2013-01-13 07:04:03
Φωτογραφία για Σκόπια: Πορεία προς την αλήθεια κατά της κυβέρνησης
Πάνω από 10.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν σήμερα στα Σκόπια για να καταγγείλουν, όπως ανέφεραν, «τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης από τα καθεστωτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης..

Η «Πορεία για την Αλήθεια» όπως αποκάλεσαν τη διαδήλωση, ξεκίνησε μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού «Σίτελ» πέρασε μπροστά από τα κτίρια της κυβέρνησης και της Βουλής και κατέληξε μπροστά από το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της ΠΓΔΜ (MRTV).

   Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM), Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι τα δύο αναφερόμενα μέσα ενημέρωσης στη χώρα έχουν μετατραπεί «σε όργανα προπαγάνδας του καθεστώτος του Νίκολα Γκρούεφσκι και επιχειρούν πλύση εγκεφάλου του κόσμου».

    «Και τα δύο αυτά μέσα ενημέρωσης λειτουργούν με χρήματα του λαού. O "Σίτελ" μέσω των πολυάριθμων κρατικών διαφημίσεων και το "MRTV" μέσω του ανταποδοτικού τέλους. Αντί να μεταδίδουν αντικειμενικά, προβαίνουν σε ψεύδη και παραποιούν την πραγματικότητα στη χώρα» ανέφερε ακόμη ο κ. Τσερβένκοφσκι.


  

Ο αρχηγός του SDSM επανέλαβε το αίτημα του κόμματός του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη χώρα και ανήγγειλε συνέχιση των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης.

   Υπενθυμίζεται ότι o αντιπολιτευόμενος συνασπισμός υπό το SDSM του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αποχώρησε από τη Βουλή μετά τα επεισόδια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου στις 24 Δεκεμβρίου του 2012 και ξεκίνησε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τόσο στα Σκόπια όσο και σε άλλες πόλεις της ΠΓΔΜ.

  

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ και η διπλωματική αντιπροσωπεία της ΕΕ στη χώρα, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, κάλεσαν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο και προέτρεψαν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου και τη διαμόρφωση συνθηκών για αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του Κοινοβουλίου.

   «Εκτιμούμε ότι αυτά θα ήταν προς το συμφέρον όλων των πολιτικών κομμάτων και της χώρας, δεδομένου ότι η ατζέντα της ευρω-ατλαντικής ενσωμάτωσης είναι κρίσιμης σημασίας για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση» σημειώνεται στην κοινή ανακοίνωση.

   Χθες, ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι, προκήρυξε δημοτικές εκλογές στη χώρα για τις 24 Μαρτίου, όπως προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία για τη διεξαγωγή εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση ανά τέσσερα χρόνια. Οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχαν διεξαχθεί τον Μάρτιο του 2009.

  

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών παράλληλα με τις δημοτικές εκλογές, εξαρτώντας τη συμμετοχή του κόμματος σε αυτές, από την εκπλήρωση μίας σειράς προϋποθέσεων.

   Συνοπτικά, το SDSM, ζήτησε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση προσώπων «ευρείας αποδοχής» σε συγκεκριμένα υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών) και στην Κρατική Ραδιοτηλεόραση, «προκειμένου να διασφαλιστεί ο δίκαιος και δημοκρατικός χαρακτήρας των εκλογών» προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε καμία προσεχή εκλογική αναμέτρηση, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών εκλογών.

  

Απόψε συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα του κυβερνώντος VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, για να εξετάσουν τα αιτήματα αυτά της αντιπολίτευσης, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το κυβερνών κόμμα δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με το επιχείρημα ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα μόλις πριν ενάμισι χρόνο (τον Ιούνιο του 2011).

   Κατά του ενδεχομένου πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην ΠΓΔΜ τάχθηκε και το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι.

http://www.e-typos.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο ερημίτης του Φιλοπάππου
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο ερημίτης του Φιλοπάππου
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ