2013-01-11 21:07:03
Φωτογραφία για Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία
Είκοσι χρόνια μετά την ίδρυση της ανεξάρτητης Τσεχίας, οι πολίτες της καλούνται για πρώτη φορά στην ιστορία της, να... εκλέξουν απευθείας τον πρόεδρο της χώρας μέσα από δύο γύρους προεδρικών εκλογών και από συνολικά εννέα υποψήφιους.

Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών για την ανάδειξη του διαδόχου του μέχρι τώρα προέδρου Βάτσλαβ Κλάους διεξάγεται σήμερα και αύριο, ενώ ο δεύτερος θα ακολουθήσει δύο εβδομάδες αργότερα μεταξύ των δύο επικρατέστερων, καθώς κανείς δεν αναμένεται να συγκεντρώσει την απαραίτητη απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων, προηγείται, με μέσο ποσοστό 25%, ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, ο 68χρονος Μίλος Ζέμαν.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό γύρω στο 20%, εμφανίζεται ο 63χρονος Γιαν Φίσερ, ο οποίος είχε ηγηθεί για ένα χρόνο της μεταβατικής κυβέρνησης (μέσα 2009 έως μέσα του 2010).

Ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών σε δύο εβδομάδες, έχουν οι δύο κομματικοί υποψήφιοι, ο 75χρονος σημερινός υπουργός Εξωτερικών, ιδρυτής και αρχηγός του κόμματος ΤΟΠ 09, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, αριστοκράτης γόνος πριγκιπικής οικογένειας της πρώην Αυστροουγγαρίας, με ποσοστό στις δημοσκοπήσεις 11% και ο 43χρονος Γίζι Ντίνστμπιρ, γιός του εκλιπόντα πέρσι πρώην υπουργού Εξωτερικών, που είναι υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών και φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστό 10,6%.

Τρίτος στις δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 11,4%, εμφανίζεται ο συνθέτης, ζωγράφος και καθηγητής πανεπιστημίου, Βλαντίμιρ Φραντς, γνωστού για το ολόσωμο τατουάζ του.

Ακόμη λιγότερες πιθανότητες για το δεύτερο γύρο έχουν ο άλλος υποψήφιο, ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας Πρέμισλ Ζομπότκα (7,1%), όπως επίσης και οι τρεις υποψήφιες γυναίκες, η αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος «Σουβερένιτα», Γιάνα Μπομποσίκοβα (5,6%), η ευρωβουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, Ζουζάνα Ροίτοβα (4-5%) και η ηθοποιός του θεάτρου και κινηματογράφου Τάνα Φισερόβα (4-5%). Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ