφωνα με την εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», οι πληροφορίες που χρειάζονται οι Αρχές βρίσκονται στα metadata που περιέχονται σε όλα τα CD και τα στικάκια που χρησιμοποιούνται από όλους τους πολίτες. Τα metadata δεν είναι τίποτα άλλο από «πληροφορίες για τις πληροφορίες» που περιέχονται σε έναν ψηφιακό δίσκο ή ένα USB.


Ακόμα και ένας χρήστης υπολογιστών με ελάχιστες γνώσεις μπορεί να δει την ημερομηνία στην οποία έγινε η πρώτη εγγραφή και η τελευταία τροποποίηση σε ένα ψηφιακό μέσο.

«Από εκεί και μετά υπάρχουν περίπου 25 κρυμμένοι τύποι metadata που μπορούν να δώσουν σημαντικές πληροφορίες. Οι πληροφορίες αυτές ενδέχεται να περιλαμβάνουν τους μοναδικούς σειριακούς αριθμούς κάποιων εξαρτημάτων του υπολογιστή, έως και το όνομα του ανθρώπου που έχει χρησιμοποιήσει το πρόγραμμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν λόγο να δώσουν ψεύτικο όνομα όταν εγκαθιστούν ένα πρόγραμμα, οπότε τα πραγματικά τους στοιχεία μπορούν να αποκαλυφθούν σε όσους ξέρουν πού να ψάξουν». Το ερώτημα είναι κατά πόσον μπορεί να παρέμβει κάποιος για να αλλοιώσει τα metadata και να καλύψει τα ίχνη του. Η απάντηση είναι ότι τα κατάλληλα εργαλεία υπάρχουν, αρκεί να ξέρει κάποιος να τα χρησιμοποιήσει σωστά.

«Σε ένα CD, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει μια διαδικασία που λέγεται Image κατά την οποία αυτό ουσιαστικά ''φωτογραφίζεται'' σε ένα άλλο CD διατηρώντας όλα τα αρχικά metadata εκτός από την ημερομηνία. Αυτή την ''πειράζει'' απλά αλλάζοντας ημερομηνία στον υπολογιστή του». Αντίστοιχα μπορούν να πειραχτούν και τα metadata ενός USB. Ένας άνθρωπος με γνώσεις μπορεί να το επεξεργαστεί στον υπολογιστή του, αφού προηγουμένως έχει αλλάξει την ημερομηνία και όποιον άλλον τύπο metadata επιθυμεί.

Αν από τα metadata δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες απαντήσεις αλλά υπάρχει η υποψία ότι το περιεχόμενο ενός CD ή ενός USB έχει αλλοιωθεί, μπορεί να ξεκινήσει η επόμενη διαδικασία που είναι η ανάκτηση των δεδομένων. Οι ειδικοί λένε ότι ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται άμεσα από τον τρόπο με τον οποίο έχει γίνει η διαγραφή τους και επισημαίνουν ότι υπάρχουν προγράμματα για την ανάκτηση στοιχείων.

«Αν τα στοιχεία έχουν σβηστεί με ένα απλό ''delete'', η ανάκτησή τους είναι σχετικά απλή για έναν επαγγελματία. Υπάρχουν όμως και κάποια άλλα προγράμματα που αν χρησιμοποιηθούν δυσκολεύουν πολύ ή αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκτησης των δεδομένων. Είναι πολύ καλά όπλα γι' αυτούς που δεν θέλουν να αφήσουν ηλεκτρονικά ίχνη. Σε αυτή την περίπτωση το έργο των διωκτικών αρχών είναι πολύ δύσκολο».

Με ποιον τρόπο «ξεκλειδώνουν» οι πληροφορίες

1 Τα metadata -οι πληροφορίες για τις πληροφορίες- που περιέχονται στο USB μπορούν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για την επεξεργασία που έχει γίνει στο περιεχόμενό τους. Για έναν απλό χρήστη είναι ορατή η ημερομηνία δημιουργίας και η ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης του αρχείου. Ο ειδικός μπορεί να αποκαλύψει περίπου 25 διαφορετικά σετ πληροφοριών που ενδέχεται να οδηγήσουν στον εντοπισμό της ταυτότητας του ανθρώπου που έκανε τις τροποποιήσεις.

2 Οι ειδικοί των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν στη διάθεσή τους προγράμματα που τους επιτρέπουν να ανακτήσουν το περιεχόμενο που έχει διαγραφεί από ένα USB ή ένα CD.

3 «Όπλα» των ανθρώπων που θέλουν να δυσκολέψουν το έργο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι η αλλοίωση των metadata αλλά και τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια διαγραφής δεδομένων και κάνουν από δύσκολη έως αδύνατη την ανάκτησή τους.

''ΕΘΝΟΣ''

Σ.Σ.

Ελπίζουμε τα ''τσακάλια'' της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και να μας δώσουν αποτελέσματα  
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ