2013-01-10 00:56:04
Φωτογραφία για Σήμα κινδύνου από τους Βρετανούς επιχειρηματίες
Οι επικεφαλής μεγάλων βρετανικών επιχειρηματικών ομίλων κάλεσαν σήμερα τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να μην θέσει... «σε κίνδυνο» τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ εξαιτίας των πιθανών αρνητικών συνεπειών που θα είχε κάτι τέτοιο στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

«Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην καλέσουμε σε μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμμετοχής μας στην ΕΕ, η οποία σχεδόν σίγουρα θα απορριπτόταν», γράφουν αυτά τα μεγάλα αφεντικά, μεταξύ των οποίων ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής του ομίλου Virgin, σε επιστολή που δημοσιεύεται από τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

«Το να καλέσουμε σε μια τέτοια αλλαγή υπ' αυτές τις συνθήκες θα ισοδυναμούσε με το να διακινδυνεύσουμε τη συμμετοχή μας στην ΕΕ και να δημιουργήσουμε μια αβεβαιότητα ζημιογόνα για τις βρετανικές επιχειρήσεις, πράγματα που είναι τα τελευταία που ο πρωθυπουργός επιθυμεί να κάνει», προσθέτουν.


«Η ΕΕ παραμένει ο προορισμός των μισών εξαγωγών μας και είναι η πιο ισχυρή ζώνη ανταλλαγών στον κόσμο», υπογραμμίζουν.

Οι επιχειρηματίες αυτοί παραδέχονται ωστόσο πως «έχουμε επειγόντως ανάγκη από περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, ιδιαίτερα της κατευθυντήριας οδηγίας για το χρόνο εργασίας, του ξεπερασμένου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και της ενιαίας αγοράς στις υπηρεσίες όπως ο ψηφιακός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες και η ενέργεια».

«Έχουμε ανάγκη μια Ευρώπη ισχυρή και μεταρρυθμισμένη στην καρδιά της οποίας να βρίσκεται η Βρετανία», καταλήγουν.

Εκτός από τον Μπράνσον, την επιστολή αυτή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Μάρτιν Σόρελ, γενικός διευθυντής του διαφημιστικού ομίλου WPP, Ρότζερ Καρ, πρόεδρος της οργάνωσης των εργοδοτών CBI, Κρις Γκίμπσον-Σμιθ, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου (London Stock Exchange) και Γιαν ντι Πλεσί, πρόεδρος του αγγλο-αυστραλιανού μεταλλευτικού ομίλου Rio Tinto.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος στα μέσα Ιανουαρίου πρόκειται να εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα την Ευρώπη, επιβεβαίωσε την Κυριακή πως επιθυμεί μια «ευρεία διαπραγμάτευση» των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ και υποσχέθηκε ότι οι συντηρητικοί θα προτείνουν στους ψηφοφόρους το 2015 μια «αληθινή επιλογή» για την Ευρώπη στο πρόγραμμά τους.

Πάντως ο πρωθυπουργός δεν διευκρίνισε αν θα πρόκειται για δημοψήφισμα για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, όπως ζητούν οι ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του. Ο Κάμερον δήλωσε ωστόσο πως δεν είναι προς το οικονομικό συμφέρον της Βρετανίας να βγει από την ΕΕ, στην οποία ανήκει από το 1973.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ