2013-01-12 17:09:14
Φωτογραφία για Η γνώση «περπατάει» αργά αλλά σταθερά
Γράφει ο Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων

Η πραγματική αντίσταση στην σημερινή παρακμή είναι η προώθηση της αλήθειας. Η γνώση «περπατάει», όπως «περπατάει» και το ψέμα.

Στο τέλος, όμως, μένει το αληθινό, αφού ουδέν κρυπτόν.

Δεν είναι «γεύμα» η γνώση να μπει κάποιος σ’ ένα εστιατόριο να την παραγγείλει. Ωστόσο οι περισσότεροι αυτό κάνουν. Τρώνε ότι τους σερβίρουν.

Η γνώση απαιτεί έρευνα. Αυτό διδάσκει ο Ελληνισμός, ο οποίος διαχρονικά αρνείται να εξαντλήσει την αλήθεια στην διατύπωσή της. Η αλήθεια είναι για τους Έλληνες ανυπότακτη σε «αντικειμενικίστικες» βεβαιότητες (δόγματα) και ιδεολογήματα.

Αυτό προσδίδει στις αξίες του Ελληνισμού πανανθρώπινη εμβέλεια. Η ελληνικότητα δεν περιορίζεται στην εθνοκεντρική της αντίληψη, όπως πιστεύουν «προοδευτικοί» και «εθνικιστές». Άλλο το μάχομαι να κρατήσω ανέπαφη την εδαφική μου ακεραιότητα κι άλλο το περιορίζω την ιδέα του Ελληνισμού σε σύνορα.

Το κλειδί της επιτυχίας της ιστορικής λάμψης του Ελληνισμού βρισκόταν και βρίσκεται στην δημιουργική συμμετοχή των ατόμων σε σχέση με την διαχείριση-επαλήθευση της γνώσης. Λίγοι σήμερα συμμετέχουν. Ωστόσο αυτοί οι λίγοι που ψάχνουν, μοιράζονται την όποια γνώση με άλλους, εκ των οποίων κάποιοι την επεξεργάζονται, με σκοπό την επαλήθευση, ορισμένοι την συμπληρώνουν, μερικοί την απορρίπτουν, κάποιοι άλλοι αδιαφορούν, ενώ ένα κομμάτι την χλευάζει. Όπως και να χει όμως, η γνώση «περπατάει» αργά αλλά σταθερά.
pygmi.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ