2013-01-12 14:31:01
Φωτογραφία για Η Τουρκία Προωθεί την Επέκταση της Ziraat στην Ελλάδα!
Της ΖΕΖΑΣ ΖΗΚΟΥ

Πρόταση για παροχή δανείων, σε πρώτη φάση συνολικού ύψους 40-50 εκατομμυρίων ευρώ, από την τουρκική κρατική τράπεζα Ζιραάτ (Ziraat) σε Ελληνες αγρότες και επιχειρηματίες κατέθεσε, προφορικώς και γραπτώς, η Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στην Αθήνα, όπως αναφέρει χθες Τρίτη στο κύριο θέμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet. Η τράπεζα έχει υποκαταστήματα στην Αθήνα, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Ρόδο.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, «θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση», ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «ως πολιτική περιοχή έχει επιλεγεί η Δυτική Θράκη, όπου θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις δανείων για αγρότες και επιχειρηματίες δίχως διακρίσεις». Η Hurriyet σημειώνει, επίσης, ότι ρόλο «μεσολαβητή» στα δάνεια θα αναλάβει το γραφείο Αθηνών του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNDP). Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, έχει ήδη συζητήσει το θέμα με αξιωματούχους της UNDP. Επίσης, η τουρκική πλευρά δεν έχει αντίρρηση, στο πρόγραμμα δανειοδότησης να υπάρξει και ως συνέταιρος μία ελληνική τράπεζα.


Διαβάστε περισσότερα Ο γενικός διευθυντής της Ziraat, Χουσεΐν Αϊντίν, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα είπε ότι «εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε δάνεια στο πλαίσιο των τραπεζικών κανόνων. Δεν μπορούμε να χορηγούμε προνομιακά δάνεια. Εάν όμως η κυβέρνησή μας μας πει ότι θα καλύψει τις ζημίες μας, τότε μπορούμε να το κάνουμε». Και όλα αυτά ενώ το ΔΝΤ παρέχει εύσημα στην τουρκική οικονομία. Στο πλαίσιο της τακτικής επιθεώρησης, το ΔΝΤ συνεχάρη την τουρκική κυβέρνηση για το γεγονός ότι στην πορεία του 2012 πέτυχε την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας χωρίς τις στρεβλώσεις του παρελθόντος και, ταυτόχρονα, κατόρθωσαν να μειώσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το ύψος του πληθωρισμού. Η τουρκική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% το 2012, ενώ μειώνονται η εσωτερική ζήτηση και οι εισαγωγές χάρη στην πιο περιοριστική νομισματική πολιτική που υιοθετήθηκε το 2011. Τον περασμένο Αύγουστο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 33% σε ετήσια βάση, ενώ και ο πληθωρισμός μειώνεται από τις αρχές του 2012. Ωστόσο, η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας αναμένεται να ενισχύσει τον πληθωρισμό προσωρινά.

Εντούτοις, υπάρχουν και προβλήματα, όπως η σημαντική μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στη διάρκεια του 2012, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε υπέρβαση του στόχου για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κυρίως εξαιτίας υπερβάσεων στις δαπάνες για προσωπικό, υγεία και κεφαλαιακές δαπάνες. Ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είναι πολύ καλά κεφαλαιοποιημένος, με τους δείκτες κεφαλαίου στο 16% και το ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό.

Ομως, δύο εκθέσεις–φωτιά της Ε.Ε. για την Τουρκία επαναφέρουν την πραγματική κατάσταση, καθώς εκφράζεται έντονη κριτική και «σοβαρή ανησυχία» για την άρνηση της Τουρκίας να καλύψει τα πολιτικά κριτήρια που απαιτούνται για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπογραμμίζονται ιδιαίτερα τα θέματα της Κύπρου, των Κούρδων, της ελευθερίας έκφρασης, της απεριόριστης διάρκειας στην κράτηση των υπόπτων και, γενικότερα, στην καθυστέρηση που παρατηρείται στον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των μειονοτήτων. Πρόκειται για την πιο σκληρή και συγκεκριμένη κριτική στην Τουρκία από την Ε.Ε., κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών στις Βρυξέλλες και στην Αγκυρα.

«Ανησυχούμε όλο και περισσότερο από την απουσία ουσιαστικής προόδου σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτικών κριτηρίων», για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., επισημαίνει η έκθεση για τη στρατηγική της διεύρυνσης. Η έκθεση αναφέρεται στο Κυπριακό και ζητεί από την Αγκυρα να αποφευχθεί κάθε είδους απειλή, να μην υπάρξουν αφορμές έντασης που θα υπονόμευαν τις σχέσεις καλής γειτονείας, την καλεί να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρωτόκολλο (της Αγκυρας) και να προχωρήσει στην εξομάλυνση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η δημοκρατική πρόοδος της χώρας καθυστερεί ιδιαίτερα λόγω των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης, τονίζει η έκθεση, ενώ πληθαίνουν οι επεμβάσεις στα μέσα ενημέρωσης, οι φυλακίσεις δημοσιογράφων και οι διώξεις των πανεπιστημιακών, των συγγραφέων και των δασκάλων που γράφουν στην κουρδική γλώσσα.

Αναφορικά με τις μειονότητες και τη Σχολή της Χάλκης, η έκθεση αναφέρει ότι «οι μη μουσουλμανικές κοινότητες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μη νομικής κάλυψής τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες σε δικαιώματα ιδιοκτησίας και προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Οι περιορισμοί στην εκπαίδευση κληρικών παραμένουν και, παρά τις εξαγγελίες των Αρχών, η Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή».

kathimerini.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ