2013-01-11 20:59:02
Φωτογραφία για Ο Ολάντ ματαίωσε το σχέδιο Σαρκοζί για ένα «βοναπαρτιστικό» μουσείο
Ήταν μια μεγαλειώδης απόπειρα για την παρουσίαση ενός πανοράματος με την γαλλική ιστορία - ένα μουσείο που θα μιλούσε για βασιλείς και δημοκράτες, για πόλεμο και ειρήνη, για εξεγέρσεις και πολυμάθεια.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, τα σχέδια για τον Οίκο της Ιστορίας της Γαλλίας μπήκαν σιωπηλά στο συρτάρι, καθώς ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μουσείο θα του προκαλούσε μπελάδες.

Η απόφαση είναι ευπρόσδεκτη στους ακαδημαϊκούς κύκλους που επέμεναν από την αρχή ότι η γαλλική ιστορία είναι πολύ διχαστική και σύνθετη για να την παρουσιάσει κάποιος συνολικά. Αλλά εξόργισε κάποιους ιστορικούς που λένε ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία έχουν εθνικά μουσεία, και δεν βλέπουν για ποιό λόγο να μην δημιουργηθεί κάτι ανάλογο στη Γαλλία.

Το σχέδιο είχε προχωρήσει αρκετά προτού το καρατομήσει ο Ολάντ. Είχε βρεθεί η τοποθεσία, στο Μαραί, στο Παρίσι, και γνωστοί διανοούμενοι είχαν διοριστεί στην επιστημονική επιτροπή του μουσείου. Είχαν δαπανηθεί ήδη 7 εκατ. ευρώ και είχε ανοίξει site στο Ιντερνετ.


Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι το συνολικό κόστος των 100 εκατ. ευρώ κρίθηκε υπερβολικό σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Αλλά οι περισσότεροι σχολιαστές λένε ότι οι λόγοι είναι πολιτικοί. Η ιδέα ήταν του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ονειρευόταν να ενώσει τους Γάλλους γύρω από μια κοινή ιδέα για το παρελθόν τους. Ο Σοσιαλιστής Ολάντ φοβήθηκε ότι το μουσείο θα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα, και θα προκαλούσε ατελείωτες διαμάχες γύρω από την ιστορία.

Πώς να δώσεις μια απλή και συνολική ερμηνεία για την γαλλική επανάσταση, για τον Ναπολέοντα, ακόμη και για την γερμανική κατοχή; Ηταν το 1789 ένας βίαιος σπασμός κατά της μοναρχίας, ή η αρχή της σύγχρονης εποχής, η δημιουργία ενός κράτους ισονομίας που έδωσε τα φώτα του στον κόσμο;

Και ο Ναπολέων; Ηταν ο δεσποτικός πολεμικός ηγέτης ή ο οραματιστής που δημιούργησε νόμους οι οποίοι ισχύουν μέχρι σήμερα στη Γαλλία;

Πώς να παρουσιάσεις τους Γάλλους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο; Σαν θαρραλέους της ανίστασης ή σαν δειλούς συνεργάτες των ναζιστών στο Βισί;

Ολα εξαρτώνται από την οπτική γωνία με τα οποία τα βλέπει ο κάθε ιστορικός, μελετητής και ενημερωμένος πολίτης. Το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε αυτή την εποχή, με τη δημοτικότητά του να καταρρέει λόγω κρίσης, ο πρόεδρος Ολάντ είναι να στραφούν συντηρητικοί και προοδευτικοί ο ένας εναντίον του άλλου και όλοι μαζί εναντίον του.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ρεύμα απο υγρές επιφάνειες
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ρεύμα απο "υγρές επιφάνειες"
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ