2013-01-12 00:51:04
Φωτογραφία για Πάτρα: Την Κυριακή οι 2 τελευταίες προβολές του αφιερώματος της Κοινο_Τοπίας στον Αντρέ Τεσινέ
Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία σε μια ευρύτερη συζήτηση με θέμα την οικογένεια, τον έρωτα, την παράδοση, τις σχέσεις των ανθρώπων στις σημερινές μεγαλουπόλεις, ζητήματα που αποτελούν βασικές θεματικές στον κινηματογράφο του Αντρέ Τεσινέ (André Téchiné) ολοκληρώνει το τριήμερο αφιέρωμα την Κυριακή 13 Ιανουαρίου προβάλοντας τις ταινίες Μακριά από τα μάτια του κόσμου (Les Égarés), στις 17:30 και Ο χρόνος που κυλά (Les Temps Qui Changent), στις 20:00.

Οι προβολές θα γίνουν στον Πολυχώρο της, Μαιζώνος 139 4ος όροφος (έναντι Δημαρχιακού Μεγάρου) με ελεύθερη είσοδο. Μετά την κάθε προβολή ακολουθεί συζήτηση πάνω στη θεματική τους. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Καρώνης.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 17.30

ΤΙΤΛΟΣ: Μακριά από τα μάτια του κόσμου (Les Égarés)

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Αντρέ Τεσινέ (André Téchiné)


ΧΩΡΑ: Γαλλία, Αγγλία 2003, ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 95΄

ΜΟΥΣΙΚΗ: Philippe Sarde, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Agnés Gogard

ΣΕΝΑΡΙΟ: Gilles Taurand και Αντρέ Τεσινέ βασισμένο στη νουβέλα, Το αγόρι με τα πράσινα μάτια "Le Garçon aux Yeux Gris" του Gilles Perrault.

ΠΑΙΖΟΥΝ: Εμμανουέλ Μπεάρ (Emmanuelle Béart), Γκασπάρ Ουλιέλ (Gaspard Ulliel), Grégoire Leprince-Ringuet, Clémence Meyer, Samuel Labarthe, Jean Fornerod Eric Kreikenmayer, Nicholas Mead, Robert Eliot κ.α.

Μεταφερόμαστε στο Παρίσι τον Ιούνιο του 1941. Σε μια δύσκολη ιστορική στιγμή, αφού τα γερμανικά στρατεύματα προελαύνουν προς αυτό. Η Οντίλ, μια νεαρή δασκάλα (την υποδύεται υπέροχα η Εμμανουέλ Μπεάρ) και τα δυο παιδιά της εγκαταλείπουν την πόλη, όταν τα γερμανικά αεροπλάνα επιτίθεται σπέρνοντας τον πανικό και το θάνατο. Πάνω στην αναταραχή και την αγωνία ένας κοντοκουρεμένος δεκαεφτάχρονος έφηβος, ο Ιβάν (Γκασπάρ Ουλιέλ), θα εμφανιστεί από το πουθενά για να βοηθήσει την νεαρή Οντίλ και να τους οδηγήσει σε ένα απομονωμένο και εγκαταλελειμμένο σπίτι. Εκεί αποκομμένοι από τα γεγονότα αλλά με τη σκόνη του πολέμου να περιφέρεται, η οικογένεια, ο κεντρικός πυρήνας, θα αρχίσει και πάλι να λειτουργεί αφού ο αινιγματικός Ιβάν θα γίνει «μέλος» της παραμένοντας μαζί τους. Το παρελθόν του Ιβάν δε θα μας γίνει ποτέ γνωστό, αλλά με μισόλογα και πλάγιες αναφορές θα μάθουμε ελάχιστα γι’ αυτόν το μυστηριώδη φύλακα-άγγελο, που με την εμφάνισή του θα τείνει το χέρι και θα γαληνέψει το σύμπαν της Οντίλ. Εκεί λοιπόν στην ομορφιά της φύσης, μέσα στη μήτρα του ανθρώπου, μακριά απ’ τα μάτια του κόσμου, θα ξετυλιχτεί η συναισθηματικά μεγαλειώδης ιστορία ενός καταδικασμένου έρωτα.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης μας λέει: «Ο πόλεμος είναι η ρίζα της ιστορίας και παρών καθ' όλη τη διάρκειά της. Αυτό που με ενδιέφερε όμως είναι να απογυμνώσω εξ ολοκλήρου τους ήρωες από τα ως τότε δεδομένα τους και να τους παρακολουθήσω εγκλωβισμένους σε ένα "ερημικό νησί", όπου καλούνται να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους. Σα να είναι μόνοι τους στη Γη. Θα καταφέρουν να επιβιώσουν;».

Κυριακή 13 Ιανουαρίου στις 20:00

ΤΙΤΛΟΣ: Ο χρόνος που κυλά (Les Temps Qui Changent)

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ: Αντρέ Τεσινέ (André Téchiné)

ΧΩΡΑ: Γαλλία, 2004 ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90΄

ΣΕΝΑΡΙΟ: Αντρέ Τεσινέ, Λοράν Γκιγιό (Laurent Guyot), Πασκάλ Μπονιτζέρ (Pascal Bonitzer)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Julien Hirsch, ΜΟΥΣΙΚΗ: Juliette Garrigues,

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ-ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: Danilo Donati

ΠΑΙΖΟΥΝ: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Gilbert Melki, Malik Zidi, Lubna Azabal, Tanya Lopert, Nabila Baraka, Idir Elomri, Nadem Rachati, Jabir Elomri κ.α.

Στην ταινία του Αντρέ Τεσινέ Ο χρόνος που κυλά (Les Temps Qui Changent), ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ υποδύεται τον Αντουάν, έναν μεσόκοπο καλοβαλμένο κύριο που θέλει να φέρει τον χρόνο πίσω και να ξανασυνδεθεί με την Σεσίλ (την ερμηνεύει η Κατρίν Ντενέβ), την πρώτη του αγάπη. Ο Τεσινέ –όχι τυχαία- επιλέγει για σκηνικό τούτης της ταινίας την Ταγγέρη, πόλη που έχει εγκατασταθεί με τον άντρα της, ζει και εργάζεται η Σεσίλ. Ο Αντουάν, τώρα πια δεν είναι ο φέρελπις αλλά φτωχός νεαρός που γνώρισε και ερωτεύτηκε κάποτε η Σεσίλ, αλλά ένας πλούσιος επιχειρηματίας που φθάνει από την Ευρώπη για να επιβλέψει την κατασκευή ενός οπτικοακουστικού κέντρου στην Ταγγέρη, θέση που ο ίδιος επιδίωξε να πάρει, προκειμένου να βρεθεί ξανά κοντά στο αντικείμενο του ερωτικού του πόθου.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ