2013-01-10 11:37:03
Φωτογραφία για Μείωση επιτοκίων στους επόμενους μήνες αναμένουν από ΕΚΤ οι αγορές
Με τρεις μειώσεις επιτοκίων και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΤΜ) στη φαρέτρα του, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καλείται σήμερα να δώσει το... στίγμα της πιστωτικής πολιτικής του ιδρύματος για τη νέα χρονιά στη δοκιμαζόμενη Γηραιά Ήπειρο. Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους δεν προβλέπονται εκπλήξεις. Ωστόσο πολλοί παράγοντες των αγορών θεωρούν ότι τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Σε αυτό το κλίμα το ευρώ σταθεροποιήθηκε στα 1,3080 δολάρια χθες.

Έντονο ενδιαφέρον εκδηλώνεται σήμερα για τις δημοπρασίες ιταλικών και ισπανικών ομολόγων, στις οποίες θα δοκιμασθούν οι διαθέσεις των αγορών για το χρέος των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης. Ειδικά για τη Μαδρίτη, οι αντιδράσεις θα μπορούσαν να ερμηνευθούν και ως «βαρόμετρο» για την οικονομική βοήθεια την οποία θα αναζητήσει η ιβηρική οικονομία εντός του έτους.

Ο Μάριο Ντράγκι, από την ημέρα της διαδοχής του Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ, οδήγησε το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά στο 0,75% και παρείχε φθηνό δανεισμό στα πιστωτικά ιδρύματα, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών στο ευρώ
. Σήμερα μπορεί να αξιοποιήσει το Outright Monetary Transcations (Ανοιχτές Νομισματικές Συναλλαγές) για να ανακουφίσει υπερχρεωμένες οικονομίες. Το πρόγραμμα παρέχει στην ΕΚΤ τη δυνατότητα να αγοράζει, χωρίς ποσοτικό περιορισμό, κρατικά ομόλογα με ορίζοντα ωρίμασης από 1 έως και 3 έτη.

Η απόφαση για το OTM υπήρξε καθαρή νίκη του Ιταλού τραπεζίτη. Ως επικεφαλής της ΕΚΤ κατάφερε να επιτύχει μία συντριπτική και αντιγερμανική πλειοψηφία (22 - 1) στο δ.σ. της κεντρικής τράπεζας.

Η πολιτική του συνεχίζει να συγκεντρώνει τα... πυρά της Γερμανίας λόγω φόβων πληθωριστικών πιέσεων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Παρ' όλα αυτά, ο Μάριο Ντράγκι διαθέτει έναν θερμό συνομιλητή και υποστηρικτή των θέσεών του στο πρόσωπο του Γερμανού κορυφαίου συμβούλου του, Κριστιάν Τίνμαν, τον οποίο συναντά καθημερινά στον 35ο όροφο του Εurotower, στη Φρανκφούρτη.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι αγορές γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από τη Fed θα λήξει στα τέλη του 2013. Έτσι προκύπτει από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Νομισματικής της Επιτροπής (FOMC). Όπως τονίζεται, στη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC έγινε αντιληπτή η αίσθηση ότι οι τραπεζίτες τάσσονται υπέρ της ολοκλήρωσης –το αργότερο έως το τέλος του έτους– του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων που εφαρμόζει η Fed. Οι αξιωματούχοι του πιστωτικού ιδρύματος εκτιμούν ότι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων αποδίδει καρπούς.
express.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ