2013-01-12 13:34:02
Φωτογραφία για Δίπλα στην… ταμειακή(!)
του Θανάση Νικολαΐδη

ΠΑΣΚΙΖΟΥΝ για φοροαποφυγή και φοροκλέβουν, ωστόσο, χρησιμοποιούν και εκμεταλλεύονται ό,τι έφτιαξε το Κράτος με τον οβολό των φορολογουμένων.

Στα ίδια νοσοκομεία (όποια κι αν είναι) και στα ίδια σχολεία τα παιδιά τους. Κι αν τα «κέρδη» τα’ κανε μερσεντές ο…φοροκλέφτης, θα ρολάρει στους ίδιους δρόμους. Και, βέβαια, δεν του έφτανε η «εσωτερική» κλεψιά. Την εξήγαγε, την ασφάλισε με κωδικούς και ξανά στην Ελλάδα της δημόσιας φτώχιας και της αρπαχτής. 

ΚΑΙ τι δήλωναν οι επαγγελματίες κάθε τάξεως και βαθμίδας; Βγήκε ο μέσος όρος και τρομάξαμε. Οι «δράστες» δεν ένιωσαν ντροπή. Το αντίθετο. Τονώθηκε το ηθικό τους ανάμεσα στα συνεπή κορόιδα, ακαταδίωκτοι και ατιμώρητοι, ελεύθεροι για δράση και επαλήθευση της…ευφυΐας τους.

ΑΦΗΝΟΥΜΕ τους πολύ «μεγάλους» με τη δύναμη και τα (μεγάλα) κόλπα. Δεν τους πιάνεις, όπως δεν έπιασαν οι Ιταλοί τον Μπερλουσκόνι, δεν τους στριμώχνεις στη γωνιά για να τους «ξετινάξεις», κι αν κάποιος το καταφέρει, είμαστε μαζί του. Στο σύστημα που προτιμήσαμε παγκόσμια, με τα καλά και τα άσχημά του. Με την κοινωνική ανισότητα, αλλά και με την απόλυτη ελευθερία να κρίνεις και να καταγγέλλεις τους πάντες (εκτός του…αφεντικού σου μη σε διώξει απ’ τη δουλειά).


ΓΙ αυτό και πάμε στην καθημερινότητα της φοροδιαφυγής. Σ΄εκείνους που αναστατώθηκαν, πριν το νομοσχέδιο ψηφιστεί. Κάτι ψυλλιαστήκαν οι «μεγάλοι» και άλλαξαν πλευρό, αλλά οι «μικροί» ξεσηκώθηκαν. Μην αλλάξει κάτι για το καινούριο και ασυνήθιστο. Μη λιγοστέψουν οι απλοί και καθημερινοί μικροκλέφτες, αλλάξουμε νοοτροπία και πεθάνουν παραδοσιακές «συνήθειες».

ΤΟ’ φερε η…μοίρα (ξένοι «σωτήρες» μας με το αζημίωτό τους κι εμείς απ’ το…κεφάλι μας) και ξύπνησε το Κράτος. Μαζί του και ο μέσος έλληνας που δεν…γουστάρει τον φοροκλέφτη (ίσως γιατί ο ίδιος δεν μπορεί να κλέψει). Και τρίβουμε τα μάτια μας για φαινόμενα πρωτόγνωρα στην πιάτσα και ασύμβατα με την τρέχουσα «ηθική» της αγοράς. Είδαμε χειροπέδες κι άνοιξαν κελιά, διαβάζουμε την πρόθεσή τους να γεμίσουν ταμεία και να θεσπίσουν κανόνες φοροείσπραξης. Πρωτάρηδες και άδικοι (εν πολλοίς), ωστόσο, αποφασιστικοί κι αυτό…αρέσει στον (νεο)έλληνα του σαματά και της…προληπτικής διαμαρτυρίας.

ΕΧΕΙ τους λόγους του να κραυγάζει ο (μικρο)φοροκλέφτης, έχει και η δημοκρατία τους κανόνες της. Αναγκάζει τον μεταπράτη που τα ‘κονομούσε με το υπερκέρδος (ενίοτε αισχροκέρδεια) και τα αδήλωτα έσοδα να αναρτήσει το «χαρτί». Δίπλα στην ταμειακή του και στο οπτικό πεδίο του πελάτη. «Δεν μου’ δωσες απόδειξη-δεν σε πληρώνω». Σκληρό, αλλά σκληρότερο να μην έχεις δρόμους, σχολεία και νοσοκομεία, με τους φοροκλέφτες αμέτοχους, εφησυχασμένους και αδιάφορους.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ