2013-01-11 08:46:07
Φωτογραφία για Κύπρος: Στο 150% του ΑΕΠ θα φθάσει το δημόσιο χρέος έως το 2014
Έπειτα από νέα έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου που κάνει λόγο για άλμα στο 150% του ΑΕΠ του δημόσιου χρέους έως το 2014, επικρατεί ανησυχία σε όλους του κύκλους.

Τα στοιχεία αυτά δόθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους πρέσβεις των χωρών της ευρωζώνης, ωστόσο, το επιτελείο προβλέπει ότι τα επόμενα χρόνια το ποσοστό θα ακολουθήσει πτωτική πορεία για να βρεθεί στα επίπεδα του 100% μέχρι το 2020 επίπεδα που θεωρούνται βιώσιμα.

Οι επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου ανέρχονται περίπου σε 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ο διευθυντής Οικονομικών Ερευνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους ανέφερε ότι οι εγχώριες τράπεζες διακρατούν το 48% του δημόσιου χρέους, οι εγχώριοι ασφαλιστικοί οργανισμοί και ταμεία προνοίας διακρατούν το 4%, άλλοι εγχώριοι επενδυτές κατέχουν το 3%, ενώ ξένοι επενδυτές και πιστωτές διακρατούν το 45% του κυπριακού δημόσιου χρέους.


Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες και στις προϋποθέσεις για να καταστεί το χρέος διαχειρίσιμο, ο Χαραλάμπους επισήμανε ότι αυτοί είναι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), το να υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα, να συμφωνηθεί η επιμήκυνση της λήξης του ρωσικού δανείου των 2,5 δισεκ. ευρώ κατά πέντε έτη, να ιδιωτικοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου και να εξασφαλιστούν περαιτέρω έσοδα ύψους 1 δισεκ. ευρώ, να διατεθεί ξανά σε ιδιώτες επενδυτές το ποσοστό της κυβέρνησης στον τραπεζικό τομέα εκτιμώμενης αξίας 2 δισ. ευρώ και να εξασφαλιστούν έσοδα από τόκους από υβριδικά εργαλεία .

Εξάλλου, ο Γιόρκγ Ασμουσεν, σημαίνων στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι θα καταστεί δυνατό να συμφωνηθεί ένα πλήρες πρόγραμμα κρατικού δανεισμού ανάμεσα στην Κύπρο και τους διεθνείς πιστωτές.

«Πιστεύω ότι πρέπει να επιτύχουμε μια ταχεία αποπεράτωση των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο. Περιμένουμε ακόμη τα αποτελέσματα του ελέγχου για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, τα οποία αναμένεται να γίνουν γνωστά στα μέσα Ιανουαρίου. Κατόπιν το Eurogroup την 21η Ιανουαρίου μπορεί να κάνει μια πρώτη συζήτηση» για το πρόγραμμα, είπε ο Άσμουσεν κατά την διάρκεια μιας συζήτησης.

defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ