2013-01-13 10:55:03
Φωτογραφία για Ναρκω-πέδιο η καρδιά της Αθήνας..Οδοιπορικό στις πιάτσες του θανάτου.
Σε μια... απέραντη πιάτσα θανάτου έχει μετατραπεί το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μακριά από τα φώτα, μια άλλη, γκρίζα πόλη αποκαλύπτεται στα στενά της πρωτεύουσας.

Στην περιοχή πίσω από το Πανεπιστήμιο προς την οδό Σόλωνος έως και την πλατεία Κουμουνδούρου, την Πειραιώς και την πλατεία Κοτζιά, τα «στέκια» των διακινητών και των πελατών τους μπορεί να μετατοπίζονται ή να μεταλλάσσονται, αλλά παραμένουν εκεί, υπενθυμίζοντας τη βαθιά πληγή της μητρόπολης Ο φακός του «Εθνους» βρέθηκε στα στέκια των τοξικομανών της Αθήνας, κινήθηκε στα σημεία των «ντιλ», συναναστράφηκε με πρόσωπα που καθημερινά αντιμετωπίζουν ζητήματα ζωής και θανάτου. Περίπου 1.500 άνθρωποι, που η χρήση τούς έχει κάνει να μοιάζουν με σκιές, μετακινούνται από σημείο σε σημείο για να βρουν τη δόση τους.

Αγοράζουν το «σταφ», πληρώνουν παρακαλώντας για καλύτερη τιμή, δεν διστάζουν να κάνουν χρήση σε δημόσια θέα.


Το μόνο που τους «ακινητοποιεί» είναι η παρουσία των αστυνομικών που τους αναγκάζει να κρυφτούν για λίγο, για να εμφανιστούν αργότερα σε παρακάτω σημείο.

Κλικ για μεγέθυνση

Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν καθημερινά για να περιορίσουν το πρόβλημα με τα ναρκωτικά. Από τους ελέγχους της Δίωξης στα τέλη Δεκεμβρίου συνολικά προσήχθησαν 1.715 και συνελήφθησαν 100

Οι περιπολίες της Δίωξης Ναρκωτικών είναι συχνές σε όλο το Κέντρο και οι επιχειρήσεις καθημερινές.

Σε ευρεία επιχείρηση που πραγματοποίησε τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου η αρμόδια Υποδιεύθυνση είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή 1.715 ατόμων και τη σύλληψη 100 από αυτούς.

«Με επιχειρήσεις στα κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και σε κτίρια - σημεία αναφοράς της πρωτεύουσας, έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε το πρόσωπο της Αθήνας εκεί όπου παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα. Παραμένουν ωστόσο εστίες διακίνησης και χρήσης στο ιστορικό κέντρο. Τα πιο προβληματικά σημεία αυτήν την περίοδο βρίσκονται στην Πειραιώς και στα γύρω στενά, καθώς και στην περιοχή από την πλατεία Κουμουνδούρου έως το Δημαρχείο», εξηγεί στο «Εθνος» ο αστυνομικός διευθυντής Γιώργος Καστάνης, επικεφαλής της Δίωξης Ναρκωτικών.

Για ένα γραμμάριο ηρωίνης «χρησιμοποιούνται» έως και 7 εξαρτημένα άτομα, οπότε είναι εντός του νομικού πλαισίου για ιδία χρήση, με αποτέλεσμα οι διακινητές να ξεφεύγουν από τον νόμο

Περίπου 100 αστυνομικοί απασχολούνται στην Υποδιεύθυνση, που έχει και αυτή δεχθεί τις... περικοπές της κρίσης. Οι «καραβιές» κοκαΐνης που έχει εντοπίσει η υπηρεσία, αλλά και οι διαβόητες σπείρες που έχει εξαρθρώσει την έχουν κάνει γνωστή πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας, χαρίζοντάς της διεθνή φήμη και διακρίσεις. Πέρα από τις επιχειρήσεις και τις περιπολίες, μέλη της ομάδας βρίσκονται σε ημερήσια βάση και στα δικαστήρια, όπου εκδικάζονται οι υποθέσεις που έχουν χειριστεί.

Χρειάζονται υποδομές

«Η παρουσία μας στο Κέντρο είναι έντονη, ωστόσο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των ναρκωτικών στην ουσία του», δηλώνει ο αστυνομικός υποδιευθυντής Γιώργος Καστάνης.

«Η εξάρτηση από τα ναρκωτικά είναι ένα σύνθετο κοινωνικό πρόβλημα, στο οποίο εμπλέκονται υπουργεία, δήμοι, φορείς, οργανισμοί και που καλείται τελικά να διαχειριστεί η Αστυνομία. Ομως, χωρίς ικανές δομές υποδοχής και άλλες υποδομές, οι εξαρτημένοι θα ξαναβρεθούν σύντομα στις πιάτσες τους...», καταλήγει.

Οι ναρκομανείς δεν διστάζουν να κάνουν χρήση σε δημόσια θέα στο κέντρο της Αθήνας σε πολυσύχναστους δρόμους

ΒΑΠΟΡΑΚΙΑ ΟΙ ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ

Η αλβανική μαφία κινεί τα νήματα της ηρωίνης

Σε χέρια αλλοδαπών βρίσκεται σχεδόν εξ ολοκλήρου ο έλεγχος της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η αλβανική μαφία είναι «κυρίαρχη» στις πιάτσες, διαθέτοντας ένα οργανωμένο σύστημα που ξεκινά από την εισαγωγή και φθάνει μέχρι και τη μικροδιακίνηση. Τα νήματα κινεί με ένα δαιδαλώδες σύστημα που στηρίζεται σε λίγους ηγέτες-εγκεφάλους και πολλούς μικροδιακινητές.

Η ηρωίνη είναι κυρίως το ναρκωτικό που ελέγχει η αλβανική μαφία, που της αφήνει μεγάλο κέρδος και μεγαλύτερη εξάρτηση στους χρήστες. Ενδεικτικά, ένα κιλό ηρωίνης με πηγή προέλευσης το Αφγανιστάν καταλήγει στη δεκαπλάσια ποσότητα στην Ελλάδα, ήτοι δέκα κιλά. Μικρότερη είναι η συμμετοχή των Αλβανών στη διακίνηση της κοκαΐνης.

Οι Δυτικοαφρικανοί και κυρίως οι Νιγηριανοί είναι τα «βαποράκια» της κοκαΐνης στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις διακίνησης ηρωίνης. Στη διακίνηση ινδικής κάνναβης και ναρκωτικών χαπιών συναντάμε Ελληνες διακινητές, που μοιράζονται τις πιάτσες με Βορειοαφρικανούς.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η «είσοδος» ενός νέου ναρκωτικού που αρχίζει να κερδίζει έδαφος, του αποκαλούμενου σίσα (shisha). Πρόκειται για τη γνωστή κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη, που θερίζει στις ΗΠΑ και είναι άκρως εθιστικό. Μοιάζει σαν θρυμματισμένο πάγο και το όνομά του το έχει πάρει από την πίπα (shisha) στην οποία καπνίζεται. Το διακινούν Ιρανοί, Αφγανοί και Πακιστανοί και μόνο σε εξαρτημένους προς το παρόν.

Τιμοκατάλογος

Η κρίση, όμως, έχει επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των ναρκωτικών. Ειδικότερα, ένα «φιξάκι» ηρωίνης που υπολογίζεται στα 0,2 γραμμάρια πωλείται για μόνο 10 ευρώ. Το ένα τζι κοκαΐνης, όπως είναι ο όρος στην πιάτσα, δηλαδή το ένα γραμμάριο, έχει πέσει στα 45 ευρώ από τα 60 προ κρίσης.

ΤΟ ΣΑΦΑΡΙ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ

4.413 οι έλεγχοι μέσα σε δύο μήνες

Περισσότερους από 4.413 ελέγχους ατόμων έχει πραγματοποιήσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών Αθηνών από τις αρχές Νοεμβρίου. Από αυτούς προσήχθησαν οι 1.715 και συνελήφθησαν οι 100. Από αυτές τις συλλήψεις οι είκοσι είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, που σημαίνει ότι είτε επιχείρησαν να πουλήσουν ναρκωτικά σε μυστικούς αστυνομικούς είτε πιάστηκαν στα πράσα κατά τη διακίνηση ναρκωτικών.

Για την καταπολέμηση των ναρκωτικών η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών στοχεύει στη μείωση της προσφοράς των απαγορευμένων ουσιών στο κέντρο της Αθήνας, συλλαμβάνοντας τους μικροδιακινητές.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο κέντρο της πρωτεύουσας για να αντιμετωπιστεί η παραβατικότητα, ενώ οι δράσεις για τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών θα εντατικοποιηθούν.

Ειδικότερα, στην εξόρμηση της Αστυνομίας μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: ποσότητα ηρωίνης βάρους 1 κιλού και 134 γραμμαρίων, κάνναβη 4,8 γραμμαρίων, shisha 1,74 γραμμαρίων, αμφεταμίνη 17,5 γραμμαρίων, 301 ναρκωτικά χάπια, 1 περίστροφο των 6mm, ζυγαριά ακριβείας, 90 ατομικά έγγραφα διαφόρων προσώπων.

Το έργο των διωκτικών αρχών για την καταπολέμηση των ναρκωτικών γίνεται πιο δύσκολο καθότι οι σπείρες διακίνησης γνωρίζουν πολύ καλά τους νόμους και τους «εκμεταλλεύονται». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως για ένα γραμμάριο ηρωίνης «χρησιμοποιούνται» έως και 7 εξαρτημένα άτομα, οπότε είναι εντός του νομικού πλαισίου για ιδία χρήση. Ο νόμος επιτρέπει περίπου 1,5 γραμμάριο για την προσωπική χρήση των εξαρτημένων χρηστών. Οπότε πλέον οι διακινητές έχουν πάνω τους 10 δόσεις των 0,2 γραμμαρίων η καθεμία και στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το «νόμιμο» όριο.

πηγή- Εθνος
Eglimatikotita
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ