2013-01-18 09:34:34
Φωτογραφία για Δημόσια συγγνώμη του Λανς στην Όπρα,
Μέσα σε μία συνέντευξη-εξομολόγηση στην Όπρα Γουίνφρι, το πρώτο μέρος της οποίας μεταδόθηκε σήμερα στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας, ο Λανς Αρμστρονγκ παραδέχτηκε ότι και οι επτά νίκες του στο Γύρο της Γαλλίας οφείλονταν στη χρήση αναβολικών.

Εν τω μεταξύ, την παραμονή μετάδοσης της εκπομπής, η ΔΟΕ αφαίρεσε από τον άλλοτε φημισμένο ποδηλάτη τον τίτλο του Ολυμπιονίκη και το χάλκινο μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000 στο Σίδνεϊ.

Εκπρόσωπος της Όπρα δήλωσε ότι ο Λανς δεν πληρώθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε και δέχτηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς καμμία επιφύλαξη.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ η συγγνώμη του Άρμστρονγκ στη βασίλισσα της τηλεοπτικής εξομολόγησης δεν απέδωσε τα δέοντα, τουλάχιστον το πρώτο μέρος της καθώς το δεύτερο θα μεταδοθεί αύριο.

Ο «έκπτωτος» θρύλος της ποδηλασίας δεν θα μπορούσε άλλωστε να καλύψει με μια συγγνώμη και μερικά λόγια ειλικρινούς μεταμέλειας τη δεκάχρονη εξαπάτηση του κοινού για τους άθλους του, που συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του αθλητισμού.


Υπενθυμίζεται ότι από τον 41χρονο πρώην ποδηλάτη, ο οποίος αποδείχθηκε ότι έκανε χρόνια χρήση αναβολικών ουσιών, έχουν αφαιρεθεί ήδη οι εφτά τίτλοι του Γύρου της Γαλλίας, ενώ του έχει επιβληθεί και ισόβιος αποκλεισμός από την Παγκόσμια Ποδηλατική Ομοσπονδία.

Στη συνέντευξη που έγινε σε ξενοδοχείο στο Χιούστον του Τέξας ο 41χρονος Αρμστρονγκ παραδέχτηκε ότι έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών με σκοπό τη νίκη και πως έλεγε για πάνω από 10 χρόνια ψέμματα.

«Αυτός είναι ο πολιτισμός μας. Ποιος είμαι εγώ που θα τον αλλάξω;» δήλωσε κυνικά στην ερώτηση της Όπρα γιατί δεν αγωνίστηκε χωρίς αναβολικά όλα αυτά τα χρόνια, καθώς, είχε ήδη παραδεχτεί ότι οι νίκες του βασίστηκαν σε αυτά. Κυρίως, όπως είπε στο EPO.

«Έκανα τις επιλογές μου, είναι δικά μου τα λάθη» τόνισε.

«Εκείνο το διάστημα δεν ένιωθες ότι έκανες λάθος;» τον ρώτησε η Όπρα.

«Οχι» απάντησε, «τρομακτικό, δεν είναι;» ρώτησε.

«Δεν ένιωθες άσχημα;» επανήλθε η Οπρα.

«Οχι, κι αυτό είναι τρομακτικότερο» είπε εκείνος.

«Δεν ένιωθες πως έκλεβες;»

«Οχι και αυτό είναι το πιο τρομακτικό από όλα» απάντησε ο Αρμστρονγκ.

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι σταμάτησε τα αναβολικά όταν επανήλθε στους αγώνες το 2005 και πως καταλαβαίνει ότι με την στάση του πρόδωσε πολλούς ανθρώπους και θα ζει με ενοχές για αυτό.

«Θα περάσω την υπόλιπη ζωή μου προσπαθώντας να ξανακερδίσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και ζητώ συγνώμη» δήλωσε ο Αρμστρονγκ.

«Λυπάμαι, ζητώ συγνώμη» επανέλαβε.

Για αυτόν, όμως «το ντόπινγκ ήταν μέρος του παιχνιδιού και δεν το θεωρούσε απάτη».

Πέραν όμως από τα πισωγυρίσματα και τη συγγνώμη του Λανς το σκάνδαλο φέρνει στο φως τα προβλήματα ελέγχου από τις αρμόδιες επιτροπές αντιντόπινγκ ανοίγοντας μια μεγάλη συζήτηση για τις δυνατότητες εντοπισμού των απαγορευμένων ουσιών από αυτές.

Όπως δήλωσαν δεκάδες συναθλητές του ο Αμερικανός διέθετε μια εξειδικευμένη ομάδα εξαπάτησης των επιτροπών αντιντόπινγκ, η οποία του παρείχε και πληροφόρηση εκ των έσω, ώστε να τον προετοιμάζει αναλόγως.

Ο ίδιος πριν από τις αποκαλύψεις είχε δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στη χρήση αναβολικών από αθλητές και είχε χρησιμοποιήσει, μάλιστα, ως επιχείρημα τη μάχη του με τον καρκίνο που θα καθιστούσε ακόμη πιο επισφαλή την υγεία του και θα έθετε, όπως διατεινόταν σε κίνδυνο τη ζωή του.

Μιλώντας το 2005 στο CNN και στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ είχε πει ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ απαγορευμένες ενισχυτικές ουσίες ή αναβολικά και ότι δεν πρόκειται να το κάνει ποτέ.

Η Οπρα έθεσε στον Λανς 112 ερωτήσεις και εκείνος απάντησε στις περισσότερες, όχι όμως σε όλες.

Αναδημοσιευσα Από Νεα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ