2013-01-10 13:18:41
Φωτογραφία για Κουρδικό: Διαπραγματεύσεις και δολοφονίες Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα
Η μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον του Κουρδικού Ζητήματος και το πολιτικό μέλλον της Τουρκίας προβληματίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την τουρκική κοινωνία. Η τουρκική κυβέρνηση επιχειρεί να εκπέμψει αισιόδοξα μηνύματα.Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης ενημερώνουν την τουρκική κοινωνία ότι έχουν ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και στον φυλακισμένο ηγέτη του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος, ΑμντουλλάχΟτζαλάν. Την ίδια στιγμή, θάνατοι Τούρκων στρατιωτών, Κούρδων ανταρτών στα νοτιοανατολικά εδάφη της Τουρκίας καθώς και μια δολοφονία Κούρδων ακτιβιστριών στο Παρίσι συγκλονίζουν την κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά, κουρδικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, τα ξημερώματα της Πέμπτης, τρεις ηγετικές προσωπικότητες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δολοφονήθηκαν στο Παρίσι. Πρόκειται για το ιδρυτικό στέλεχος του κινήματος, ΣακινέΤζανσίζ και άλλες δυο ακτιβίστριες. Η δολοφονία των τριών γυναικών έλαβε γύρω στις 01.00 στο Γραφείο Πληροφοριών του Κουρδιστάν, το οποίο εδρεύει στο Παρίσι. Άγνωστοι δράστες εισέβαλλαν στο γραφείο και δολοφόνησαν τις τρεις γυναίκες εν ψυχρώ.


Η δολοφονία των τριών ακτιβιστριών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην κουρδική κοινωνία και βρίσκει αντίκτυπο στα σημερινά πρωτοσέλιδα των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η συγκεκριμένη δολοφονία ήρθε στο προσκήνιο την στιγμή που η τουρκική πλευρά δίνει στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες, οι οποίες αφορούν τον νέο κύκλο συνομιλιών ανάμεσα στο τουρκικό κράτος και στον κ. Οτζαλάν. Χθες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «ΓιενίΣαφάκ» διέρρευσε την πληροφορία ότι ο κ. Οτζαλάν έχει συμφωνήσει με την ΜΙΤ για την απόσυρση του αιτήματος περί αυτονόμησης των Κούρδων της Τουρκίας. Μέχρι στιγμής, οι κύκλοι του αυτονομιστικού κινήματος δεν έχουν επιβεβαιώσει την συγκεκριμένη πληροφορία.

Χθες το βράδυ, ο κουρδικής καταγωγής βουλευτής Αχμέτ Τουρκ, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκε τον κ. Οτζαλάν, εμφανίστηκε σε τουρκικά και κουρδικά μέσα και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με τις νέες συνομιλίες ανάμεσα στην ΜΙΤ και στον κ. Οτζαλάν. Ο κ. Τουρκ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δεν έδωσε στην δημοσιότητα τις λεπτομέρειες των συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cyτο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα συμμερίζεται την επιφυλακτικότητα του κ. Τουρκ και διευκρινίζει ότι η πρόοδος στις συνομιλίες εξαρτάται από τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Πολλοί είναι οι αντάρτες, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο νέος κύκλος των συνομιλιών είναι ένα νέο «τέχνασμα» της τουρκικής κυβέρνησης εν όψει των κρίσιμων τοπικών και προεδρικών εκλογών.

Εν τω μεταξύ, στην νοτιοανατολική Τουρκία συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο αυτονομιστικό κίνημα. Οι Κούρδοι αντάρτες ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες ώρες έχουν δολοφονηθεί πάνω από 30 Τούρκοι στρατιώτες, μια πληροφορία η οποία δεν επιβεβαιώνεται από το τουρκικό κράτος.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ