2013-01-11 11:00:12
Φωτογραφία για Νέα BMW Z4: Ένα roadster με άποψη και σπορ αίσθηση
O συνδυασμός κλασικών αναλογιών και προηγμένης τεχνολογίας προσδιορίζει το μοναδικό χαρακτήρα της BMW Z4. Τώρα μία ανανεωμένη έκδοση του Roadster πρόκειται να κυκλοφορήσει με περισσότερες προτάσεις κινητήρων και καινοτόμου εξοπλισμού. Η νέα BMW Z4 αντιπροσωπεύει μία διαχρονικά καταξιωμένη και γοητευτική, σύγχρονη ερμηνεία της παραδοσιακής φιλοσοφίας roadster. Νέα εξωτερικά χαρακτηριστικά, λεπτομερείς βελτιώσεις εσωτερικού, νέο πακέτο Design Pure Traction, νέο entry μοντέλο sDrive18i και οι τελευταίες προσθήκες στις λειτουργίες BMW ConnectedDrive σηματοδοτούν μία νότα ανανέωσης και χαρίζουν στο Roadster της BMW μεγαλύτερη γοητεία και ατομικότητα.

Η νέα BMW Z4 εμφανίζεται στο προσκήνιο 25 χρόνια μετά τη θρυλική BMW Z1. Αυτό το Roadster έκλεψε την παράσταση όταν αποκαλύφθηκε στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου (ΙΑΑ) της Φρανκφούρτης το 1987, όχι μόνο λόγω της επαναστατικής φιλοσοφίας των θυρών του, αλλά και χάρη στην ευέλικτη και απόλυτα ελεγχόμενη συμπεριφορά του
. Με τη BMW Z1 ξεκίνησε το τελευταίο κεφάλαιο στην ιστορία των Roadster της BMW: μία επιτυχημένη παράδοση που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, με εκπληκτικά μοντέλα όπως η BMW 328 (νικήτρια του 1940 Mille Miglia) και η BMW 507 το 1955. Η BMW Z3 και η BMW Z8 ξύπνησαν νέο κύμα ενθουσιασμού για το κλασικό, ανοιχτό διθέσιο της δεκαετίας του 1990. Επίσης, προετοίμασαν το δρόμο για την πρώτη γενιά της BMW Z4 και του διαδόχου της: του πρώτου Roadster της φίρμας με ανοιχτή σκληρή οροφή.

Σχεδίαση: κλασικές αναλογίες με σύγχρονες πινελιές.

Η επιτυχία των σύγχρονων Roadster της BMW έχει τις ρίζες της στην πιστή αναπαραγωγή ενός πρωτοτύπου, μιας διαδικασίας που αποτυπώθηκε στα σχεδιαστικά και οδηγικά χαρακτηριστικά κάθε αυτοκινήτου και είναι αναγνωρίσιμη στη νέα BMW Z4. Το μακρύ καπό, το μεγάλο μεταξόνιο, η χαμηλή μεσαία γραμμή και το κομψό πίσω τμήμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμφάνισής της, συγκρινόμενη με τον ανταγωνισμό. Τα χαμηλά τοποθετημένα καθίσματα μπροστά από τον πίσω άξονα χαρίζουν σε οδηγό και συνοδηγό μία ιδιαίτερα έντονη αίσθηση των διαμηκών και πλευρικών δυνάμεων που επενεργούν στους πίσω τροχούς. Ο οδηγός νιώθει ‘ένα’ με το αυτοκίνητο και μπορεί να ελέγχει την ποσότητα ισχύος που μεταφέρεται στον πίσω άξονα με ευαισθησία και ακρίβεια. Αυτό σημαίνει αίσθηση roadster σε στυλ BMW.

Το hardtop εντάσσεται οπτικά στο σχήμα του αυτοκινήτου. Κλείνοντας, σφραγίζει μία αεροδυναμική οροφή, ενώ οι μεγάλες επιφάνειες των παραθύρων βελτιστοποιούν τη σφαιρική ορατότητα και την αίσθηση χώρου μέσα στο αυτοκίνητο. Όταν η οροφή είναι ανοιχτή τα δύο στοιχεία της τοποθετούνται το ένα πάνω από το άλλο, σε ένα συμπαγές σχήμα, στο πίσω τμήμα του Roadster. Οι κολόνες Α – βαμμένες σε διακριτικό μαύρο – τονίζουν τη χαμηλωμένη σιλουέτα της νέας BMW Z4, κυρίως όταν η οροφή είναι ανοιχτή. Το προαιρετικό hardtop της BMW Individual– που διατίθεται σε δύο αντίθετες αποχρώσεις, μη μεταλλική Black και μεταλλική Titanium Silver– είναι εντυπωσιακό με την οροφή κλειστή. Το hardtop ανοίγει αυτόματα μέσω μπουτόν, ενώ το αυτοκίνητο κινείται με ταχύτητα μέχρι 40 km/h, και η όλη διαδικασία διαρκεί 19 δευτερόλεπτα.

Οι χαρακτηριστικοί, διπλοί στρογγυλοί προβολείς συνδυάζονται με τη φαρδιά μάσκα BMW διαμορφώνοντας τη γνώριμη εμφάνιση του roadster. Οι στάνταρ προβολείς bi-xenon της νέας BMW Z4 έχουν πολύ λεπτή σχεδίαση και εκτείνονται μέχρι τους θόλους των εμπρός τροχών. Πλαισιώνονται από δακτυλίους LED που λειτουργούν σαν φώτα ημέρας σε στυλ BMW. Οι πηγές φωτός υιοθετούν εντυπωσιακή, τρισδιάστατη σχεδίαση που τονίζει την περίπλοκη τεχνολογία των προβολέων. Στην κορυφή των προβολέων – σαν φρύδια, το παρών δίνουν λυχνίες LED με μεταλλικά ένθετα που φέρουν το έμβλημα BMW. Τα χρωμιωμένα πλαίσια των ενσωματωμένων φλας προβάλλουν τον προηγμένο χαρακτήρα των φωτιστικών σωμάτων. Επιπλέον, το νέο, κωνικό πλαίσιο των πλαϊνών φλας προσδίδει μια δυναμική μετάβαση στα εμπρός πλαϊνά τμήματα του αυτοκινήτου.

Εντυπωσιακές πινελιές: νέες αποχρώσεις, πακέτο εξοπλισμού Design Pure Traction , πρόσθετες ζάντες αλουμινίου και πακέτο M Sport .

Συνολικά 11 εξωτερικές αποχρώσεις διατίθενται για τη νέα BMW Z4, ανάμεσα στις οποίες οι μεταλλικές Mineral Grey, Glacier Silver και Valencia Orange, που παραγγέλνονται με το προαιρετικό Design Pure Traction. Το νέο πακέτο εξοπλισμού χαρίζει στο Roadster μία έντονη αίσθηση ζωντάνιας. Στο εσωτερικό, για παράδειγμα, βλέπουμε μία ζωηρή χρωματική αντίθεση μαύρου -πορτοκαλί. Η αποκλειστική επένδυση θυρών Alcantara, όπως το κάτω τμήμα του ταμπλό, έχει πορτοκαλί απόχρωση.

Τα μαύρα δερμάτινα καθίσματα έχουν αντίθετη ραφή σε Valencia Orange και μία διακοσμητική ρίγα στο κεντρικό τμήμα των πλατών και των μαξιλαριών. Αυτή η ρίγα είναι επίσης πορτοκαλί και πλαισιώνεται από δύο λεπτές λευκές γραμμές. Οι επενδύσεις θυρών και το κάτω τμήμα του ταμπλό παραγγέλνεται σε μαύρο προαιρετικά. Ένα ακόμα αποκλειστικό στοιχείο του Design Pure Traction είναι η διακοσμητική ρίγα με μεταλλική ύφανση που συνδυάζεται με άλλα διακοσμητικά στοιχεία σε γυαλιστερό μαύρο στις λαβές ανοίγματος θυρών και στον επιλογέα ταχυτήτων. Το νέο πακέτο εξοπλισμού αντικαθιστά το προηγούμενο Design Pure Impulse και διατίθεται επίσης σε συνδυασμό με άλλες εξωτερικές αποχρώσεις προαιρετικά.

Νέες προσθήκες στον στάνταρ εξοπλισμό εσωτερικού περιλαμβάνουν γυαλιστερά μαύρα πλαίσια στους κεντρικούς αεραγωγούς και στην αναδιπλούμενη Οθόνη Ελέγχου (Control Display) του συστήματος iDrive, που εντάσσεται στο προαιρετικό σύστημα πλοήγησης Professional. Αλλού, το αποκλειστικό ξύλο Fineline Anthracite έχει προστεθεί στη γκάμα διακοσμητικών λωρίδων εσωτερικού που διατίθενται προαιρετικά για τη νέα BMW Z4. Τα μοντέλα BMW Z4 sDrive28i, BMW Z4 sDrive35i και BMW Z4 sDrive35is φέρουν δερμάτινη ταπετσαρία Kansas, που διατίθεται προαιρετικά για τα δύο άλλα μοντέλα.

Νέες εκδόσεις έχουν προστεθεί στη γκάμα προαιρετικών ζαντών αλουμινίου, όπως οι 17άρες και 18άρες ζάντες σχεδίασης V, που συνδυάζονται με ανάμικτα ελαστικά.

Το Roadster, σαν ένα εργαλείο με συναρπαστικό χαρακτήρα για τον οδηγό, αναδεικνύεται από το προαιρετικό M Sport, που περιλαμβάνει ανάρτηση M Sport, 18άρες αλουμινένιες ζάντες M και αεροδυναμικό πακέτο M με μεγάλους αεραγωγούς στο εμπρός σπόιλερ και ένθετο πίσω προφυλακτήρα σε μεταλλική απόχρωση Anthracite. Έξτρα σπορ νότες στο εσωτερικό είναι τα σπορ καθίσματα, ένα δερμάτινο τιμόνι Μ, υποπόδιο οδηγού Μ, διακοσμητικά μαρσπιέ Μ και ανθρακί επένδυση οροφής.

Η διακοσμητική λωρίδα σε Aluminium Carbon, ο δερμάτινος λεβιές M και τα γκρι όργανα στο ταμπλό είναι κάποιες τελικές πινελιές. Η νέα BMW Z4 sDrive35is διατίθεται στάνταρ με ειδική έκδοση του πακέτου M Sport.

Κινητήρες: τεχνολογία BMW TwinPower Turbo σε πέντε επίπεδα ισχύος.

Η BMW Z4 θα διατίθεται με μεγαλύτερη γκάμα βενζινοκινητήρων σε πέντε επίπεδα ισχύος από το λανσάρισμα και οι πελάτες θα μπορούν να επιλέξουν από τρεις τετρακύλινδρες και δύο εξακύλινδρες μονάδες. Το σημαντικότερο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η τεχνολογία BMW TwinPower Turbo, που διασφαλίζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ οδηγικής απόλαυσης και κατανάλωσης καυσίμου σε όλο το εύρος της γκάμας. Όλες οι εκδόσεις της νέας BMW Z4 ήδη πληρούν – στάνταρ – τις προδιαγραφές ρύπων EU6 που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το 2014.

Η BMW Z4 sDrive18i γίνεται το νέο entry μοντέλο. Αντλεί ισχύ από ένα νέο δίλιτρο κινητήρα τεχνολογίας BMW TwinPower Turbo που αποδίδει τη μέγιστη ισχύ των 115 kW/156 hp στις 5.000 rpm. Η νέα έκδοση της τετρακύλινδρης μονάδας αποδίδει μέγιστη ροπή 240 Nm μεταξύ 1.250 και 4.400 rpm. Η BMW Z4 sDrive18i εφοδιάζεται στάνταρ με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο, αλλά προαιρετικά διατίθεται και σπορ οκτατάχυτο. Το νέο μοντέλο επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 7,9 δευτερόλεπτα (αυτόματο: 8,1 δευτερόλεπτα) μέχρι την τελική ταχύτητα των 221 km/h (220 km/h). Η μέση κατανάλωση της BMW Z4 sDrive18i στον Ευρωπαϊκό κύκλο δοκιμών είναι 6,8 lit. / 100 km με μηχανικό και αυτόματο κιβώτιο. Οι εκπομπές CO2 είναι 159 g / km.

Το τεχνολογικό πακέτο BMW TwinPower Turbo για τη νέα BMW Z4 sDrive18i περιλαμβάνει υπερσυμπιεστή twin-scroll, High Precision Direct Petrol Injection, πλήρως μεταβλητό έλεγχο βαλβίδων VALVETRONIC και συνεχώς μεταβαλλόμενο χρονισμό εκκεντροφόρων Double-Vanos. Αντίστοιχη έκδοση αυτού του τεχνολογικού πακέτου χρησιμοποιείται στους κινητήρες – όπως οι δίλιτρες μονάδες – των BMW Z4 sDrive20i και BMW Z4 sDrive28i. Αυτά τα κινητήρια σύνολα παραγγέλνονται επίσης με οκτατάχυτο, σπορ αυτόματο κιβώτιο με paddle στο τιμόνι αντί του στάνταρ εξατάχυτου μηχανικού κιβωτίου. Το βελτιστοποιημένο αυτόματο προσφέρει βελτιωμένη επιτάχυνση 0 - 100 km/h. Οι υπάρχουσες εκδόσεις κινητήρων – sDrive20i, sDrive28i, sDrive35i και sDrive35is – παραμένουν στη γκάμα.

Εκτενής γκάμα εξοπλισμού άνεσης.

Η νέα BMW Z4 προσφέρει την οδηγική απόλαυση που οι πελάτες προσδοκούν από τη μάρκα, ικανοποιώντας την επιθυμία τους για σπορ επιδόσεις και άνεση. Οι οδηγοί μπορούν να επιλέγουν μέσω του στάνταρ διακόπτη Driving Experience Control το κατάλληλο σετάρισμα σύμφωνα με τις υπάρχουσες συνθήκες αλλά και τις προσωπικές τους προτιμήσεις. Τα COMFORT, SPORT και SPORT+ modes επιλέγονται από το σχετικό διακόπτη στην κεντρική κονσόλα. Εκτός από τη ρύθμιση της απόκρισης του κινητήρα και του συστήματος ευστάθειας DSC, τα διαφορετικά προγράμματα διαμορφώνουν επίσης τα χαρακτηριστικά αλλαγών του αυτόματου κιβωτίου, την απόκριση της λειτουργίας Servotronic και τη χαρτογράφηση των ηλεκτρονικά ελεγχόμενων αποσβεστήρων, εάν υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι κάθε οδηγός μπορεί να επιλέξει από σεταρίσματα με απόλυτα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά.

Άλλα στοιχεία στάνταρ εξοπλισμού είναι προβολείς Χenon, air condition, θερμαινόμενο πίσω παρμπρίζ, λειτουργία Soft Close Automatic για το χώρο αποσκευών και ελαστικά run flat με ένδειξη run-flat. Το BMW Business radio – που περιλαμβάνει CD player, AUX-IN και έξι ηχεία – είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις του Roadster, ενώ προαιρετικά προσφέρονται το BMW Professional radio και το Professional hi-fi-system με 14 ηχεία. Με το προαιρετικό σύστημα πλοήγησης Professional προβάλλονται χάρτες υψηλής ανάλυσης – σε τρισδιάστατη απεικόνιση – στο μόνιτορ 8,8 ιντσών του iDrive. Τα δεδομένα πλοήγησης του συστήματος αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο του αυτοκινήτου, χωρητικότητας 12 GB για προσωπικές μουσικές συλλογές.

Επίσης επεκτείνεται για μία ακόμα φορά η γκάμα συστημάτων υποστήριξης οδηγού και υπηρεσιών mobility BMW ConnectedDrive. Η νέα BMW Z4 θα μπορεί να εφοδιάζεται με χαρακτηριστικά όπως αισθητήρας βροχής, Adaptive Headlights και High Beam Assistant. Διατίθεται Cruise control με λειτουργία πέδησης και Park Distance Control με αισθητήρες μπροστά και πίσω. Με το σύστημα πλοήγησης Professional, η επιλογή ConnectedDrive Services επιτρέπει τη χρήση ιντερνετικών πληροφοριών και ψυχαγωγικών υπηρεσιών μέσα στο αυτοκίνητο. Το σύστημα επιτρέπει πρόσβαση στην online θύρα και τις εφαρμογές BMW μέσω Control Display και iDrive Controller. Επίσης η λειτουργία Real Time Traffic Information προειδοποιεί τον οδηγό πώς να αποφύγει την κυκλοφοριακή συμφόρηση με κατάλληλες υποδείξεις σε πραγματικό χρόνο. Οι ιδιοκτήτες Apple iPhone μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές BMW, για παράδειγμα, για τη λήψη ιντερνετικών ραδιοφωνικών σταθμών, απεικόνιση αναρτήσεων Facebook και Twitter στο μόνιτορ και ανάγνωση αυτών. Μεταξύ των λειτουργιών BMW ConnectedDrive που διατίθενται για τη νέα BMW Z4 περιλαμβάνονται οι BMW TeleServices, BMW Remote Services, Concierge Services και Intelligent Emergency Call με αυτόματο εντοπισμό θέσης οχήματος και ανίχνευση σοβαρότητας ατυχήματος.

Το λανσάρισμα της BMW Z4 προγραμματίζεται στην ελληνική αγορά την Άνοιξη του 2013.
autocarnet.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ