2013-01-12 00:30:00
Φωτογραφία για Πέντε ενδείξεις αντιστροφής του αρνητικού κλίματος
του Σωτήρη Νίκα

Πέντε θετικές ενδείξεις εντόπισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, οι οποίες δίνουν το «πάτημα» για σταδιακή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, απηύθυνε κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στην Ελλάδα και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προκύπτουν από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός, στα σημάδια αντιστροφής του αρνητικού κλίματος για την οικονομία περιλαμβάνονται:

1. Η καλή πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. «Είναι πιθανό το 2013 να είναι το πρώτο έτος, ύστερα από δεκαετίες, που το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μας, έπειτα από τις κατάλληλες προσαρμογές, θα είναι περίπου ισοσκελισμένο», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το πρώτο δεκάμηνο του 2012 σημείωσε πτώση της τάξης περίπου του 83%, στα 2,5 δισ. ευρώ (1,3% το ΑΕΠ), από τα 15 δισ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2011, με προοπτική να διαμορφωθεί τελικά στο 2,5% του ΑΕΠ κατά τον υπουργό, ο οποίος σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν αύξηση των εξαγωγών αγαθών κατά περίπου 13% το 2012 (ανήλθαν στο ύψος ρεκόρ των 24 δισ. ευρώ).


2. Η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες. Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από τον Ιούνιο μέχρι τώρα έχουν επιστρέψει σε 14 ελληνικές τράπεζες 8,3 δισ. ευρώ.

3. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2012, σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης και σε ταμειακή βάση κατεγράφη πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 3,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011. «Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο ετήσιος στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ το 2012 όχι μόνο να επιτευχθεί, αλλά το έλλειμμα να διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι «που ελπίζουμε να επαναλάβουμε και το 2013». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «τα επόμενα 2 χρόνια και με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, θα έχουμε φέρει εις πέρας ένα τιτάνιο έργο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας».

4. Η αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν αποπληρωθεί 693,4 εκατ. ευρώ από το συνολικό ποσό του 1.614,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί από την εκταμίευση της πρώτης δόσης. «Θα επιχειρήσουμε να εξοφλήσουμε το σύνολο των οφειλών προς τους ιδιώτες το πρώτο εξάμηνο του έτους», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας.

5. Η έλευση δανείων για επενδυτικούς σκοπούς. Μέσα στον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η εκταμίευση δανείων συνολικού ύψους 890 εκατ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα. «Για το 2013, αναμένεται να εκταμιευθούν, σύμφωνα με τη ζήτηση που θα υπάρξει από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα 378 εκατ. ευρώ», επισήμανε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά θα λειτουργήσει ένα καινούργιο χρηματοδοτικό εργαλείο (Trade Finance Enhancement Programme for SMEs and Mid-Caps). «Το πρόγραμμα αφορά την παροχή εγγύησης της ΕΤΕπ προς τις ελληνικές τράπεζες μέχρι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ για εξαγωγικές επιχειρήσεις», όπως εξήγησε, ενώ ανέφερε ότι το 2013 θα δοθούν δάνεια ύψους 650 εκατ. ευρώ για τους αυτοκινητόδρομους, 250 εκατ. ευρώ στην Αττικό Μετρό, τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ και 100 εκατ. ευρώ για τον ΟΣΚ.

Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας απηύθυνε κάλεσμα προς τους Γερμανούς επιχειρηματίες να επενδύσουν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην περιβαλλοντικά φιλική διαχείριση απορριμμάτων και στην αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας.

www.kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η Αλληλουχία
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η Αλληλουχία
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ