2013-01-11 09:09:41
Φωτογραφία για Τι φέρνει ο Λού;
Νέα δεδομένα φέρνει στο μέτωπο της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ η αντικατάσταση του Τίμοθι Γκάιτνερ με τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζακ Λου, στο αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, την ώρα που η Αμερική συνεχίζει τις επίπονες προσπάθειες για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.

Ο διορισμός του κ.Λου στο υπουργείο Οικονομικών, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες από τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, πιστεύεται ότι θα τερματίσει την περίοδο των ασυνήθιστα ισχυρών δεσμών ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης και στη Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία ενδεχομένως να βρεθεί με μεγαλύτερη επιρροή στο χρηματοπιστωτικό ρυθμιστικό πλαίσιο και περισσότερο προστατευμένη από τις κριτικές, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο κ.Γκάιτνερ συνεργάστηκε στενά με το διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, στην αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αρχικά ως επικεφαλής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης και εν συνεχείας ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Τώρα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χάσει έναν ισχυρό σύμμαχο ο οποίος την προστάτευσε από τις προσπάθειες τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών Γερουσιαστών να τιθασεύουν τη δύναμή της.


Ο 57χρονος κ.Λου, ο οποίος στερείται της εμπειρίας του κ.Γκάιτνερ στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και στο διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο, αφήνει ανοικτή την πόρτα και σε άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης, αλλά και της Fed, να αποκτήσουν μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτό τον τομέα.

Επίσης, ο διορισμός του νέου υπουργού Οικονομικών σηματοδοτεί και αλλαγή στις οικονομικές προτεραιότητες του Μπαράκ Ομπάμα, από την προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης και μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος η προσοχή μετατοπίζεται στη συνεργασία με το Κογκρέσο για τη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που επί τέσσερα συναπτά έτη ξεπερνά το 1 τρισ. δολάρια.

Ο διορισμός του κ.Λου θα πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία και ήδη ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί στο σώμα αυτό έχουν δείξει ότι είναι έτοιμοι για μία αντιπαράθεση με την κυβέρνηση στο θέμα του προϋπολογισμού και της αύξησης του ανώτατου ορίου του χρέους.

Ορισμένοι θεωρούν αρνητική την επιλογή του κ.Λου για τις «ψευδείς» δηλώσεις του στο Κογκρέσο ότι ο προϋπολογισμός του κ.Ομπάμα δεν πρόκειται να επιβαρύνει το εθνικό χρέος. Και όλα αυτά, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες κατά 2 τρισ. δολάρια στο χώρο της υγείας κατά την προσεχή δεκαετία.

Ανοδος 2,5% των πωλήσεων

Κατά 2,5% αυξήθηκαν οι πωλήσεις λιανικής στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των εορτών του 2012, σύμφωνα με την εταιρεία ShopperTrak, σε μία τελευταία ένδειξη ότι οι όμιλοι λιανικής γνώρισαν μία σταθερή, αν και όχι λαμπρή περίοδο.

Επίσης, οι διαδικτυακές αγορές μέσω «έξυπνων» συσκευών κινητής τηλεφωνίας κατέγραψαν κατακόρυφη άνοδο στις ΗΠΑ το 2012, σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη cnet.com.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ