2013-01-17 16:53:03
Φωτογραφία για Τι λέει η Τράπεζα Πειραιώς για την ΑΤΕ Ασφαλιστική
Την πρόθεσή του να πωλήσει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΤΕ Ασφαλιστική, που αποκάλυψε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο το Next Deal επιβεβαίωσε έμπρακτα ο όμιλος Πειραιώς Από τις λογιστικές καταστάσεις γ΄ τριμήνου της Πειραιώς προκύπτει ότι η ΑΤΕ Ασφαλιστική ταξινομήθηκε, ήδη από την ημερομηνία εξαγοράς της στο διακρατούμενο προς πώληση χαρτοφυλάκιο, όπως και η ATE Insurance Romania S.A και ως εκ τούτου αμφότερες παρουσιάζονται στις λογιστικές καταστάσεις στις διακοπτόμενες δραστηριότητες.

Η παραπάνω κίνηση επιβεβαιώνει τόσο την πρόθεση της Πειραιώς να πουλήσει την ασφαλιστική εταιρεία όσο και την διάθεσή της αυτό να συμβεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αναθεωρημένο μετά και την εξαγορά της Γενικής πλάνο αναδιάρθρωσης που έστειλε προς έγκριση σε Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Τρόικα η Πειραιώς προβλέπεται ότι ως το Σεπτέμβριο του 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται βεβαιότητα πώλησης της εταιρείας.


Η Πειραιώς προτίθεται να καθορίσει σύντομα ποια διαδικασία θα ακολουθήσει σχετικά με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστική. Αν δηλαδή προσλάβει σύμβουλο ή θα κινήσει μόνη της τη διαδικασία. Παρά τις δυσκολίες που προσθέτει το υψηλό ρίσκο χώρας κύκλοι της Πειραιώς δηλώνουν αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα.

Και αυτό γιατί ήδη έχει εκδηλωθεί διερευνητικής φύσης ενδιαφέρον για την ΑΤΕ Ασφαλιστική από ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και όχι μόνο καθώς και από funds. Το γεγονός ότι η εταιρεία έκλεισε το 2012 με ισχυρή οργανική κερδοφορία, ( σύμφωνα με πληροφορίες τα κέρδη πριν τις ζημιές του PSI ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ) και έχει μειώσει το προσωπικό της στα 275 άτομα αποτελούν παράγοντες αισιοδοξίας για το ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για την απόκτησή της. Τακτοποιημένα είναι και τα ασφαλιστικά της αποθέματα.

Η Πειραιώς καλείται άμεσα να βάλει 170 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ Ασφαλιστική προκειμένου η εταιρεία να επανέλθει σε οριακά καθαρή θέση, μετά τις ζημιές που έγραψε από το PSI+ . Το παραπάνω ποσό καλύπτεται από το ΤΧΣ μέσω της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.

Η ασφαλιστική εκτιμάται ότι θα χρειασθεί επιπρόσθετα περίπου 70 με 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληροί τους ελάχιστους δείκτες φερεγγυότητας. Με βάση τη σύμβαση μεταφοράς της ΑΤΕ Ασφαλιστική από την ΑΤΕ στην Πειραιώς το ποσό που μπορεί να δαπανηθεί δεν μπορεί άλλωστε να ξεπεράσει τα 250 εκατ. ευρώ.

Είναι πιθανόν η ΑΤΕ Ασφαλιστική να πωληθεί πριν την δεύτερη κεφαλαιακή ενίσχυση των 70 -80 εκατ. ευρώ και οι κεφαλαιακές της ανάγκες να αφαιρεθούν από το τίμημα. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα που θα εισπράξει η Πειραιώς θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, η θετική όμως επίπτωση στην κεφαλαιακή της θέση θα είναι σημαντική.

Η ΑΤΕ Ασφαλιστική με 750 εκατ. ευρώ ενεργητικό είναι ένα μέγεθος υπολογίσιμο στον ενοποιημένο ισολογισμό. Και αυτό γιατί πέραν του ενεργητικού της τα ίδια κεφάλαια της αφαιρούνται από τα ενοποιημένα κεφάλαια του ομίλου με βάση τις επιταγές της Βασιλείας.

Ενδεχόμενη πώλησή της αφού προηγηθεί η κεφαλαιακή της ενίσχυση, θα μείωνε το σταθμισμένο ενεργητικό του ομίλου κατά 750 και αυτό σε συνδυασμό με τις πωλήσεις συμμετοχών (FF Group, OTE κά) οδηγεί σε μια μείωση σταθμισμένου ενεργητικού της τάξης των 950 εκατ. ευρώ και επομένως σε λιγότερα κεφάλαια. Πρακτικά αν η Πειραιώς ως τον Σεπτέμβριο του 2013 πουλήσει σταθμισμένο ενεργητικό 950 εκατ. ευρώ θα ισοδυναμεί με μια αύξηση κεφαλαίου της τάξης των 85 εκατ. ευρώ σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
nextdeal.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ