2013-01-09 12:09:21
Φωτογραφία για Αντι-υπερτασικά φάρμακα εναντίον άνοιας,
Οι β-αναστολείς φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η σύνδεση

Θεοδώρα Τσώλη

Η λήψη β-αναστολέων φαίνεται να προφυλάσσει από τις βλάβες του εγκεφάλου που συνδέονται με τη νόσο,

Λονδίνο

Κοινά φάρμακα για την αρτηριακή πίεση που λαμβάνονται από εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ο λόγος για τους β-αναστολείς οι οποίοι μελετήθηκαν στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής σε 774 άνδρες, εκ των οποίων οι 610 λάμβαναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που αποτελεί γνωστή αιτία άνοιας. Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Λιγότερα σημάδια άνοιας στον εγκέφαλο

Όπως φάνηκε οι άνδρες που λάμβαναν β-αναστολείς είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλο οι οποίες μαρτυρούν άνοια.


Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση κινδυνεύουν από πλήθος προβλημάτων όπως οι καρδιοπάθειες, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η αγγειακή άνοια. Η υπέρταση σχετίζεται με άνοια καθώς λόγω της υψηλής αρτηριακής πίεσης καταστρέφονται τα μικρά αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Η αγγειακή άνοια αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Χαβάης αφορούσε 774 άνδρες αμερικανο-ιαπωνικής καταγωγής και έδειξε ότι η λήψη οποιουδήποτε τύπου φαρμάκου για την υψηλή αρτηριακή πίεση συνδεόταν με καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη μη λήψη φαρμάκου σε ό,τι αφορούσε τα σημάδια άνοιας στον εγκέφαλο – συρρίκνωση του εγκεφάλου καθώς και βλάβες σε μικρές περιοχές του εγκεφαλικού ιστού εξαιτίας κακής τροφοδοσίας με αίμα - όπως έδειξε η μετά θάνατον εξέταση των εθελοντών.

Σαφής υπεροχή των β-αναστολέων

Ωστόσο οι άνδρες που είχαν λάβει β-αναστολείς ως μοναδική θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση εμφάνιζαν και τις λιγότερες βλάβες στον εγκέφαλο σε σύγκριση τόσο με εκείνους που δεν είχαν λάβει αντι-υπερτασική θεραπεία όσο και με όσους είχαν λάβει άλλα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ο δρ Λον Γουάιτ που ήταν εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης ανέφερε ότι «καθώς ο αριθμός των ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού είναι άκρως σημαντικό να εντοπίσουμε παράγοντες που μπορούν να καθυστερήσουν ή και να προλάβουν τη νόσο. Τα νέα ευρήματα μας ενθουσιάζουν, κυρίως επειδή οι β-αναστολείς αποτελούν κοινή θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση».

Επιφυλακτικότητα

Σχολιάζοντας πάντως τα νέα ευρήματα άλλοι ειδικοί τόνισαν πως παρότι είναι υποσχόμενα, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να συστήσουμε τη λήψη β-αναστολέων για την άνοια. Σύμφωνα με τον δρα Σάιμον Ρίντλεϊ, διευθυντή ερευνών στο Ιδρυμα Alzheimer Research UK τα αποτελέσματα των ειδικών από τη Χαβάη είναι πρώιμα και απαιτούνται τώρα μεγαλύτερες μελέτες τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες με διαφορετική καταγωγή προκειμένου να αποκαλυφθούν πέρα από κάθε αμφιβολία τα οφέλη των β-αναστολέων ενάντια στην άνοια.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ